Co groz kierowcy za brak kursu ( świadectwa kwalifikacji ) ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Co groz kierowcy za brak kursu ( świadectwa kwalifikacji ) ?

Postprzez maniek1504 » wtorek 20 września 2011, 16:20

Witam

Moje pytanie dotyczy kwestii braku kursu na przewóz osób zwanego wcześniej świadectwem kwalifikacji? Mój znajomy ma firmę przewozową, posiada wszystkie licencje na przewóz osób itd. Co by było gdybym ja, zwykły kierowca posiadający kat.B jechał BUSem zarejstrowany na firmę z 8 pasażerami, a nie posiadając kursu na przewóz osób został zatrzymany przez policję czy inspekcję, co mi grozi? mandat,? grzywna?
maniek1504

Re: Co groz kierowcy za brak kursu ( świadectwa kwalifikacji

Postprzez szerszon » wtorek 20 września 2011, 16:42

A ile osób da radę wejść do tego BUSa ?Konstrukcyjnie.
szerszon

Postprzez maniek1504 » wtorek 20 września 2011, 17:09

Jest to bus który w którym konstrukcyjnie i w dowodzie można w nim przewozić 9 osób. W Pierwszym poście pisząc, że jadąc z 8 pasażerami miałem na myśli łącznie z kierowcą, czyli kierowca + 7 osób.
Ostatnio zmieniony wtorek 20 września 2011, 19:54 przez maniek1504, łącznie zmieniany 1 raz
maniek1504

Postprzez szerszon » wtorek 20 września 2011, 17:12

Łącznie z kierowcą ?
Patrząc na Art 2.40) i Art 2.41) to chyba nic.
To nie jest autobus.
a że sobie nazwali busem...
szerszon

Postprzez maniek1504 » wtorek 20 września 2011, 17:30

Sprawa wygląda następująco: jechałem busem z wycieczką, ja jako kierowca + 7 pasażerów. Auto jest zarejestrowane na 9 osób, na firmę przewozową ( przewóz osób ) właściciel ma wszystkie potrzebne licencje i pozwolenia. Ja jako kierowca jechałem w zastępstwie za chorego kolegę, posiadam prawo jazdy kat.B lecz nie posiadam KURSU NA PRZEWÓZ OSÓB. Podczas jazdy miał miejsce wypadek; kierujący innym pojazdem wymusił mi pierwszeństwo przejazdu i uderzył w busa prowadzonego prze zemnie. Sprawę prowadzi policja, na miejscu nie zostałem ukarany żadnym mandatem, nie został mi zabrany dowód rejestracyjny, zostałem "puszczony". W wyniku wypadku ranna została jedna osoba w związku z tym sprawa została skierowana do sądu gdyż na miejscu była karetka i kolizja a została zakwalifikowana jako wypadek, na miejscu policja stwierdziła, że jestem poszkodowanym, ale sprawa tak czy tak musi być skierowana do sądu, gdyż ucierpiała osoba. Czy w związku z tym że przewóz ten był na firmę ( tj .działalność zarobkowa) grożą mi, jako kierowcy bez KURSU NA PRZEWÓZ OSÓB jakieś sankcje z tego tytułu? grzywna? mandat?
Ostatnio zmieniony wtorek 20 września 2011, 20:10 przez maniek1504, łącznie zmieniany 2 razy
maniek1504

Postprzez mk61 » wtorek 20 września 2011, 19:41

Kurs na przewóz osób Cię nie dotyczy, ponieważ:
a) Nie ma już czegoś takiego. Jest Kwalifikacja Wstępna, ale dotyczy to kierowców CDE.
b) Jechałeś pojazdem o DMC <3500kg oraz max 9 osób. Do tego wymagana jest kategoria B, więc żadne kwalifikacje, szkolenia Cię nie dotyczą.

Jedyne, za co mogą Cię pociągnąć, to za pracę "na czarno", jeśli nie jesteś pracownikiem tej firmy, ale to nie jest wątek sprawy, więc raczej spłynie bez szumu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez maniek1504 » wtorek 20 września 2011, 20:13

No ok,ale uważam że jeśli przewożę osoby zarobkowo to ja, jako kierowca powinienem mieć kurs na przewóz osób, np. jak taksówki
maniek1504

Postprzez szerszon » wtorek 20 września 2011, 23:01

Taksówka taksówką, a co ma 'przewóz osób" -ich konkurencja ?
szerszon

Postprzez mk61 » środa 21 września 2011, 19:33

Zupełnie nic. PJ + jak się domyślam badania i psycho i nic więcej. Jakiś czas temu miało wejść (nie wiem, czy weszło), że samochód w przewozie osób musi mieć minimum 7 miejsc. Tylko tyle.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szerszon » środa 21 września 2011, 22:39

jeśli mógłby być ukarany to predzej przez Urząd Skarbowy, że jeżdzi na czarno, o ile taki przypadk wystąpił
szerszon

Powrót do Luźna gadka