artykuł 16 ustęp 7 wątpliwości

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

artykuł 16 ustęp 7 wątpliwości

Postprzez szofer80 » czwartek 08 grudnia 2011, 23:08

treść artykułu 16 ust. 7: (jest to dosyć nowy przepis, nowela LXXXX)
"Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem,motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art 33 ust.1 (zastrzeżenie dotyczy rowerów i jest nieistotne)

moje pytanie:
Jadąc motocyklem drogą z pierwszeństwem (jednojezdniową dwukierunkową o dwóch pasach ruchu), dojeżdżając do skrzyżowania i skręcając na nim w lewo na drogę podporządkowaną przed skrętem trzeba trzymać się lewej krawędzi pasa blisko osi jezdni? (skrzyżowanie mogę opuścić z tego pasa w dwóch kierunkach ,jadąc prosto tym pasem albo skręcając w lewo z tego pasa).

Art 22 ust. 2 punkt 2 mówi coś innego: "Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się do środka jezdni jeżeli zamierza skręcić w lewo."

Moim skromnym zdaniem te dwa artykuły się wykluczają.Dodatkowo jazda środkiem pasa wydaje się w tym przypadku logiczniejsza i bezpieczniejsza bo ani nie "zachęcam" żeby mnie ktoś ominął z prawej strony ani nie ryzykuję że "zdmuchnie" mnie np. rozpędzona ciężarówka z naprzeciwka albo jeszcze gorzej - obie te okoliczności wystąpią jednocześnie. Według mnie to oczywiste że w tym przypadku obowiązuje artykuł 16 , chyba że się mylę to niech mnie ktoś oświeci.
Ostatnio zmieniony piątek 09 grudnia 2011, 01:21 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Re: artykuł 16 ustęp 7 wątpliwości

Postprzez scorpio44 » piątek 09 grudnia 2011, 01:08

A mnie się wydaje oczywiste, że kiedy występuje manewr zmiany kierunku jazdy, to interesuje nas art. 22, który jest w tym momencie nadrzędny nad wszystkimi przepisami z art. 16, a więc również tym wspomnianym przez Ciebie.
Tym samym art. 16 ust. 7 moim zdaniem dotyczy tylko jadących prosto.

(wątek można by chyba przenieść do "sytuacji")
scorpio44

Postprzez szofer80 » piątek 09 grudnia 2011, 01:53

Ok zakumałem, ale swoja drogą, nie byłoby bezpieczniej tak jak piszę? Szczególnie na wąskiej drodze.
szofer80

Postprzez Amos » piątek 09 grudnia 2011, 15:03

Oczywiście, że jest bezpieczniej, tak jak pisze szofer 80, i oczywiście, że "zbliżyć się do środka jezdni" nie oznacza jazdy praktycznie po linii oddzielającej pasy ruchu, wystarczy, że jestem na pasie, z którego można skręcać w lewo...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez szofer80 » piątek 09 grudnia 2011, 16:11

Art.16 ust 7 można różnie interpretować, bo cóż to znaczy że motocyklem można poruszać się na skrzyżowaniu środkiem pasa? tzn wykonywać na skrzyżowaniu różne manewry środkiem pasa m.in. skręcać w lewo środkiem pasa,nie ma przecież zastrzeżenia Art.22 ust.2 p.2
szofer80

Postprzez scorpio44 » sobota 10 grudnia 2011, 15:27

W ustępie mówiącym o obowiązku jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni również nie ma zastrzeżenia art. 22, a jednak oczywiste jest, że przy skręcaniu stosujemy się do wytycznych z art. 22 mówiącego o obowiązku zajęcia odpowiedniej pozycji na jezdni przed skrętem. Na tej samej zasadzie moim zdaniem art. 16 ust. 7, jak już wspomniałem, również nie dotyczy skręcających.
scorpio44

Postprzez szofer80 » sobota 10 grudnia 2011, 23:22

Analogiczny jest skręt w prawo ze środka swojego pasa, tym razem nie zachęcamy do omijania z lewej strony. Może z innych artykułów wynika co innego ale jadąc środkiem pasa jest po prostu bezpieczniej. Dla mnie wystarczającym jest obejrzeć się za siebie i informować kierunkiem o swoich zamiarach. W jeździe motocyklem powinna być dowolność jazdy z boku pasa albo środkiem pasa, jechałem niedawno i ktoś ukradł kratkę od studzienki deszczowej blisko prawej krawędzi jezdni , jeśli wjechałbym w nią autem to po prostu tylko urwałbym zawieszenie ale motocyklem zrobiłbym salto.

p.s. scorpio44 - nie ma artykułów nadrzędnych i podrzędnych tylko artykuły o zbliżonej tematyce nie mogą się ze sobą "gryźć"
szofer80

Powrót do Luźna gadka