hamulec ręczny czy bieg?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

hamulec ręczny czy bieg?

Postprzez boruc25 » czwartek 13 września 2012, 17:23

witam jestem początkowym kierowcą i mam pytanie np jak nie posiadam w samochodzie 100% hamulca ręcznego , i moje pytanie jest nastepujące gdy dojezdzam na wzniesieniu w korku i musze chwile poczekać na tym wzniesieniu i jak zaciągnę hamulec i dam 1 bieg to samochód mi się nie stoczy? TO jest moje pytanie
boruc25

Re: hamulec ręczny czy bieg?

Postprzez mgregor » czwartek 13 września 2012, 22:39

Albo sie stoczy albo nie stoczy... Jak nie ma 100% hamulca recznego to kto dopuscil go do ruchu?
mgregor

Postprzez among » czwartek 13 września 2012, 23:21

boruc25 napisał(a):witam jestem początkowym kierowcą i mam pytanie np jak nie posiadam w samochodzie 100% hamulca ręcznego , i moje pytanie jest nastepujące gdy dojezdzam na wzniesieniu w korku i musze chwile poczekać na tym wzniesieniu i jak zaciągnę hamulec i dam 1 bieg to samochód mi się nie stoczy? TO jest moje pytanie

Jeżeli masz problem z hamulcem ręcznym zacznij od naciągnięcia jego linki. Poza tym zacznij ćwiczyć ruszanie na wzniesieniu na pół-sprzęgle. Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=WfSAHSBAoFs&feature=plcp

mgregor napisał(a):Jak nie ma 100% hamulca recznego to kto dopuscil go do ruchu?

W 100% sprawny hamulec ręczny to masz jak kupisz sobie nowy samochód :) Do przejścia przeglądu nie musi być w 100% sprawny. Mój miał jakieś 70 i nie było problemu.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Radhezz » piątek 14 września 2012, 13:45

Takie właśnie są skutki braku zajęć z budowy i zasady działania pojazdów na kursie...
Więc tak: zależy od nachylenia "górki" - bo może być taka że ledwo działający ręczhy wystarczy, a może być i taka, że w pełni sprawny auta nie utrzyma...
Wracając jednak do sedna pytania: hamowanie silnikiem działa tylko wtedy, gdy jest on połączony poprzez sprzęgło z resztą układu napędowego. A teraz zadaj sobie pytanie, czy można stać na dowolnym biegu z włączonym silnikiem i puszczonym sprzęgłem? No raczej nie. A jak wciśniesz sprzęgło to odłączysz silnik od reszty układu napędowego i auto soę stoczy... Logiczne.

Często blokuje się w ten sposób pojazd dodatkowo przy parkowaniu, ale wtedy silnik jest unieruchomiony i wtedy ma to sens.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez among » niedziela 16 września 2012, 22:38

Radhezz napisał(a):Takie właśnie są skutki braku zajęć z budowy i zasady działania pojazdów na kursie...
Więc tak: zależy od nachylenia "górki" - bo może być taka że ledwo działający ręczhy wystarczy, a może być i taka, że w pełni sprawny auta nie utrzyma...
Wracając jednak do sedna pytania: hamowanie silnikiem działa tylko wtedy, gdy jest on połączony poprzez sprzęgło z resztą układu napędowego. A teraz zadaj sobie pytanie, czy można stać na dowolnym biegu z włączonym silnikiem i puszczonym sprzęgłem? No raczej nie. A jak wciśniesz sprzęgło to odłączysz silnik od reszty układu napędowego i auto soę stoczy... Logiczne.

Często blokuje się w ten sposób pojazd dodatkowo przy parkowaniu, ale wtedy silnik jest unieruchomiony i wtedy ma to sens.

