treść artykułu 16 ust. 7: (jest to dosyć nowy przepis, nowela LXXXX)
"Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem,motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art 33 ust.1 (zastrzeżenie dotyczy rowerów i jest nieistotne)
moje pytanie:
Jadąc motocyklem drogą z pierwszeństwem (jednojezdniową dwukierunkową o dwóch pasach ruchu), dojeżdżając do skrzyżowania i skręcając na nim w lewo na drogę podporządkowaną przed skrętem trzeba trzymać się lewej krawędzi pasa blisko osi jezdni? (skrzyżowanie mogę opuścić z tego pasa w dwóch kierunkach ,jadąc prosto tym pasem albo skręcając w lewo z tego pasa).
Art 22 ust. 2 punkt 2 mówi coś innego: "Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się do środka jezdni jeżeli zamierza skręcić w lewo."
Moim skromnym zdaniem te dwa artykuły się wykluczają.Dodatkowo jazda środkiem pasa wydaje się w tym przypadku logiczniejsza i bezpieczniejsza bo ani nie "zachęcam" żeby mnie ktoś ominął z prawej strony ani nie ryzykuję że "zdmuchnie" mnie np. rozpędzona ciężarówka z naprzeciwka albo jeszcze gorzej - obie te okoliczności wystąpią jednocześnie. Według mnie to oczywiste że w tym przypadku obowiązuje artykuł 16 , chyba że się mylę to niech mnie ktoś oświeci.