PoRD

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: PoRD

Postprzez lith » wtorek 07 czerwca 2011, 16:12

No właśnie imo bardzo dobrą sprawa bylaby możliwośc pokonania świateł na czerwonym jak akurat nic nie jedzie... nawet nie wiedziałem, że tak jest w stanach... chociaż żeby to w prawo było domyslnie :)

Co do Policji to ja raczej nie mam złych doścwiadczeń, wiec na służbiste pewnie można wszędzie trafić, w różnych państwach. W gda już widywałem policje jeżdżącą 'jak wszyscy' 70/40 przy bezsensownych ograniczeniach i jakoś problemów nie robili. 2 razy zostałem przyuważony z telefonem- raz zostałem wyśmiany jak go szybko odkładałem, a raz pogrożono mi palcem... raz jak stali z suszarka i wyskoczyłem już zza zakrętu praktycznie z wciśniętym hamulcem i twardo ostro hamulce przed nimi i z 110/50 wyhamowałem do ok 65-70 to zostałem tylko wyśmiany i tez mina w stylu 'oj nieładnie'. albo jadący 100/90 radiodóz jadący praktycznie poboczem, żeby ludzie sppokojnie mogli wyprzedzać. Większośc Policji wcale nei jest jakas oderwana od rzeczywistości. Przynajmniej takie doświadczenia mam... może dlatego, że zawsze szczęście miałem :P

Właśnie co do zmian to bym zrobił cos z tym przepisem dot. telefonu... nie rozumiem jaka jest różnica, czy stoi on w uchwycie, czy trzymamy go w ręku. tak i tak odciąga uwage, tak i tak większość nie ma problemów z jazdą.

Oprócz tego zablokować możliwośc jazdy z drugiej strony podwójnej.
lith

Postprzez sankila » wtorek 07 czerwca 2011, 17:29

dylek napisał(a):5. Na koniec klasyka gatunku tak na poprawę humoru:
Art. 36. 1. Zabrania się jazdy wierzchem:
1) bez uzdy;

twórcom tego zapisu chyba też uzdę bym założył i kota pogonił, by sobie na nim wierzchem pojeździli :D
Nie bardzo kumam, o co biega? Wolałbyś spotkać na szosie jeźdźca, prowadzącego konia na kantarze czy uździenicy z wypiętym wędzidłem, lub - jak jest teraz trendy - naturalsa z cordumem?
Rzeczywiście, bardzo zabawne.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez rusel » wtorek 07 czerwca 2011, 19:09

dodam jeszcze do tego rower oparty o sklep a nie przy prawej krawedzi jezdni....
rusel

Postprzez dylek » wtorek 07 czerwca 2011, 19:40

sankila napisał(a):
dylek napisał(a):5. Na koniec klasyka gatunku tak na poprawę humoru:
Art. 36. 1. Zabrania się jazdy wierzchem:
1) bez uzdy;

twórcom tego zapisu chyba też uzdę bym założył i kota pogonił, by sobie na nim wierzchem pojeździli :D
Nie bardzo kumam, o co biega? Wolałbyś spotkać na szosie jeźdźca, prowadzącego konia na kantarze czy uździenicy z wypiętym wędzidłem, lub - jak jest teraz trendy - naturalsa z cordumem?
Rzeczywiście, bardzo zabawne.

sankila - to odpowiedz mi : kto ma mieć wg tak sformułowanego zapisu tą uzdę ?? Jeździec czy wierzchowiec ??
Jeśli wierzchowiec, to na czym on ma jechać wierzchem ?? :D
A jeśli jeździec, to ma mieć ją przy facjacie, z wędzidłem między zębami, czy wystarczy jak w kieszeni ją będzie miał ?? :D
Teraz już rozumiesz ??
Pomysłu na przepis nie neguję, ale poproszę go w nieco innej formie :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » środa 08 czerwca 2011, 00:55

dylek napisał(a):Art. 36. 1. Zabrania się jazdy wierzchem:
1) bez uzdy;
odpowiedz mi : kto ma mieć wg tak sformułowanego zapisu tą uzdę ?? Jeździec czy wierzchowiec ??

A gdy czytasz: "zabrania się wyprowadzania psów bez smyczy i kagańca" - to pytasz, kto i gdzie ma kaganiec lub smycz?

PoRD nie jest od tego, aby podawać instrukcję używania rzędu końskiego. Jeśli z natury rzeczy wynika sposób jej użytkowania, to nie ma sensu wymieniać go w przepisach.
Jako jeździec, czyli użytkownik ruchu, poruszający sie wierzchem (do którego skierowany jest ten przepis), wiem, kto ma mieć uzdę i na czym. Rozumiem, że o ile przepisy nie zabraniają mi jechać bez (użycia) siodła, to nie mogę jechać bez (użycia) uzdy, czyli ogłowia o silnym działaniu kontrolującym. A to właśnie chciał mi przekazać ustawodawca.
Uważam, że przepis jest prosty, czytelny i nie stwarza możliwości opacznego zrozumienia.

Ale podaj swoją wersję tego paragrafu, może będzie lepsza?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Zonaimad » środa 08 czerwca 2011, 03:45

Ja bym dodał do PRD bezwzględny obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pieszemu zbliżającemu się do PdP, a jednocześnie bezwzględne ograniczenia w sytuowaniu tych PdP na jezdniach. Pieszy może sobie kawałek do PdP podejść, ale w zamian niech ma pewność, że zawsze przez to PdP przejdzie szybko, sprawnie i bezpiecznie. Wtedy najzwyczajniej w świecie będzie mu się opłacało z przejścia korzystać. Będzie bezpieczniej i wygodniej dla wszystkich.
Zonaimad

Postprzez szerszon » środa 08 czerwca 2011, 07:07

Może mającemu zamiar, bo w pobliżu PdP jak sie spotkaja dwie psiapsiółki....
szerszon

Postprzez Zonaimad » środa 08 czerwca 2011, 19:00

Ale zamiary ciężko zgadnąć. Na allegro pojawi się masa naciągaczy oferujących zainstalowanie w samochodzie bezprzewodowego czytnika myśli z rejestratorem, umożliwiającego bezproblemowe trafienie, jakie zamiary ma pieszy - oczywiście na okoliczność późniejszego tłumaczenia się przed prokuratorem. :D

Zamiast tego wprowadzić dla psiapsiółek i innych pieszych zakaz nieuzasadnionego przebywania w pobliżu PdP. :P
Zonaimad

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka