DMC przyczepki lekkiej większe od MW samochodu?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

DMC przyczepki lekkiej większe od MW samochodu?

Postprzez marcin_akle » czwartek 28 lipca 2011, 18:32

Pytanie odnośnie viewtopic.php?f=9&t=26656.

Szukałem i myślę, że jeszcze nie padło takie pytanie. Czy z przyczepką lekką(załóżmy DMC 750 kg) można prowadzić samochód o
a) MW samochodu mniejszej od 750 kg?
marcin_akle

Re: DMC przyczepki lekkiej większe od MW samochodu?

Postprzez michooo » piątek 29 lipca 2011, 13:17

Nie, nie można. Masz to wyraźnie napisane.
michooo

Postprzez scorpio44 » piątek 29 lipca 2011, 17:26

Tak, można. I jest to tam wyraźnie napisane...
scorpio44

Postprzez michooo » piątek 29 lipca 2011, 17:39

Czy my czytamy to samo?

DMC przyczepy ma być mniejsza od masy własnej pojazdu lub jej równa

powinno być:

DMC = 750 kg
MW >= 750 kg

a jest:

DMC = 750 kg
MW < 750 kg
michooo

Postprzez scorpio44 » piątek 29 lipca 2011, 18:26

scorpio44 napisał(a):Z prawem jazdy kategorii B przede wszystkim można ciągnąć każdą przyczepę lekką

!!!
Cała reszta (to, co cytujesz) dotyczy przyczep innych niż lekkie.
scorpio44

Postprzez marcin_akle » piątek 29 lipca 2011, 18:39

http://www.motofakty.pl/artykul/na_przyczepke.html

Nie wiem czy tutaj koleś ma rację
W przypadku przyczepy lekkiej o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg bez hamulca zasadniczego (najazdowego) masa całkowita przyczepy nie może przekraczać połowy masy własnej pojazdu holującego. Ponadto wymagane jest założenie dodatkowego połączenia między przyczepą a pojazdem holującym (łańcuch lub linka), które w razie zerwania haka będzie zapobiegało dotykaniu jezdni przez dyszel, zapewniając kierowalność przyczepy.

To teraz kolejna kwestia: Co gdy ta przyczepka posiada takowy hamulec??
marcin_akle

Postprzez qwer0 » piątek 29 lipca 2011, 19:00

Z prawem jazdy kategorii B przede wszystkim można ciągnąć każdą przyczepę lekką

To widzimy, pytanie czy kazdym autem mozna takowa ciagnac.
Artykul, w ktorym siedzisz mowi tylko i wylacznie o uprawnieniach.
Zapomniales chyba o innych przepisach, np.
Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez marcin_akle » piątek 29 lipca 2011, 19:31

Teraz zauważyłem, że nie doprecyzowałem pytania.
scorpio44 wg. mnie ma rację ale tylko przy kat. B+E-bo w tej kategorii nie obowiązuje DMC przyczepy <MW pojazdu!!!

Pytanie powinno brzmieć (podam przykładowe przypadki):
Czy możliwym jest jazda takim zestawem:

a) DMC przyczepki(lekkiej) 750kg, MW pojazdu 600 kg, DMC pojazdu 700kg - tutaj chyba nie
b) DMC przyczepki(lekkiej) 750kg, MW pojazdu 700 kg, DMC pojazdu 900 kg- tutaj właśnie czy potrzebne jest B+E (pytam bo w kat. B+E może być DMC przyczepki >MW pojazdu).????

Edit

Po głębszych przemyśleniach i po analizie tego obrazka
http://imageshack.us/photo/my-images/91 ... tpjrk9.jpg
Doszedłem do kwestii (wspólne dla kat. B i B+E) dla przyczepki lekkiej z hamulcem najazdowym:
że wg. tego, że DMC pojazdu ciągnącego stanowi co najmniej 1,33 DMC przyczepy
to:
b) DMC przyczepki(lekkiej) 750kg, MW pojazdu 700 kg, DMC pojazdu 900 kg- może mieć miejsce gdyż nie ma tu nic o MW pojazdu i może być mniejsza od DMC pojazdu i to tak samo w kat. B oraz B+E(patrz tabela).

Teraz myślę, że scorpio44 ma całkowitą rację.
marcin_akle

Postprzez Borys_q » piątek 29 lipca 2011, 22:47

Szukałem i myślę, że jeszcze nie padło takie pytanie. Czy z przyczepką lekką(załóżmy DMC 750 kg) można prowadzić samochód o

Nie zapominajcie, że jest taki parametr jak największa masa ciągniętej przyczepy, jeśli auto ma wbity hak w dowód (musi takową adnotacje posiadać sam osobowy) to ma w dowodzie tez taką masę wpisaną Grande punto bodajże ma 350 kg w zależności od wersji silnikowej.

