Wada wzroku a kategoria B

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wada wzroku a kategoria B

Postprzez Piotrek11 » środa 06 lipca 2011, 00:11

Witajcie na Forum :-)
jestem tu nowy i chętnie będę czytał tematy, ponieważ zamierzam zapisać się na kurs.
Mam takie pytanie do Was. Mianowicie mam pewną wadę wzroku, która na codzień mi w ogóe nie przeszkadza w życiu. Mianowicie jest to niedowiedzenie oka lewego (tak kiedyś, dawno temu lekarz stwierdził). Zalecił noszenie okularów, ale ja ciężki charakter mam i te okulary mi naprawdę przeszkadzały i gorzej widziałem. Wadę na jedno oko mam dość sporą, (3,5 kilka lat temu, teraz pewnie nie zmieniło się to zbyt dużo). Drugie oko mam w pełni sprawne.
Badanie lekarskie polega na odczytywaniu literek z tablicy przez jedno oko i później przez drugie. Stąd moje pytanie: co pani lekarka może ze mną zrobic, jak przyjdę bez okularów na badanie, na jedno oko elegancko jej wszystko odczytam, zaś na drugie nie bardzo? Czy może mi powiedziec że mam iśc do okulisty, zrobic okulary i przyjść ponownie?
Domyślam się i zdaję sobie z tego sprawę, ze raczej musiałbym mieć dużo szczęścia, by dostać bezterminowe. Tylko wada ta nie powoduje, że jakoś gorzej widze jako kierowca zwykłej osobówki, a tylko takie chcę prawko (kat. B).

Proszę o odpowiedzi :)
Piotrek11

Re: Wada wzroku a kategoria B

Postprzez qwer0 » środa 06 lipca 2011, 12:16

Stąd moje pytanie: co pani lekarka może ze mną zrobic, jak przyjdę bez okularów na badanie, na jedno oko elegancko jej wszystko odczytam, zaś na drugie nie bardzo? Czy może mi powiedziec że mam iśc do okulisty, zrobic okulary i przyjść ponownie?

Jak najbardziej moze skierowac do okulisty.
Do badania okulary nie sa potrzebne, okulista okresli Twoja wade i na podstawie tego ta Twoja Pani lekarka okresli, czy masz jezdzic w okularach czy nie.
Co do "terminowosci", to ewentualna wada nie oznacza od razu, ze masz miec terminowe.
I wcale nie chodzi o to czy wada jest duza, czy mala, tylko co sie z nia dzieje. Jesli sie jeszcze zmienia, np wzrok ciagle sie pogarsza, to pewnie bedzie terminowe, ale jesli np. wada jest bez zmian np od 5-10lat to nie ma problemow z bezterminowym. Nie ma na to gotowego wzoru, dla kazdego lekarz indywidualnie okresla co i jak.

No i jeszcze zalezy co dla kogo znaczy "duzo", bo nie napisales jaka konkretnie masz wade.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Piotrek11 » środa 06 lipca 2011, 12:59

Wade mam 3,5 na lewe oko i 0 na prawe.
I generalnie wadę mam od urodzenia, na pewno od 10 lat lekarze o tym wiedzieli i nic się z tym nie dzieje, jak widziałem, tak widzę po dziś dzień ;) Tylko wtedy czy ta babka uwierzy na słowo.
Chyba pozostaje mi iść do okulisty i pogadać z nim, żeby zbadał mi wzrok i przepisać soczewki. Może nawet babka sie nie kapnie że mam wadę i podpisze papier bez zbędnego gadania.
Bo co mam innego zrobić, zapłacę trochę, ale przynajmniej jak sie bedzie czepiać, to powiem że byłem u okulisty i właśnie takie soczewki mi przepisał o tyle. Ona chyba nie jest specjalistą w tej dziedzinie, to nie moze chyba podważać zdania osoby, która się wyspecjalizowała w tej dziedzinie.
Chyba, że macie jakieś inne propozycje ;)
Piotrek11

Postprzez akustycznie » sobota 16 lipca 2011, 11:39

Mam identyczną wadę wzroku - niedowidzenie lewego oka. Przed przystąpieniem do kursu udałem się do Kliniki Okulistycznej w Katowicach. Tam przeszedłem kompleksowe badania i otrzymałem karteczkę z wynikami na których Pani doktor napisała, że nie ma przeciwwskazań do prowadzenia pojazdem kat. B. Na badaniach związanych z kursem otrzymałem zgodę na prowadzenie pojazdów kat. B na 10 lat.

P.S. Jeżeli prawe oko masz zdrowe, to nie dostaniesz żadnych soczewek ani okularów, ponieważ nie jest to wada, którą da się skorygować.
17.02.2011 - WORD Rybnik - egzamin teoretyczny +
11.07.2011 - WORD Opole - egzamin praktyczny +
akustycznie

Postprzez szerszon » sobota 16 lipca 2011, 14:29

Jeżdżę obecnie z taką jedną babeczką. Po 5 godzinach nie ma problemu z utrzymaniem sie na pasie ruchu i wykonywaniem skretów.
Na poczatku było troche problemów, ale to kwestia treningu.
szerszon

Postprzez aligator » sobota 16 lipca 2011, 23:56

Przy takiej wadzie wzroku nie ma sensu robić sobie problemów w papierach, ja mam lekką wadę, która w ogóle mi nie przeszkadza do jeżdżenia, nie zgłaszałem tego lekarzowi i na egzaminie tez bylem bez okularów. Jeżdże już kilka miesięcy i nie widzę różnicy. Jeśli oczywiście będzie się ogarszać wzrok, będzie trzeba zrobic takie badania, ale narazie jest ok i się nie martwie :hmm: :D
aligator

