nietypowa sytuacja utrata prawa jazdy B1/B

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

nietypowa sytuacja utrata prawa jazdy B1/B

Postprzez qwertyui » wtorek 03 stycznia 2012, 23:25

Witam, zdażyła mi się dzisiaj bardzo nietypowa sytuacja i proszę o pomoc. Mianowicie:
Posiadam od 26 stycznia 2011 prawo jazdy kategorii B1 (samochód osobowy o dopuszczalnej masie własnej poniżej 550 kg). Jeżdżę praktycznie od roku 'normalnym' samochodem, konkretnie o masie 1250 kg. Zostałem zatrzymany we wrześniu (przekroczenie prędkości - 8 punktów karnych) i w listopadzie (zignorowanie zakazu skrętu w lewo - 5 punktów karnych). W obu sytuacjach policjanci nie zwrócili uwagi na mój brak kategorii, dostałem 'tylko' 300 i 400 zł mandatu. W grudniu, gdy skończyłem 18 lat rozpocząłem kurs na kategorię B, dzisiaj tj 3 stycznia 2012 zdałem egzamin i wracając do domu... zostałem zatrzymany przez 'tajniaków'. Przekroczenie prędkości - 8 punktów karnych 300 zł i brak kategorii - 300 zł. Razem daje to 21 punktów, czyli więcej niż dopuszczalne 20 w pierwszym roku od otrzymania prawa jazdy. W efekcie utraciłem uprawnienia do prowadzenia pojazdów mechanicznych. moje pytanie brzmi: czy dostanę 'odroczkę' za utracenie prawka w ciągu roku od zdania egzaminu? Czy dostanę nowe prawo jazdy kategorii B już z czystym kontem?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
qwertyui

Re: nietypowa sytuacja utrata prawa jazdy B1/B

Postprzez Wyder » środa 04 stycznia 2012, 17:33

No cóż....
Sam stwierdziłeś że utraciłeś uprawnienia.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez ks-rider » środa 04 stycznia 2012, 19:42

Moze jak nie bedziesz jezdzil to dorosniesz !

:wink:
ks-rider

Postprzez maryann » czwartek 05 stycznia 2012, 10:42

Zamierzałem napisać, to co poprzednicy, ale dzięki, żeści mnie ubiegli...
A jaka jest ścieżka odzyskania uprawnień po "normalnej" utracie z przekroczenia punktów? O ile wiem- po prostu normalny, pełny egzamin. Ten więc ten, który Cię czeka da Ci pewnie uprawnienia.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez mk61 » czwartek 05 stycznia 2012, 16:49

A jeśli ja dobrze pamiętam, co mi mówiono, to jeśli w pierwszym roku tracimy uprawnienia, to czeka nas cały kurs od początku. Ręki uciąć nie dam.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ella » czwartek 05 stycznia 2012, 20:23

to jeśli w pierwszym roku tracimy uprawnienia, to czeka nas cały kurs od początku. Ręki uciąć nie dam.

Nie musisz ucinać, to prawda.
ella
Moderator

Postprzez Maniek5k » piątek 06 stycznia 2012, 00:55

chwila, chwila. Stracił uprawnienia? No ludzie, jezdził na b mając b1, czyli na b żadnych uprawnień nie miał, to jak mógł je stracic?
Oczywiscie stracił na b1, aczkolwiek to nie ma znaczenia skoro zdaje na b. A kurs i zdany egzamin powinny uprawnienia nadać, bo stracił uprawnienia na inną kategorię niż zdaje.
Aczkolwiek cieszyłbym się jesli musiałbyś jeszcze raz zdawać kurs, a najlepiej odroczenie dostał na jakieś 10 lat, może zakumasz, że jezdzenie szybko i piracenie na drogach nie przynosi nic dobrego..bo potem dzieciaki wsiadają do mocnych bryk rodziców i wariują jak jeszcze nie sa stabilni emocjonalnie. prawko od 30roku wzwyż i tyle ;) Albo ograniczenie <25lat do 70koni na tonę mocy.
Maniek5k

Postprzez michooo » piątek 06 stycznia 2012, 13:24

@Maniek5k

Z tego, co zrozumiałem, zdał egzamin na B i tego samego dnia go zatrzymali. Więc teoretycznie miał już uprawnienia, tylko nie miał dokumentu jeszcze. Więc jest co zabrać.

Ale zgadzam się żeby tępić takich osobników jak tylko się da.
michooo

Postprzez cman » piątek 06 stycznia 2012, 13:54

michooo napisał(a):Z tego, co zrozumiałem, zdał egzamin na B i tego samego dnia go zatrzymali. Więc teoretycznie miał już uprawnienia (...)

Teoretycznie nie miał.
cman

Postprzez Maniek5k » piątek 06 stycznia 2012, 16:52

michooo napisał(a):Z tego, co zrozumiałem, zdał egzamin na B i tego samego dnia go zatrzymali. Więc teoretycznie miał już uprawnienia, tylko nie miał dokumentu jeszcze

uprawnienia są nadawane bodajze z momentem wpisania do cepiku. z reguly od egzaminu do otrzymania uprawnien mija kilka dni, ja sam na swoim pj mam jakos 5 dni pozniej uzyskanie uprawnien niz dzien egzaminu z tego co pamietam.
Maniek5k

Postprzez Wyder » piątek 06 stycznia 2012, 19:57

Wydaje mi się, że stwierdzenie "utracił uprawnienia" powinniśmy zamienić na "stracił prawo jazdy".
Przekroczył ilość punktów = zabierają.
Wyder

Postprzez Borys68 » piątek 06 stycznia 2012, 21:24

Czyli jest konsensus - stracił PJ B1.
Co z B?
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Wyder » sobota 07 stycznia 2012, 12:13

W moim odczuciu wszystko wyjaśni Wydział Komunikacji.
WK zostaje zawiadomiony o przekroczeniu ilości punktów i zgłasza się po PJ.
Teraz sprawa wygląda tak: po jakim czasie WK dostaje pismo o punktach? A po jakim czasie nowe PJ będzie do odbioru?
Albo odbiorą stara i nie wydadzą nowego.
Albo zgłoszą się już po nowe.
Punkty są przypisywane do numeru PJ, a ten nie ulega zmianie nawet jak dochodzą "nowe" kategorie.

Zaznaczam że to mój punkt widzenia
Wyder

Postprzez mk61 » sobota 07 stycznia 2012, 15:05

Ale kombinujecie.
W pierwszym roku posiadania uprawnień delikwent uzyskał liczbę punktów karnych, która skutkowała odebraniem uprawnień. Nie ma tu podziału na B i B1. Na jego nieszczęście, uzyskał w dniu zdania egzaminu na B. Tak więc zostanie on skierowany (?) na ponowne pełne szkolenie, a dokumenty ze szkolenia na B są raczej z datą przed uzyskaniem B i przed otrzymaniem ostatnich punktów. Więc teraz kolega musi ponownie odbyć trzeci już kurs i to jest tylko jego problem, że myślenie szwankuje i trzeba płacić.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez matshadow » sobota 07 stycznia 2012, 15:18

mk61, a powiedz mi skąd wiesz, że taka osoba musi iść znowu na kurs? To nie jest żaden atak na Ciebie czy coś, po prostu z ciekawości pytam :)
matshadow

Następna strona

Powrót do Luźna gadka