Skoda favorit- niebrzydka, bezawaryjna praktycznie

przez greg2807 » niedziela 10 lipca 2011, 14:57
przez qwer0 » niedziela 10 lipca 2011, 15:44
Tico - Dobre tanie auto na początek
i jakies 10lat starsze
III to w PL nadal taki wieśwagen trochę, a jak wspomniałem duzo jest ulepków / aut powypadkowych zaszpachlowanych. Czasem sie mozna zdziwic ile tej szpachli jest
przez matix920 » niedziela 10 lipca 2011, 16:07
przez lith » niedziela 10 lipca 2011, 18:55
przez Maniek5k » niedziela 10 lipca 2011, 21:44
greg2807 napisał(a):Skoda favorit
qwer0 napisał(a):Ciezko jest mi przypomniec sobie jakiekolwiek auto gorsze od tikacza.
qwer0 napisał(a): pali stosunkowo duzo,
lith napisał(a):(dla jednego wada, dla drugiego zaleta)
lith napisał(a):też pewnie zakup z serii 'za flaszkę'.
przez qwer0 » poniedziałek 11 lipca 2011, 11:34
zaporożec?
tyle co dieslak ~1.5. Bez przesady, tikaczem jak samemu leciałem swojego czasu (oj, troche temu to było, benzynka po 3 z grosze mbyla) szybsza trasa zeby licznik zamknac, to spalił ~5,9l na stówę.
przez mk61 » poniedziałek 11 lipca 2011, 13:02
lith napisał(a):ale tu chyba chodzi o to, żeby właśnie mieć samochód i zdobywać jakoś doświadczenie na drodze.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez Maniek5k » poniedziałek 11 lipca 2011, 16:34
qwer0 napisał(a):Bo w ten sposob, to mozna wynajdywac rozne wynalazki uruchamiane korba, czy kijem, nie o to przeciez chodzi.
qwer0 napisał(a):Wciaz nie widze argumentu przemawiajacego za wybraniem tika.
mk61 napisał(a):No, chyba, że kolega ma zacięcie mechaniczne i nie szkodzi mu, żeby samochód stał przez dłuższy okres i powoli sobie go naprawiał.
mk61 napisał(a):Samochód musi spełniać wymagania techniczne stawiane danemu modelowi/typowi i koniec
przez qwer0 » poniedziałek 11 lipca 2011, 19:58
do 1,5tyś nie kupimy auta w porownywalnym wieku lepszego od tico/nexii/espero.
przez netsatan » poniedziałek 11 lipca 2011, 20:03
przez Maniek5k » wtorek 12 lipca 2011, 00:30
netsatan napisał(a):Peugeot 406 to najlepsze ze wymienionych z Ciebie aut, a jego diesle (szczególnie HDi) uchodzą za jedne z najlepszych konstrukcji.
netsatan napisał(a):Kilkukrotnie też, niestety, droższy od każdego ze wspomnianych. Od 7-8 można szukać.
netsatan napisał(a):Tak, Saxo jest w pełnym ocynku, tak jak i Peugeot. Oba z grupy PSA.
qwer0 napisał(a):beda mialy lepsza karoserie (bo nic nie ma gorszej )
qwer0 napisał(a):Ja rozumiem, ze mozesz miec sentyment do tego auta, bo Cie zmotoryzowalo w biedzie, ale mnie to akurat nie interesuje. Staram sie pomoc autorowi od strony praktycznej, a nie jakies durne sentymenty... i to do czego?! Do tika... Wez przestan.
przez qwer0 » wtorek 12 lipca 2011, 08:53
Wniosek - w tym budzecie czego nie kupimy musimy sie liczyc z tym, ze w giągu roku na auto za 1,5 tyś wydamy drugie, albo i trzecie tyle na naprawy/zaprawki/pierdółki.
no juz bez przesadyNexia 14-letnia w rodzinie trzyma sie niezle, poza 'typowymi' drzwiami pasazera nic innego nie wyskakuje.
przez Maniek5k » wtorek 12 lipca 2011, 14:57
qwer0 napisał(a):Jak sie kupi tiko z odpadajaca podloga to tak. Jak sie kupuje z glowa, to niekoniecznie.
qwer0 napisał(a):Rece opadaja...Im nizszej klasy auto, im tansze, tym bedzie gorszej jakosc, z gorszych materialow. Proste jak drut. No chyba, ze uwazasz, ze Ci koreance dolozyli do auta i sprzedali taniej niz po kosztach...
przez qwer0 » wtorek 12 lipca 2011, 16:58
zarzuc przykladem auta do 1,5tyś które nie wymaga zadnego wkladu finansowego jak taki cwaniak jesteś.
akurat DU są tak tanie bo dosc mocno spadły w cenie w porównaniu do marek np. niemieckich.
Ja jezdze nubi w full opcji, za 16tyś kupiona 2 lata temu, rocznik '05. Audi, VW albo opla z takim wyposazeniem w tej cenie nie kupisz. A jezdzi sie wygodnie, od zakupu nic sie nie skaszaniło, wymieniam tylko czesci eksploatacyjne - nubi ma najechane 170tysiaków.
Jesli ktos woli kupic zamiast tego 13letniego merca w dieslu, to prosze bardzo - zawsze jest to jakos lepiej odbierane gdy mowimy 'jezdze mercem' niz 'jezdze nubaroo'. Ja nie odczuwam potrzeby kupowania aut z racji znaczka na masce. Kupuje to co uwazam za stosowne/wygodne/odpowiadające wymaganiom.
przez Maniek5k » wtorek 12 lipca 2011, 17:21
qwer0 napisał(a):Tak, oczywiscie. Nowe tiko, ktore kosztowalo ok. 20 000zl bylo tanie, bo spadla cena. A Ci co kupowali 10letnie merce za 20 000zl po prostu poprzeplacali... Glupole, nie??
qwer0 napisał(a):Moj kolega kupil latynosa za 7kafli. Jakis czas po tym szlag trafil punciaka jego ojca, ojciec zakupil sobie za podobna cene, starsze audi. No nie uwierzysz, ale kolega dwoi sie i troi, zeby teraz sprzedac latynosa i zamienic na starsze audi...