Co najpierw bieg czy hamulec ?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Co najpierw bieg czy hamulec ?

Postprzez nostalgia » niedziela 29 lipca 2012, 00:46

Witam wszystkich :) mam pytanie, może i głupie ( ale dopiero zaczynam jazdy) gdy ruszacie z miejsca najpierw
1. wbijacie jedynkę następnie opuszczacie hamulec ręczny
czy
2. robicie odwrotnie najpierw hamulec ręczny później wbijacie bieg ?
Czy oba sposoby są poprawne ? Ja na razie tylko kilka razy jeździłam autem zazwyczaj tylko kawałek drogi i stosuje się do 1 sposobu, a moja koleżanka mówi mi,że źle robię więc jak to z tym jest ? ;)
nostalgia

Re: Co najpierw bieg czy hamulec ?

Postprzez among » niedziela 29 lipca 2012, 08:00

Gdy ja chodziłem na "jazdy" to najpierw wrzucałem bieg, następnie puszczałem ręczny. Podobnie jak z ruszaniem na wzniesieniu.
Teraz nie używam ręcznego wcale, gdyż po pewnym czasie będziesz umiała stać w miejscu na wzniesieniu odpowiednio manipulując sprzęgłem.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez ks-rider » niedziela 29 lipca 2012, 08:55

Jako, ze nigdy nie zaciagam hamulca recznego ( mieszkam w plaskiej polnocy ) nie mam tego problemu. Jezeli wiec mowimy o rozpoczynaniu jazdy na plaskiej nawierzchni to Twoje pytanie zupelnie nie ma sensu ani nie gra roli. W prztypadku gor najpierw bieg a nastepnie hamulec.

:wink:
ks-rider

Postprzez among » niedziela 29 lipca 2012, 09:07

ks-rider napisał(a):Jako, ze nigdy nie zaciagam hamulca recznego ( mieszkam w plaskiej polnocy ) nie mam tego problemu. Jezeli wiec mowimy o rozpoczynaniu jazdy na plaskiej nawierzchni to Twoje pytanie zupelnie nie ma sensu ani nie gra roli. W prztypadku gor najpierw bieg a nastepnie hamulec.

Ja bym był bardziej ostrożny. Początkujący kierowca (mi też się to często zdarzało) nie dociska sprzęgła do końca i wówczas gdy mamy spuszczony hamulec ręczny i wbijemy bieg (co początkujący zwykle robią "na siłę") możemy doprowadzić do tego że auto na "szarpnie" do przodu. Prawdopodobnie nic się nie stanie jak będzie to plac manewrowy, gorzej jak np. parking czy skrzyżowanie.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez ks-rider » niedziela 29 lipca 2012, 11:25

among napisał(a):Ja bym był bardziej ostrożny. Początkujący kierowca (mi też się to często zdarzało) nie dociska sprzęgła do końca i wówczas gdy mamy spuszczony hamulec ręczny i wbijemy bieg (co początkujący zwykle robią "na siłę") możemy doprowadzić do tego że auto na "szarpnie" do przodu. Prawdopodobnie nic się nie stanie jak będzie to plac manewrowy, gorzej jak np. parking czy skrzyżowanie.

Spoko, ostrozny jestem, szkolec przez 6 lat jakos nie spotkalem sie z tym opisywanym przez Ciebie zachowaniem, zdaza sie, ze kursant stoi na skrzyzowaniu i lekko popusci sprzeglo ktore szlifuje, ale to i slychac i czuc. Maly OPR i po wszystkim.

ks-rider

Postprzez Mas74 » niedziela 29 lipca 2012, 18:35

Raczej sposób 1.
Lepiej aby auto zgasło niż ruszyło niepowołane (a ten sposób to gwarantuje).
Oczywiście rozmawiamy o sytuacji ruszania z miejsca przy postoju.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez nostalgia » niedziela 29 lipca 2012, 18:59

Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;) w takim razie na razie zostane przy sposobie nr 1
nostalgia

Postprzez BOReK » wtorek 31 lipca 2012, 10:34

Zostań. Praktyki w stylu:
będziesz umiała stać w miejscu na wzniesieniu odpowiednio manipulując sprzęgłem.

powodują szybsze zużycie sprzęgła. Ten mechanizm nie jest po to, żeby jeździć na półsprzęgle (technika wyłącznie manewrowa lub dla początkujących), tylko żeby płynnie sprzęgać układ jezdny z silnikiem. Chyba że ktoś lubi wymieniać sprzęgło raz do roku, gdy nominalnie powinno trwać latami.
BOReK

Postprzez lith » wtorek 31 lipca 2012, 12:47

Nie wiem co trzeba by robić, żeby wymieniać sprzęgło raz do roku :O
lith

Postprzez BOReK » wtorek 31 lipca 2012, 13:54

Przykładowo trzeba trzymać samochód na podjeździe za pomocą sprzęgła zamiast hamulca. :D
BOReK

Postprzez lith » wtorek 31 lipca 2012, 13:59

Robie w ten sposob dosc czesto i przez 3 lata jak mam ten samochod i... nic. Z reszta w ogole robie tez inne rzeczy przed ktore powinienem co chwile wymieniac sprzeglo- jak hamowanie silnikiem, czy dodawanie gazu na polsprzegle. Dlatego jakos nie moge sobie wyobrazic co musza robic osoby ktore te sprzegla wymieniaja jedno po drugim.
lith

Postprzez BOLEKlodz » wtorek 31 lipca 2012, 16:51

Mas74 napisał(a):Raczej sposób 1.
Lepiej aby auto zgasło niż ruszyło niepowołane (a ten sposób to gwarantuje).
Oczywiście rozmawiamy o sytuacji ruszania z miejsca przy postoju.

Ja popieram sposób nr. 1, bo gdy stoimy nawet na delikatnej pochyłości, to na ręcznym auto nie stacza się, a gdy go spuścimy, to może się stać coś złego, np. uderzenie w kogoś. Gdy wrzucamy bieg i spuszczamy ręczny dokładnie w momencie ruszania, to mamy właściwie stuprocentową pewność, że auto się nie stoczy i napewno ruszy w wybranym przez nas kierunku.
BOLEKlodz

Postprzez Kamasek » wtorek 31 lipca 2012, 22:37

To co napisał Bolek trzeba zrobić na egzaminie. Autko może stoczyć się max. 20cm. Z czasem będziesz umiała zrobić to z nożnego staczając się mniej niż 20 cm nawet na stromym podjeździe.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Mas74 » wtorek 31 lipca 2012, 22:40

... a jak przez przypadek podczas takiego ruszania silnik zgaśnie to przepięknie przywali się temu z tyłu w maskę ...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez Kamasek » środa 01 sierpnia 2012, 11:17

Mas74 napisał(a):... a jak przez przypadek podczas takiego ruszania silnik zgaśnie to przepięknie przywali się temu z tyłu w maskę ...

Dla tego napisałem "z czasem". Wiadomo, że nie robi się tak autem, w którym się siedzi pierwszy lub drugi raz. Ja passatem zrobiłem na razie około 300 km i wiem jak chodzi sprzęgło, ale przez pierwsze 100 używałem ręcznego, bo nie miałem takiego wyczucia do sprzęgła. Trening czyni mistrzem.
W Gliwicach jest takie fajne skrzyżowanko. Jest tam na całym odcinku pod górkę. Jeśli ma się farta to przejedzie się podczas III zmiany świateł, ale jeśli nie podczas VI-VII, a to jest zaledwie jedna krzyżówka.
Jak jako pierwszy stanie mozolny kierowca to maksymalnie 2 samochody przejadą. Jak kierowcy ruszą sprawnie i niemal jednocześnie to 5 się zmieści.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Następna strona

Powrót do Porady techniczne