Pierwszy samochód i pierwsza samodzielna jazda

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pierwszy samochód i pierwsza samodzielna jazda

Postprzez malutka86 » poniedziałek 28 listopada 2011, 18:30

Witam! W tym tygodniu kupuje pierwszy samochód i odbędę pierwszą "podróż" bez instruktora. Mam zamiar kupić Astrę. Jak myślicie dojadę jakoś do domu? Mam jakieś 20 km do przejechania :)
malutka86

Re: Pierwszy samochód i pierwsza samodzielna jazda

Postprzez alice_b » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:02

Dojedziesz . Oczy dookoła głowy a nawet w d... ,uważać i nie spieszyć się a wszystko będzie dobrze. Dla własnej pewności weź osobę towarzyszącą ( kierowcę ) , nie pomoże tak jak instruktor ale będziesz czuła się pewniej.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez malutka86 » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:24

Mogę wziąć tylko męża, a on robił prawko razem ze mną :). Mam stres prawie tak jak przed egzaminem :)
malutka86

Postprzez lith » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:40

A ja wręcz przeciwnie nie brałbym nikogo ze sobą, bo tylko dodatkowy stres związany z tym, że ktoś patrzy nam na ręce. Jakaś taka dodatkowa presja. Ja byłem w o tyle komfortowej sytuacji, że pierwszych kilka kursów swoim autkiem (związanych głównie właśnie z załatwianiem wszystkiego dot. tego autka) zrobiłem jadąc za ojcem, który jechał przede mną swoim samochodem. W sumie ciekawa opcja na 'okres przejściowy'.
lith

Postprzez Borys68 » poniedziałek 28 listopada 2011, 20:32

malutka86 napisał(a):Mogę wziąć tylko męża, a on robił prawko razem ze mną :). Mam stres prawie tak jak przed egzaminem :)

Nawet jeśli umie tyle co ty, to przyda ci się ktoś do patrzenia w prawo. Choć ostateczna decyzja twoja.
We dwoje raźniej :D
Bortys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez daghda » wtorek 29 listopada 2011, 11:40

malutka86 napisał(a):Witam! W tym tygodniu kupuje pierwszy samochód i odbędę pierwszą "podróż" bez instruktora. Mam zamiar kupić Astrę. Jak myślicie dojadę jakoś do domu? Mam jakieś 20 km do przejechania :)

Ja pierwszy raz sam jechałem pożyczonym od kolegi autem. Trasę 120 km pokonałem w założonym czasie, miałem oczy dookoła głowy 2x ;-)
i spociłem się tak, jakbym jechał na rowerze ;-) Potem się ośmieliłem bardziej i jakoś przestało mnie to "stresować". Teraz mam własne auto i w tygodniu robię minimum 240 km.

Nie nastawiaj się na myslenie a la "dojadę do domu?" - myśl pozytywnie, trzymaj się pewnie, uważaj co robisz i rób jak uwazasz - byleby bezpiecznie dla siebie i innych.

Zanim wyjedziesz swoją pierwszą zmotoryzowaną skarbonką, przyzwyczaj się do nowego auta - sprawdź, gdzie co jest, jak reaguje sprzędło, czy hamulce są jak żyleta albo bardziej miękkie, itp.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Powrót do Luźna gadka