Dlatego bieg redukuje się przed zatrzymaniem. Ja w swoim mam ręczny odłączony całkiem i będąc w Szklarskiej Porębie przeżyłem jazdę po niej i dojazd przez okoliczne wioski. A górki był znaczne :)
Załączniki
IMG_2196.JPG
IMG_2196.JPG (134.39 KiB) Przeglądane 9456 razy
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez GreenEvil » niedziela 16 września 2012, 22:40

among napisał(a):Ja w swoim mam ręczny odłączony całkiem

:roll: gratulacje, co zrobisz jak Ci wypluje płyn z układu?
GreenEvil

Postprzez among » poniedziałek 17 września 2012, 09:13

GreenEvil napisał(a):

Układ był zrobiony miesiąc temu :) Jest jak nowy .
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Radhezz » poniedziałek 17 września 2012, 09:30

GreenEvil napisał(a):

Będzie hamować silnikiem. Nie oszukujmy się, w górzystym terenie w razie awarii hamulców zasadniczych skuteczność hamulca pomocniczego i tak jest znikoma, nawet gdyby był w pełni sprawny, co również jest rzadkością
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez GreenEvil » poniedziałek 17 września 2012, 17:43

Jest znikoma, więc trzeba go odłączyć? proszzzzzzz Cię...
Raz wżyciu miałam awarię hamulców, oczywiście na zjeździe z wiaduktu. Gdyby nie ręczny niewątpliwie za jednym zamachem pozbyłabym się samochodu i zniżek za bezszkodową jazdę.
GreenEvil

Postprzez Radhezz » poniedziałek 17 września 2012, 20:48

GreenEvil napisał(a):Jest znikoma, więc trzeba go odłączyć? proszzzzzzz Cię...

Nie to miałem na myśli; wskazuję tylko alternatywne rozwiązanie, które w przeciwieństwie do ręcznego jest niezawodne ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez GreenEvil » poniedziałek 17 września 2012, 21:02

Radhezz napisał(a):Nie to miałem na myśli; wskazuję tylko alternatywne rozwiązanie, które w przeciwieństwie do ręcznego jest niezawodne ;)

polimeryzowałabym :) w dwóch automatach, które mam, hamowanie silnikiem jest praktycznie niewykonalne. Więc nie zawsze jest niezawodne ;)
GreenEvil

Postprzez Radhezz » poniedziałek 17 września 2012, 21:31

GreenEvil napisał(a):
Radhezz napisał(a):Nie to miałem na myśli; wskazuję tylko alternatywne rozwiązanie, które w przeciwieństwie do ręcznego jest niezawodne ;)

polimeryzowałabym :) w dwóch automatach, które mam, hamowanie silnikiem jest praktycznie niewykonalne. Więc nie zawsze jest niezawodne ;)
Akurat automatu nie miałem na myśli ani przez chwilę dopóki tego nie przeczytałem :mrgreen: To w takim razie faktycznie ręczny jest ostatnią nadzieją...

Ewentualnie ostrzegamy żeby nie kupować automatów :P
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez BOReK » środa 19 września 2012, 12:37

Ale żeby stać pod górkę na ręcznym i dodatkowo na półsprzęgle? Szkoda sprzęgła, lepiej wdepnąć roboczy albo - jak się wysiada nie gasząc silnika - skręcić odpowiedni koła pod samym krawężnikiem żeby wóz się oparł. Tylko to jest zawsze ryzyko, lepiej mieć sprawny ręczny. ;)
BOReK

Postprzez Mas74 » środa 19 września 2012, 13:26

Jak można nie mieć ręcznego hamulca? :shock: :shock: :shock:
Nie stać na na naprawę zmień auto na takie które dasz radę utrzymać.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez boruc25 » sobota 30 marca 2013, 17:07

problem mam dalej jak jestem na nie dużym wzniesieniu i chce ruszyc z nożnego po puszczam do półsprzęgła i automatycznie daje nogę na gaz i samochód mi gaśnie proszę o pomoc
boruc25

Następna strona

Powrót do Porady techniczne