Błąd czy racja?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Błąd czy racja?

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 26 grudnia 2011, 23:20

Witam!
Dziś robiąc próbny egzamin natrafiłem na pytanie:
Obrazek

Niby zatrzymanie pojazdu jest zabronione, ale jak widać na załączonym obrazku za powierzchnią oznaczoną tym znakiem jest przejście dla pieszych, a więc jeżeli pieszy wyskoczy mi na drogę i się zatrzymam to grozi mi już mandat? U mnie w mieście jest dokładnie taka sama sytuacja, że bezpośrednio za tym znakiem poziomym jest przejście dla pieszych, moim zdaniem pytanie powinno być trochę inaczej sformułowane..
Co sądzicie?
Pomarancza

Re: Błąd czy racja?

Postprzez Elfik » poniedziałek 26 grudnia 2011, 23:32

Tutaj raczej nie chodziło im o ten konkretny przypadek tylko ogólnie o takie oznaczenie poziome na drodze więc nie wolno się zatrzymywać a że tutaj sytuacja zmusza to już co innego
Elfik

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 grudnia 2011, 23:39

Czy jest róznica między zatrzymaniem sie z własnej woli, a zatrzymaniem wynikającym z warunków ruchu ?
szerszon

Postprzez Fistaszek » poniedziałek 26 grudnia 2011, 23:46

Ja bym podszedł do tego zdrowo rozsądkowo :D

Jak bys miał do wyboru zatrzymanie na tym fragmencie czy przejechanie pieszego co byś wybrał? Oczywiście zatrzymanie :wink:

A jak byś miał do wyboru zmiane pasa ruchu (żeby się nie zatrzymać na tym fragmencie) i stworzenie zagrożenie w ruchu drogowym? Myślę ze byś się jednak zatrzymał na nim

Jak na egzaminie byś to uargumentował np
Zatrzymałem się na tym fragmencie w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu, nagła zmiana pasu ruchu mogła by spowodować zagrożenie na drodze.

To chyba nie miał by nic przeciwko
Fistaszek

Postprzez Pomarancza » wtorek 27 grudnia 2011, 00:03

Ok dzięki wielkie za odpowiedź, oczywiście w ruchu bym się zatrzymał, chciałem się dowiedzieć co o tym myślicie ;]
Pozdrawiam
Pomarancza

Postprzez mis123 » wtorek 27 grudnia 2011, 14:39

a jak będzie znak B-36 "zakaz zatrzymywania się" ustawiony na drodze a będzie świeciło czerwone to też się nie zatrzymasz i będziesz się w sądzie czy też policjantowi tłumaczył "...ale przecież był zakaz..."?????????
mis123

Postprzez scorpio44 » wtorek 27 grudnia 2011, 18:23

Dlatego też w odpowiedzi A faktycznie moim zdaniem powinno być o "zatrzymaniu niewynikającym z warunków ruchu" i dopiero wtedy byłaby ona jednoznacznie poprawna.
scorpio44

Postprzez Pomarancza » wtorek 27 grudnia 2011, 19:49

scorpio, tak właśnie powinno być, ale tak nie jest ;]
dzięki wam za odpowiedzi ;]
Pomarancza

Postprzez Interior » niedziela 22 stycznia 2012, 01:09

Pozwolę sobie się wtrącić ;) Pytanie jest jak najbardziej poprawne logicznie. Brzmi ono bowiem "Na powierzchni jezdni oznaczonej tym znakiem..." a nie "w tej sytuacji...". Zatem odnosimy się tylko do tego fragmentu powierzchni jezdni pomijając wszystkie inne oznakowania widoczne na zdjęciu.
Interior

Postprzez scorpio44 » niedziela 29 stycznia 2012, 20:10

Chyba wręcz przeciwnie. Autor pytania w poszczególnych wariantach odpowiedzi podkreśla, że mowa jest o TYM samochodzie, czym sugeruje chyba, że mowa jest ściśle o sytuacji ze zdjęcia i dlatego prawdopodobnie wykluczył ewentualność zatrzymania wynikającego z warunków. Co mnie i tak nie przekonuje w 100%.

A przede wszystkim, gdyby podejść do tego pytania dokładnie tak jak zaproponowałeś, to to właśnie jeszcze bardziej uwydatnia ten błąd!
scorpio44

Postprzez EgzaminatorB » niedziela 29 stycznia 2012, 20:42

po raz kolejny dzielicie włos na 4. Intencją układającego pytanie była znajomośc i stosowanie sie do znaku P-17 (zygzak). Przejscie dla pieszych to jedynie przypadkowy element fotografii.
EgzaminatorB

Powrót do Egzamin na prawo jazdy