mapmen napisał(a):Przyklad praktyczny, jest taki, że skrzynia na 1 biegu jest głosniejsza od innych biegów do przodu (...)
U mnie jakoś nie jest głośniejsza, w żadnym z wcześniej posiadanych samochodów również - no więc słaby to jak dla mnie przykład praktyczny. Poza tym ja przez przykład praktyczny rozumiem na przykład widok wnętrza prawdziwej skrzyni biegów, a nie Twoje odczucia słuchowe.
mapmen napisał(a):(...) i niewielkie odjecie gazu powoduje szarpniecie charakterstyczne dla biegu wstecznego.
A cóż ma to szarpnięcie wspólnego z rzekomo prostymi zębami? Z czego Twoim zdaniem to szarpnięcie wynika (konkretnie z czego)?
Przy okazji, pytałem również o to, co rozumiesz przez proste zęby.
mapmen napisał(a):Dzięki prostym zębom możesz np. ruszać bez gazu.
Coraz ciekawsze rzeczy. O wytłumaczenie tego (z fizycznego punktu widzenia oczywiście) również bym prosił.
mapmen napisał(a):Zbyt szybkie puszczenie sprzęgła powoduje zgrzyt bowiem synchronizator prosty nie zdązy wyrównać prędkości obrotowych.
Domyślam się, że nie masz na myśli zbyt szybkiego puszczenia sprzęgła podczas ruszania (chociaż piszesz to zaraz pod wypowiedzią dotyczącą ruszania, a nie precyzujesz o jaką sytuację puszczania sprzęgła Ci chodzi). W takim razie, co znowuż rozumiesz przez zbyt szybkie puszczenie sprzęgła? I nie bardzo też wiem, czy odnosisz to do pierwszego, wg Ciebie odmiennego, biegu, czy do wyższego.
mapmen napisał(a):Po resztę nauki udaj się do mechanika gdzie remontują skrzynie i sobie zobaczysz na żywo.
Dziękuję za radę, ale o moją naukę się nie martw, ja sobie poradzę.
Bardziej interesowałoby mnie to, żebyś Ty wykazał mi w jakiś sensowny sposób, że Twoje nauki mają jakiekolwiek pokrycie w rzeczywistości. Bo póki co Twoje powyższe tłumaczenia, raczej poddają je w jeszcze większą wątpliwość.