przez maniek1504 » wtorek 20 września 2011, 17:30
Sprawa wygląda następująco: jechałem busem z wycieczką, ja jako kierowca + 7 pasażerów. Auto jest zarejestrowane na 9 osób, na firmę przewozową ( przewóz osób ) właściciel ma wszystkie potrzebne licencje i pozwolenia. Ja jako kierowca jechałem w zastępstwie za chorego kolegę, posiadam prawo jazdy kat.B lecz nie posiadam KURSU NA PRZEWÓZ OSÓB. Podczas jazdy miał miejsce wypadek; kierujący innym pojazdem wymusił mi pierwszeństwo przejazdu i uderzył w busa prowadzonego prze zemnie. Sprawę prowadzi policja, na miejscu nie zostałem ukarany żadnym mandatem, nie został mi zabrany dowód rejestracyjny, zostałem "puszczony". W wyniku wypadku ranna została jedna osoba w związku z tym sprawa została skierowana do sądu gdyż na miejscu była karetka i kolizja a została zakwalifikowana jako wypadek, na miejscu policja stwierdziła, że jestem poszkodowanym, ale sprawa tak czy tak musi być skierowana do sądu, gdyż ucierpiała osoba. Czy w związku z tym że przewóz ten był na firmę ( tj .działalność zarobkowa) grożą mi, jako kierowcy bez KURSU NA PRZEWÓZ OSÓB jakieś sankcje z tego tytułu? grzywna? mandat?
Ostatnio zmieniony wtorek 20 września 2011, 20:10 przez
maniek1504, łącznie zmieniany 2 razy