Nietypowa sytuacji z odbiorem prawa jazdy ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nietypowa sytuacji z odbiorem prawa jazdy ?

Postprzez Lary » piątek 20 kwietnia 2012, 20:50

Witam

Sprawa wyglada mniej więcej tak :

Od 7lat posiadałem kat.B jednakowo od 5-6lat z braku czasu i chęci ale również głupoty jezdziłem/jeżdżę motocyklem bez kat.A ... w tamtym roku w miałem bardzo pechowy sezon motocyklowy (przez 7lat jazdy samochodem miałem łacznie tylko 1pkt karny ) i za jadenym razem złpałem 25pkt. majac wczesniej 19pkt co dało łacznie 44pkt - ale mysle ze nia ma to wiekszego znaczenie (przekroczenie to przekroczenie) .... także straciłem uprawnienia na kat.b ... prawa jazdy nie zabrano mi fizycznie tylko przysałano wezwanie an badania psychologiczne w ciagu 30dni i od daty badan bodajze 14 dni na zapisanie sie na egzamin ... jednak kilka dni po otrzymaniu pisama miałem wypadek motocyklowy po którym dopiero po 4miesiacach byłem fizycznie sprawny i nie stawiłem sie na badania psychologiczne ... nie napisałem na poczatku ze od maja 2011r. do dzisaj za "motocykl" jak i mandaty za brak uprawnieni nazbierało sie tego ok 5700pln do tej pory nie zaplaconych mandatów ... na ten sezon sie zreflektowałem i posatnowiłem zrobic w koncu ta kat.A ale nie byłem na badaniach psychologicznych tylko zrobiłem kurs , zapisałem sie na egzamin który zdałem oczywiscie pozytywnie kilka dni temu i teraz czekam na dokument ale zastanawia mnie czy któraś z w/w sytuacji moze spowodowac utrudnienia przy odnbieraniu uprawnien ?? mam na mysli - mandaty lub nie satwienia na badania psychologicznie po utracie uprawniena na kat.B ?? także jeżli ktoś wie jak to działa albo czy moge sie spodziewac jakiś rodzynków to będę bardzo wdzieczny za inforamcje

Pozdrawiam
Karol.
Lary

Re: Nietypowa sytuacji z odbiorem prawa jazdy ?

Postprzez mk61 » sobota 21 kwietnia 2012, 12:47

Oczywiście, że prawa jazdy nie dostaniesz. W starostwie są odpowiednie dokumenty, które mówią, jak urzędnik ma z Tobą postępować. Podejrzewam, że nawet nie tyle, co nie dostaniesz, ale nawet nie zostaną Ci nadane uprawnienia i Twoje prawo jazdy nie zostanie wydrukowane. Nie zgłosiłeś się na egzamin po tych 14 dniach, to uprawnienia kat. B również zostały Ci odebrane. Do tego czasu miałeś tylko zawieszone, ale już ich nie masz w ogóle. Dodatkowo, poza psychotestami za utratę prawa jazdy, musisz odbyć psychotesty "powypadkowe". Nie mam pojęcia, czym one się różnią, ale papier musi być na tych dwóch podstawach, a nie na jednej.
Mandaty nie mają nic do tego. Do tego Cię ścignie urząd skarbowy. Zbyt fajna suma, żeby Ci odpuścili, więc to tylko kwestia czasu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Lary » sobota 21 kwietnia 2012, 13:53

A gdzie dokładnie znajduje sie taki zapis o jakim mówisz ? Tak jak wspomniałem kat.A nie miałem w momncie utraty kat.B to że B straciłem to wiem ale uważasz ze jest az taka zaleznośc miedzy jednym a drugim .... jeżeli tak jest to trudno ale to zupełnie nie logiczne by było ... zrozumiem np koniecznosc zrobienia dodakowo tych badan ale nie przyznanie uprawnien to byłby jakiś zart ...
Lary

Postprzez mk61 » sobota 21 kwietnia 2012, 15:31

Lary napisał(a):A gdzie dokładnie znajduje sie taki zapis o jakim mówisz ?

Art. 90. 1.Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeżeli:
1) osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek;
2) uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane;

A od Ciebie jest wymagane. Raz, że straciłeś uprawnienia w wyniku przekroczenia punktów, dwa, że miałeś wypadek, po którym leczenie trwało więcej, niż 7 dni.
Art. 91.Prawo jazdy nie może być wydane osobie:
1) u której w wyniku badania lekarskiego stwierdzono aktywną formę uzależnienia od alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
2) w stosunku do której orzeczony został - prawomocnym wyrokiem sądu, orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń lub orzeczeniem innego organu uprawnionego do orzekania w sprawach o wykroczenia w trybie dyscyplinarnym - zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych - w okresie obowiązywania tego zakazu.

