Bardzo lekko chodząca kierownica

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Bardzo lekko chodząca kierownica

Postprzez PluszowyKucyk » środa 21 grudnia 2011, 14:09

Mam pytanie dotyczące kierownicy (/układu kierowniczego) w L'kach egzaminacyjnych (Toyota Yaris). Otóż kiedy robiłem łuk, kierownica kręciła mi się tak lekko, że dosłownie mogłem nią w miejscu kręcić jednym palcem. Robiłem kurs na Yarisie więc nie jest to jakaś zmiana odczuć z powodu przesiadki do innego auta - o co chodzi? Czy miałem włączony jakiś tryb miejski? Do tego: czy włączenie takiego trybu powoduje jakąś zmianę przełożenia? Bo cofając na łuku zrobiłem wszystko jak trzeba: jechałem powolutku, zrobiłem pełny obrót przy drugiej tyczce, a tak wyrzuciło mnie do zewnętrznej, że uderzyłem w pachołek... Czym może to być spowodowane?
PluszowyKucyk

Re: Bardzo lekko chodząca kierownica

Postprzez noobio » środa 21 grudnia 2011, 15:04

może to być spowodowane jazdą na pamięć, zamiast na wyczucie :P

ludzie, nauczcie się w końcu jeździć po łuku na wyczucie, na drodze też będziecie cofać na pamięć?
noobio

Postprzez Fistaszek » środa 21 grudnia 2011, 17:42

noobio

Jazda na wyczucie jest ok ale wprowadza to pewien element nerwowości a trzeba pamiętac ze sam egzamin jest juz stresem dlatego właśnie są rózne metody robienia łuku zeby go zminimalizować, oczywiście nie można zapominać o obserwacji.Ale chyba nie sadzisz ze przez 30h jazd da sie w 100% wyrobić zmysł orientacji ile miejsca mamy od danej przeszkody czy samochodu? to wymaga przejechania kilometrów.

PluszowyKucyk

Nie jestem ekspetrem od yarisek ale chyba nie ma trybu miejskiego.
To o czym piszesz według mnie było spowodowane tym że pod czas wjeżdżania do koperty przodem za bardzo oddaliłeś sie od PRAWEJ strony :wink:
I przez to zawadziłeś o pachołek

Pozdrawiam
Fistaszek

Postprzez daghda » środa 21 grudnia 2011, 18:09

Funkcję "city" mają np. Panda czy Punto (i to chyba nie wszystkie). Yaris takiej opcji nie ma.

Też uważam, że kolega wjechał za bardzo na prawo w kopertę - potrenuj tak, abyś wyczuł auto. A jak masz z tym problem, to ze swojego miejsca środkowy słupek koperty powinieneś widzieć mniej więcej między środkiem kierownicy a "środkiem" szyby (ciężko to tak z marszu wytłumaczyć) - poproś instruktora, by Ci to pokazał ale osobiście doradzam nauczyć się wyczuć auto - to na początku jest trudne.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez PluszowyKucyk » środa 21 grudnia 2011, 19:16

Hmm.. Zgadza się, macie panowie rację, to właśnie to mogło być przyczyną, dziękuję. Wkurzenie tym większe, że na kursie ani raz nie zawaliłem łuku, a o zarzuceniu za daleko do zewnętrznej to już w ogóle mowy nie było - jeśli już to miałem tendencję do mniejszego odstępu od wewnętrznej. No ale cóż... :)

Daghda - chyba za bardzo w lewo, jak pisał Fistaszek :)
PluszowyKucyk

Postprzez daghda » środa 21 grudnia 2011, 19:29

PluszowyKucyk napisał(a):Hmm.. Zgadza się, macie panowie rację, to właśnie to mogło być przyczyną, dziękuję. Wkurzenie tym większe, że na kursie ani raz nie zawaliłem łuku, a o zarzuceniu za daleko do zewnętrznej to już w ogóle mowy nie było - jeśli już to miałem tendencję do mniejszego odstępu od wewnętrznej. No ale cóż... :)

Daghda - chyba za bardzo w lewo, jak pisał Fistaszek :)

No, no - w lewo miało być ;-)

Wrzuć na luz - mój pierwszy błąd był podobny: za ciasno wlazłem w zakręt (zbyt blisko prawej strony), za wcześnie skręciłem i jechałem na granicy najechania na linię. Zatrzymałem się do poprawki - zrobiłem to przed samym słupkiem, skręciłem kierownicą i... kołem poruszyłem pachołek ;-)

Popróbuj, na początku to trudne. Jak jestes kumaty, to wybierz sobie punkty odniesienia - środkowy słupek koperty w 1/3 długości przedniej szyby po Twojej stronie, drugi słupek w połowie okna i da radę. Przećwicz sobie to na dodatkowych jazdach, każdy inaczej widzi i czuje auto.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez noobio » środa 21 grudnia 2011, 22:59

Fistaszek napisał(a):noobio

Ale chyba nie sadzisz ze przez 30h jazd da sie w 100% wyrobić zmysł orientacji ile miejsca mamy od danej przeszkody czy samochodu? to wymaga przejechania kilometrów.

akurat byłem w stanie już na kursie zrobić łuk na samych liniach, nawet bez słupków ;p

bez przesady, samochody egzaminacyjne to auta miejskie o małych wymiarach i zwrotne, to nie 5 metrowe kombi, żeby się uczyć cofania nim nie wiadomo ile czasu :D
noobio

Postprzez PluszowyKucyk » czwartek 22 grudnia 2011, 19:37

OK, dzięki panowie raz jeszcze :) A jak ma się sprawa z tą lekko chodzącą kierownicą - czy mogło to być spowodowane wyłącznie tym, że akurat w ten dzień spadł śnieg i lekko przypruszył na plac manewrowy?
PluszowyKucyk

Postprzez Fistaszek » czwartek 22 grudnia 2011, 22:03

Według mnie śnieg mógł powodować lżejsze kręcenie kierownica :wink:
Ale raczej też nie bez znaczenia jest ogólny stan techniczny pojazdu
Fistaszek

Postprzez Elfik » piątek 23 grudnia 2011, 19:01

Nowe samochody maja tryb "City", który włącza dodatkowe wspomaganie kierownicy przez co lżej chodzi.
Elfik

Powrót do Egzamin na prawo jazdy