ringus1 napisał(a):Co do różnicy między pełnosprawnym, a niepełnosprawnym to nie wiem.
A ja właśnie przede wszystkim o to pytałem.
ringus1 napisał(a):Ale rozumiem, że jak pieszy stoi wręcz na skraju chodnika i wyraźnie chce przejść, to i tak się nie zatrzymujemy, bo co nas to.
Zgadza się.
ringus1 napisał(a):Ale w momencie, gdy wyciągnie kopyto w stronę pasów to już pierwszeństwo zyskuje i kierowca ma się magicznie zatrzymać. Dobrze mówię?
Nie tak całkiem, wyciągnięcie kopyta to po prostu rozpoczęcie wchodzenia na przejście dla pieszych, a to pieszy może zrobić tylko wtedy, kiedy nie będzie to wejście bezpośrednio przed jadący pojazd. Więc jeżeli jest to wejście bezpośrednio przed jadący pojazd, to kierujący niczego nie musi, bo w razie czego jest to wyłączna wina pieszego, a jeżeli jest to wejście niebezpośrednio przed jadący pojazd, to kierujący po prostu ustępuje pierwszeństwa pieszemu.
reassor napisał(a):Wedle prawa przy przejściu należy zwolnić by przepuścić pieszego jeśli wtargnie na jezdnię - gdy stoi obok to jedziesz i tylko obserwujesz czy się pod koła nie pcha.
Przez wtargnięcie, ja przynajmniej, rozumiem wejście bezpośrednio przed jadący pojazd, a tego pieszemu zrobić nie wolno, więc żadne zwalnianie nie ma tutaj nic do rzeczy.
reassor napisał(a):Co do przerwania to egzaminator pewnie stwierdził, że brak Ci zdecydowania i przypisał utrudnianie ruchu jako przyczynę.
W tej kwestii, utrudnianie ruchu może być oczywiście błędem, ale na pewno nie błędem przerywającym egzamin, więc o ile cała relacja jest prawdziwa, to jak dla mnie prawdziwych podstaw do przerwania nie było. To tak na marginesie, w nawiązaniu do pierwszego posta autora.
reassor napisał(a):Miałeś prawo się zatrzymać (...)
No akurat formalnie nie miał prawa.
ringus1 napisał(a):Bo o ile mi wiadomo, wtargnięcie ma inny skutek prawny niżeli wejście na przejście.
Oczywiście, różnica w winie zmienia się o 180 stopni.
reassor napisał(a):po to jest zwalnianie przed przejściem dla pieszych i obserwacja jego otoczenia (co niestety jest rzadko stosowane po zdaniu).
Obowiązek zmniejszenia prędkości dotyczy tylko i wyłącznie sytuacji pieszych znajdujących się na przejściu dla pieszych lub na nie wchodzących (oczywiście wchodzących zgodnie z przepisami, a więc niebezpośrednio przed jadący pojazd), a więc nie dotyczy sytuacji pieszych zbliżających się do przejścia dla pieszych ani oczekujących przy nim.