kategoria B+E i T

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

kategoria B+E i T

Postprzez marekdb9 » czwartek 01 grudnia 2011, 00:40

Witam. Mam pytanie odnośnie kategorii B+E i T.
Wiem, że jeśli ma się kategorię B+E to to można jeździć ciągnikiem rolniczym z przyczepami (kat. T). Czy więc jeśli zdam kat. B+E to będę miał w Prawie Jazdy wpisaną także kategorię T tak jak ma to miejsce w przypadku kategorii C+E?
Pozdrawiam ze słonecznych Mazur! Marek.
Lewy pas, zaglądasz śmierci w twarz.
Zwolnij! Śmierć jest szybsza.
marekdb9

Re: kategoria B+E i T

Postprzez mk61 » czwartek 01 grudnia 2011, 14:16

Zauważyłem, że zazwyczaj zależy to tylko od orzeczenia lekarskiego. Jeśli lekarz wpisze również T, to na PJ ta kategoria zostanie wpisana. Jeśli nie - sama BE.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Wyder » czwartek 01 grudnia 2011, 23:18

U mnie na orzeczeni lekarskim zaznaczył T ale w prawie jazdy wbitego nie mam.
Po za tym czy potrzebne wbijać to T:)?
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez szofer80 » środa 07 grudnia 2011, 21:48

cytat:
"........czy potrzebne wbijać to T:)?"

na terytorium najjaśniejszej nie
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Wyder » środa 07 grudnia 2011, 22:29

A w międzynarodowym T nie ma więc?
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez Borys_q » środa 07 grudnia 2011, 22:32

Z niedawnej dyskusji wynikło, że T i tak nie uprawnia do kierowania w ruchu międzynarodowym.

EDIT: generalnie T tylko dlatego istnieje, że jest częścią programu nauczania w szkołach rolniczych.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szofer80 » czwartek 08 grudnia 2011, 01:24

cytat:
"A w międzynarodowym T nie ma więc?"

Więc obowiązuje tylko w Polsce. A jak jest poza granicami tego nie poruszam. Kat T to nie jest typowa kategoria prawa jazdy, ciągnik rolniczy nie jest ani pojazdem samochodowym ani nawet pojazdem wolnobieżnym.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez marekdb9 » czwartek 08 grudnia 2011, 22:32

Przeglądając to i inne fora nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi. Pokusiłem się nawet o napisanie maila do ministerstwa infrastruktury w tej sprawie. Tylko ciekawe czy będą w stanie spiąć poślady i odpowiedzieć na pytanie szaremu obywatelowi IV RP czy sobie to oleją (co jest bardziej prawdopodobne).
marekdb9

Postprzez marekdb9 » wtorek 20 grudnia 2011, 22:01

Przepraszam, że odkopuję ten temat, niektórym może się przyda. O dziwo, Ministerstwo Transportu odpisało mi na maila :D. A zatem kat. T NIE JEST WPISYWANA po zdaniu z wynikiem pozytywnym kategorii BE. Posiada się uprawnienia co do kategorii T, ale faktycznie nie ma jej wbitej w dokumencie. Dzieje się tak dlatego, "gdyż brak jest harmonizacji na gruncie przepisów międzynarodowych co do uprawnień udzielanych do kierowania ciągnikami". Innymi słowy: aby mieć kat. T należy najzwyklej w świecie pójść na kurs i zdać egzamin z tejże kategorii. Ot, cała filozofia.

Może kiedyś wbijali, zanim się zmienił wygląd dokumentu i przepisy po wejściu Polski do UE. Jeśli ktoś coś wie, niech się podzieli swoimi spostrzeżeniami...
marekdb9

Postprzez Borys68 » środa 21 grudnia 2011, 10:22

Rozciąganie uprawnień na coś - tak jak u nas B uprawnia na traktor (bez przyczepy innej niż lekka), lub np. w pewnych krajach B na A1 - nie jest wbijane do PJ aby nie mylić Służb w innych krajach UE.
Czyli tak jak piszesz - chcesz mieć T honorowane wszędzie - musisz takie uprawnienia wyrobić.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez cman » środa 21 grudnia 2011, 11:02

Nawet wbita kategoria T i tak nie jest nigdzie honorowana.

PRD napisał(a):Art. 93. 1. Prawo jazdy, z wyjątkiem prawa jazdy kategorii T, uprawnia do kierowania określonym w nim pojazdem w ruchu międzynarodowym, chyba że władze danego państwa wymagają, aby kierowca posiadał międzynarodowe prawo jazdy.
2. Międzynarodowe prawo jazdy jest wydawane za opłatą przez każdego starostę. Międzynarodowe prawo jazdy jest wydawane na podstawie krajowego prawa jazdy na okres 3 lat. Okres jego ważności nie może jednak przekraczać terminu ważności krajowego prawa jazdy.

viewtopic.php?p=269714#p269714
cman

Postprzez Borys68 » środa 21 grudnia 2011, 12:15

Moja głupia i moja nie rozumieć. Czy to znaczy:
1 - moja nie może wzionść swoja traktor i pojehać nim zagranica przez granica?

2 - moja nie może pojehać zagranica i tam jeździć traktor ktury tam mieszkać?

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez cman » środa 21 grudnia 2011, 14:22

Trudno jednoznacznie powiedzieć, bo z jednej strony, przytoczony przeze mnie wcześniej przepis mówi, że: "Prawo jazdy (...) uprawnia do kierowania określonym w nim pojazdem w ruchu międzynarodowym (...)", więc jeżeli mowa jest o kategorii B, to określonym w niej pojazdem jest między innymi ciągnik rolniczy, a zatem wszystko wskazywałoby na to, że można nim kierować również zagranicą (oczywiście w przypadku samej kat. B tylko co najwyżej z przyczepą lekką). Z drugiej jednak strony, nawet w krajach europejskich (może nie wszystkich - nie wiem) i również w międzynarodowym prawie jazdy nie ma mowy o uprawnieniach do kierowania ciągnikiem rolniczym w ramach kategorii B, więc trudno przypuszczać, żeby w innych krajach kategoria B uprawniała do kierowania ciągnikiem rolniczym tylko dlatego, że w Polsce uprawnia.
Niezależnie jednak od powyższego, jeżeli chodzi konkretnie o kategorię T, to ona już bez żadnych wątpliwości, co wynika z cytowanego przepisu, nie daje żadnych uprawnień poza Polską.
cman

Powrót do Luźna gadka