A Ty masz zakaz wydany przez starostę. Masz zakaz do czasu odbycia badań i zdania egzaminu.
Art. 124. 1.Badaniu psychologicznemu przeprowadzanemu w celu orzeczenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem podlega:
1) kandydat na instruktora lub egzaminatora osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami oraz osoba ubiegająca się o pozwolenie do kierowania tramwajem;
2) kierujący pojazdem silnikowym skierowany, w drodze decyzji, przez organ kontroli ruchu drogowego, jeżeli:
a) kierował pojazdem w stanie nietrzeźwości lub po użyciu środka działającego podobnie do alkoholu,
b) przekroczył liczbę 24 punktów otrzymanych na podstawie art. 130 ust. 1;
3) kierujący będący sprawcą wypadku drogowego, w którym jest zabity lub ranny;

Lary napisał(a):Tak jak wspomniałem kat.A nie miałem w momncie utraty kat.B to że B straciłem to wiem ale uważasz ze jest az taka zaleznośc miedzy jednym a drugim ....

Straciłeś uprawnienia. Wszystkie. Tak samo, jak za wykroczenia spowodowane motocyklem punkty są Ci przypisywane ogólnie do uprawnień, a nie do kategorii, którą dopuściłeś się wykroczeń.
Lary napisał(a):jeżeli tak jest to trudno ale to zupełnie nie logiczne by było

Właśnie jak najbardziej logiczne. Ja mam 6 kategorii i myślisz, że według tego mogę sobie na B dobić do 24, później BE znowu, C znowu, CE znowu, D znowu i DE kolejny raz? To by dopiero była demolka.
Lary napisał(a):zrozumiem np koniecznosc zrobienia dodakowo tych badan ale nie przyznanie uprawnien to byłby jakiś zart ...

Żartem jest to, że wcześniej chciałeś być cwany, co oczywiście poskutkowało wypadkiem, a teraz jeszcze uważasz, że coś ze strony prawa Ci się należy. Zrób swoje i konto Ci się wyczyści. Tylko pamiętaj, że same uprawnienia nie dają nieśmiertelności i przede wszystkim najpierw trzeba pomyśleć, a później robić. Nigdy na odwrót.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Lary » sobota 21 kwietnia 2012, 18:32

1. dzięki za wyczrpującą odp.
2. Jeżeli chodzi o wypadek to nie był on przezemnie nigdzie zgłaszany także żaden urząd nie posiada na ten temat informacji ... inna sprawa to nie rozumiem ,że niby w czym chiałem być cwany ?
3. Ja nie miałem wydawanego żadnego terminowego zakazu prowadzenia pojazdów , zostały mi cofnięte uprawniena kat b. (jakbym miał inne to byłby oczywiście cof. wszystkie) do momentu zorbienia badani i zdania egzaminu.
4. Okazało się ,że mam tylko zrobić te 2gie badania i dostarczyć je a prawo jazdy zostanie mi normalnie wydane :)
Lary

Postprzez mk61 » sobota 21 kwietnia 2012, 18:40

Lary napisał(a):Jeżeli chodzi o wypadek to nie był on przezemnie nigdzie zgłaszany także żaden urząd nie posiada na ten temat informacji ...

W takim razie psychotesty powypadkowe Ci odpadają.
Lary napisał(a):że niby w czym chiałem być cwany ?

W jeździe bez prawa jazdy. I w zbieraniu punktów.
Lary napisał(a):3. Ja nie miałem wydawanego żadnego terminowego zakazu prowadzenia pojazdów , zostały mi cofnięte uprawniena kat b. (jakbym miał inne to byłby oczywiście cof. wszystkie) do momentu zorbienia badani i zdania egzaminu.

Racja, zakazu jako takiego nie masz, ale uprawnień też nie masz.
Lary napisał(a):4. Okazało się ,że mam tylko zrobić te 2gie badania i dostarczyć je a prawo jazdy zostanie mi normalnie wydane

Te drugie, czyli psychotesty za punkty, jak rozumiem? Tak, po ich odbyciu dostaniesz kat. A, ale do B jeszcze musisz zdać egzamin.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Lary » sobota 21 kwietnia 2012, 18:50

W jeździe bez prawa jazdy. I w zbieraniu punktów.

To nie cwaniactwo tylko głupota .

Te drugie, czyli psychotesty za punkty, jak rozumiem? Tak, po ich odbyciu dostaniesz kat. A, ale do B jeszcze musisz zdać egzamin.

Oczywiście , chodzi tylko o kat.A ... jestem świadomy ,że od nowa będę musiał robić cała procedurę jeżeli chodzi o kat.B ... po prostu wcześniej zasugerowałeś ,że będę musiał robić od nowa kat.A ale jednak okazuje się ,że nie - wystarczy dostarczyć badania .
Lary

Postprzez mk61 » sobota 21 kwietnia 2012, 19:16

Lary napisał(a):To nie cwaniactwo tylko głupota .

Cieszę się, że zdajesz sobie z tego sprawę.
Lary napisał(a):po prostu wcześniej zasugerowałeś ,że będę musiał robić od nowa kat.A

Nigdzie tak nie napisałem. Napisałem, że nie otrzymasz uprawnień do czasu odbycia badań. Po dostarczeniu orzeczenia do urzędu zostaną Ci nadane uprawnienia, a po czasie odbierzesz dokument.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Powrót do Luźna gadka