A po drugie jeśli chodzi o masy to liczą się rzeczywiste więc dywagacje nt. MW i DMC są i tak trochę bez sensu
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez qwer0 » sobota 30 lipca 2011, 09:31

Edit
Po głębszych przemyśleniach i po analizie tego obrazka
http://imageshack.us/photo/my-images/91 ... tpjrk9.jpg
Doszedłem do kwestii (wspólne dla kat. B i B+E) dla przyczepki lekkiej z hamulcem najazdowym:
że wg. tego, że DMC pojazdu ciągnącego stanowi co najmniej 1,33 DMC przyczepy
to:
b) DMC przyczepki(lekkiej) 750kg, MW pojazdu 700 kg, DMC pojazdu 900 kg- może mieć miejsce gdyż nie ma tu nic o MW pojazdu i może być mniejsza od DMC pojazdu i to tak samo w kat. B oraz B+E(patrz tabela).

Teraz myślę, że scorpio44 ma całkowitą rację.

A ja za chwile zrobie jeszcze inny obrazek, z ktorego bedzie wynikalo, ze mozesz maluchem ciagnac przyczepe dmc 3,5t.
Pokaz mi gdzie w przepisach wystepuje "1.33DMC"??
W przypadku kat. B przepisy wyraznie mowia o MW pojazdu ciagnacego i DMC przyczepy.

A po drugie jeśli chodzi o masy to liczą się rzeczywiste więc dywagacje nt. MW i DMC są i tak trochę bez sensu

Oczywiscie, ze sa z sensem, bo w dowodzie rej. moga widniec wartosci wieksze niz dopuszczaja nasze przepisy. Trzeba zajrzec i do dowodu i do przepisow.
Po drogach jezdza nie tylko male autka z badziewnymi silniczkami, ktore rzeczywiscie moga guzik pociagnac (np. GP, ktore wymieniles - 350kg na haku... maluch mial na haku 400kg, bo przeciez N126 mozna bylo ciagac).
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez marcin_akle » sobota 30 lipca 2011, 11:47

A ja za chwile zrobie jeszcze inny obrazek, z ktorego bedzie wynikalo, ze mozesz maluchem ciagnac przyczepe dmc 3,5t.

Chciałbym to zobaczyć.

Pokaz mi gdzie w przepisach wystepuje "1.33DMC"??

Prawdopodobnie tu http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9990440432

Oczywiscie, ze sa z sensem, bo w dowodzie rej. moga widniec wartosci wieksze niz dopuszczaja nasze przepisy.

Podasz przykład?
marcin_akle

Postprzez Borys_q » sobota 30 lipca 2011, 12:12

Oczywiscie, ze sa z sensem, bo w dowodzie rej. moga widniec wartosci wieksze niz dopuszczaja nasze przepisy.

Nie zgodzę się w dowodzie jest największa dopuszczalna masa całkowita przyczepy ograniczona warunkami technicznymi pojazdu i przepisami. Jedyne o co musisz się zatroszczyć żeby poniższy warunek oraz warunki wynikające z twojej kategorii uprawnień oraz wpisów z dowodu rejestracyjnego, były spełnione łącznie.

1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez qwer0 » sobota 30 lipca 2011, 16:09

Prawdopodobnie tu http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9990440432

Pomijajac fakt, ze to co linkujesz:

Status aktu prawnego: uznany za uchylony

to faktycznie, nie doczytalem calej tabelki :oops:

Powiem szczerze, ze juz mi sie niezle pomieszalo w glowie od tego i sam juz nie wiem co i jak :P

Jak tak sobie cos w lepetynie ukladam, to wychodzi mi, ze:

Jesli jest to przyczepa bez hamulca, to nie.

Nie zgodzę się w dowodzie jest największa dopuszczalna masa całkowita przyczepy ograniczona warunkami technicznymi pojazdu i przepisami. Jedyne o co musisz się zatroszczyć żeby poniższy warunek oraz warunki wynikające z twojej kategorii uprawnień oraz wpisów z dowodu rejestracyjnego, były spełnione łącznie.

Cytuj:

No to jak nie patrzec, i tak trzeba rowniez zerknac w przepisy...

w dowodzie jest największa dopuszczalna masa całkowita przyczepy ograniczona warunkami technicznymi pojazdu i przepisami.

Nie takie waly w dowodach widzialem...
qwer0

Postprzez marcin_akle » sobota 30 lipca 2011, 17:27

Teraz zastanawia mnie tylko jedna kwestia, czy w końcu te 1.33 DMC jest nadal aktualne. :eek2:
Zauważ, że jest coś takiego jak hamulec uruchamiany z pozycji kierowcy, wtedy nie obowiązuje 1.33 DMC pojazdu (kat B+E). :wow:
marcin_akle

Postprzez qwer0 » sobota 30 lipca 2011, 17:54

Zauważ, że jest coś takiego jak hamulec uruchamiany z pozycji kierowcy, wtedy nie obowiązuje 1.33 DMC pojazdu (kat B+E). :wow:

Zapewne chodzi o hamulce pneumatyczne, a tego sie nie spotyka w samochodach osobowych.
qwer0

Następna strona

Powrót do Luźna gadka