Postprzez akustycznie » poniedziałek 18 lipca 2011, 06:34

@aligator - nie da się tej informacji zataić przed lekarzem (wzrok jest przez niego kontrolowany). Rzecz w tym, że osoby z niedowidzeniem (przynajmniej w moim wypadku) nie poradzą sobie z odczytaniem nawet tych największych liter na tablicy. Kolega mówiąc, że dobrze widzi jako kierowca, miał na myśli pewnie to, że jego organizm przyzwyczaił się do wzmożonej pracy prawego oka i nie przeszkadza mu to w żaden sposób w życiu codziennym. Ja mam problemy jedynie z oglądaniem filmów trójwymiarowych. A tak, to spokojnie zrobiłem i prawo jazdy kat. B i kurs na wózki widłowe ze 2 lata temu. Istotne jest, aby zrobić sobie odpowiednie badania przed pójściem na kurs, bo niedoświadczony lekarz może nie wystawić zgody bez jakiegoś zabezpieczenia (w tym przypadku w postaci kwitka od lekarza specjalisty). Pamiętaj, abyś powiedział okulistce, aby wystawiła Ci na kartkę informację, że Twoja wada nie przeszkadza w prowadzeniu samochodu. I jeszcze jedna, trochę mniej przyjemna informacja - z taką wadą możesz jedynie zdobyć prawo jazdy kat. B - o innych możesz zapomnieć (motor, zawodowy kierowca).
17.02.2011 - WORD Rybnik - egzamin teoretyczny +
11.07.2011 - WORD Opole - egzamin praktyczny +
akustycznie

Postprzez Wyder » sobota 23 lipca 2011, 22:42

akustycznie napisał(a): I jeszcze jedna, trochę mniej przyjemna informacja - z taką wadą możesz jedynie zdobyć prawo jazdy kat. B - o innych możesz zapomnieć (motor, zawodowy kierowca).

@akustycznie - Możesz wyjaśnić dlaczego z wadą wzroku 3,5 może zapomnieć o innych kategoriach prawa jazdy?
Sam mam wadę wzroku i badania lekarzy specjalistów miałem tylko przy kategorii C i CE
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 24 lipca 2011, 15:52

A masz KW? Kolega ma zrobione CE, ale na KW nie może iść, bo nie ma lekarza, który by mu podbił badania.
BOLEKlodz

Postprzez qwer0 » niedziela 24 lipca 2011, 16:09

P.S. Jeżeli prawe oko masz zdrowe, to nie dostaniesz żadnych soczewek ani okularów, ponieważ nie jest to wada, którą da się skorygować.

Moze mnie ktos oswiecic, dlaczego nie daloby sie skorygowac krotkowzrocznosci jednego oka??
A masz KW? Kolega ma zrobione CE, ale na KW nie może iść, bo nie ma lekarza, który by mu podbił badania.

A dlaczego nie? Moj wzrok rowniez nie jest idealny, mam krotkowzrocznosc, mam wpisany kod do prawka, ze moge jezdzic tylko z korekcja wzroku i zarowno kategorie zawodowe jak i bezterminowe prawo jazdy nie bylo problemem.
Po korekcji mam prawidlowa ostrosc wzroku.

Wszystko zalezy od wady, czy ogolnego stanu zdrowia, tutaj doszukiwalbym sie problemow, bo sama krotkowzrocznosc nie jest przeszkoda.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Wyder » poniedziałek 25 lipca 2011, 16:58

BOLEKlodz napisał(a):A masz KW? Kolega ma zrobione CE, ale na KW nie może iść, bo nie ma lekarza, który by mu podbił badania.

A jakich dokładnie badań mu podbić lekarz nie chce?
Na razie KW nie robiłem. Czekam z tym aż będę miał trochę czasu wolnego:)
Psychotesty wymagał mój aktualny pracodawca i przeszedłem je bezproblemowo. Więc nie wiem jakich badań nie chcą podbić Twojemu koledze.
Ja tylko wciąż słyszę że muszę jeździć w okularach.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez Blablak » niedziela 31 lipca 2011, 13:20

co pani lekarka może ze mną zrobic, jak przyjdę bez okularów na badanie, na jedno oko elegancko jej wszystko odczytam, zaś na drugie nie bardzo?

Naucz się na pamięć tych liter/cyfr pierwszym okiem i drugim je powtórz xD
Blablak

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 31 lipca 2011, 13:50

Wyder napisał(a):
BOLEKlodz napisał(a):A masz KW? Kolega ma zrobione CE, ale na KW nie może iść, bo nie ma lekarza, który by mu podbił badania.

A jakich dokładnie badań mu podbić lekarz nie chce?
Na razie KW nie robiłem. Czekam z tym aż będę miał trochę czasu wolnego:)
Psychotesty wymagał mój aktualny pracodawca i przeszedłem je bezproblemowo. Więc nie wiem jakich badań nie chcą podbić Twojemu koledze.
Ja tylko wciąż słyszę że muszę jeździć w okularach.

Oczywiście okulistycznych, ale ok ma z tego co wiem, bardzo dużą wadę wzroku. Nie wiem jakie są dopuszczalne normy, więc nie będę się wymądrzać.
BOLEKlodz

Powrót do Luźna gadka