Czy jeździsz zimą się poślizgać?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Czas głosowania minął środa 29 lutego 2012, 10:34

NIE - trening mam na co dzień (kierowca rajdowy, instruktor doskonalenia technika jazdy, itp, itp)
0
Brak głosów
TAK - regularnie pod okiem instruktora (niekoniecznie z uprawnieniami)_____________________
0
Brak głosów
TAK - regularnie sam lub znajomymi_________________________________________________
3
19%
TAK - kilka razy w ciągu zimy______________________________________________________
10
63%
TAK - jeden raz w ciągu zimy______________________________________________________
1
6%
NIE - jestem na tyle dobrym kierowcą, że nie muszę___________________________________
0
Brak głosów
NIE - szkoda mi samochodu______________________________________________________
0
Brak głosów
NIE - nic by mi to nie dało________________________________________________________
2
13%

Liczba głosów : 16

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 10:34

W prawdzie zimę mamy raczej w kalendarzu a nie na drogach, ale ciekaw jestem Waszej odpowiedzi na takie oto pytanie: czy jeździsz zimą się poślizgać? A właściwie: czy jeździsz zimą potrenować poślizgi celem oswojenia się z trudnymi warunkami i przypomnienia sobie zachowań w sytuacji utraty przyczepności?

Żadnych wniosków wyciągać nie zamierzam, ani tworzyć karkołomnych teorii. Po prostu jestem ciekawy odpowiedzi.

Jedna odpowiedź do wyboru, czas trwania ankiety 1 miesiąc, termin upływa 29 lutego. Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie i zamieszczania komentarzy. Czas start!

I od razu moja odpowiedź:

Odkąd nie zajmuje się systematycznie sportami motorowymi każdej zimy jeżdżę regularnie się poślizgać, trochę po parkingach, trochę po wyłączonych z ruchu krętych dróżkach. Po całym roku jeżdżenia po czarnym wyraźnie wychodzę z wprawy i bez przypomnienia sobie nawyków jazdę w warunkach mocno ograniczonej przyczepności znam właściwie tylko w teorii.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 stycznia 2012, 10:44 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Czy jeździsz zimą się poślizgać?

Postprzez lith » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:16

Kilka razy się zdarzy w ciągu zimy, że się zbiorę poślizgać gdzie s po placu czy parkingu. Z jednej strony oswajanie się z reakcja samochodu, z drugiej po prostu frajdę mi to sprawia. Tylko ciężko o miejsce, bo albo zastawione, albo posypane czymś, albo znowu tak zawalone śniegiem, że wjechać sienie da ;P
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:58

...albo po pięciu minutach przyjeżdża drogówka.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Mas74 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 23:31

Ja tam się lubię poślizgać jak mam okazję (pusty placyk). Kiedyś nawet się jednośladach ślizgałem ( tu było fajnie bo robiłem to na zamarzniętych jeziorach - takie zimy bywały).
Zaznaczyłem regularnie.
Ps. U kogo to zima w kalendarzu tylko? Dziś w moim regionie -17 i śnieg miejscami do połowy podudzia... :lol:
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez lith » wtorek 31 stycznia 2012, 02:27

Ja nie mogę powiedzieć, ze tylko w kalendarzu, bo akurat jestem na Podhalu, a tu standardowo dość mocno biało, a po słowackiej stronie w ogóle śniegi i zaspy, momentami ledwo bez łańcuchów :). Ale rzeczywiście jak jechałem to zima w sumie mocno na południu i mocno na północy głównie. A miedzy bezśniegowo.
lith

Postprzez Mas74 » czwartek 02 lutego 2012, 00:20

No to miło bo najprawdopodobniej już w sobotę i ja tam zawitam.
Słowacja też w planach 1500km do pokonania po polskich drogach (w obie strony licząc).
Daaamy radę! :D
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez szymon1977 » piątek 03 lutego 2012, 10:15

Mas74 napisał(a):Słowacja też w planach 1500km do pokonania po polskich drogach (w obie strony licząc).
Daaamy radę! :D
Temat raczej luźny, więc może moderatorzy nie usuną:
Szerokiej drogi!
szymon1977

Postprzez pawcioo89 » sobota 04 lutego 2012, 13:44

Z boku wygląda to jak zabawa dla gówniarzy, ale wystarczy poślizgać się kilka razy, żeby w praktyce zobaczyć jak samochód zachowuje się podczas pślizgu. Jezeli na placu jest dużo miejsca i nie ma w co uderzyć, to polecam taką zabawę każdemu (zwłaszcza jeżeli masz napęd na tylną oś) - można się nauczyć prawidłowych odruchów podczas poślizgu!
To taka uboga wersja szkolenia z bezpiecznej jazdy:)
pawcioo89

Postprzez mk61 » poniedziałek 06 lutego 2012, 19:38

pawcioo89 napisał(a):To taka uboga wersja szkolenia z bezpiecznej jazdy:)

Ale jaka skuteczna. Na kursie, jak coś spieprzymy, to skończy się to obrotem, albo wycieczką w trawę. A "w realu" lecimy w poślizgu i robimy wszystko, żeby w coś nie przyrżnąć i nie uszkodzić maszyny. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Mistrzowie » wtorek 07 lutego 2012, 20:24

mk61 napisał(a):
pawcioo89 napisał(a):To taka uboga wersja szkolenia z bezpiecznej jazdy:)

Ale jaka skuteczna. Na kursie, jak coś spieprzymy, to skończy się to obrotem, albo wycieczką w trawę.

Zgadza się, ale pod warunkiem zachowania rozsądku i dużego marginesu wolnej przestrzeni:)
Szkoła Jazdy Mistrzowie Kierownicy w Bydgoszczy http://www.mistrzowiekierownicy.pl
Mistrzowie

Powrót do Porady techniczne