jestem tu nowy i chętnie będę czytał tematy, ponieważ zamierzam zapisać się na kurs.
Mam takie pytanie do Was. Mianowicie mam pewną wadę wzroku, która na codzień mi w ogóe nie przeszkadza w życiu. Mianowicie jest to niedowiedzenie oka lewego (tak kiedyś, dawno temu lekarz stwierdził). Zalecił noszenie okularów, ale ja ciężki charakter mam i te okulary mi naprawdę przeszkadzały i gorzej widziałem. Wadę na jedno oko mam dość sporą, (3,5 kilka lat temu, teraz pewnie nie zmieniło się to zbyt dużo). Drugie oko mam w pełni sprawne.
Badanie lekarskie polega na odczytywaniu literek z tablicy przez jedno oko i później przez drugie. Stąd moje pytanie: co pani lekarka może ze mną zrobic, jak przyjdę bez okularów na badanie, na jedno oko elegancko jej wszystko odczytam, zaś na drugie nie bardzo? Czy może mi powiedziec że mam iśc do okulisty, zrobic okulary i przyjść ponownie?
Domyślam się i zdaję sobie z tego sprawę, ze raczej musiałbym mieć dużo szczęścia, by dostać bezterminowe. Tylko wada ta nie powoduje, że jakoś gorzej widze jako kierowca zwykłej osobówki, a tylko takie chcę prawko (kat. B).
Proszę o odpowiedzi