Sławek_18 napisał(a):GRatulacje 8)
Opisz co gdzie i jak moze sie jakiemus userowi przyda.
I tak nie bedzie mu sie chcialo szukac :lol: :wink:
To już jego strata :)
Cała procedura wygląda +- tak:
1. Wizyta w WORD: tłumaczenie przysięgłe + ksero prawka
Class C to w USA najzwyklejsze prawo na osobowe samochody (i maszyny rolnicze ;) max 3-osiowe, o wadze do ok. 11 ton ;P
Trzeba więc od razu przygotować źródło i tłumaczenie wyjaśniające, że ichnie C==B u nas. Ja ściągnąłem PDF'a ze strony klaifonijskiego DMV, i przeszło (ale żeby nie było na 100% problemów to radzę udać się najpierw do notariusza, który na miejscu potwierdzi pieczątką wydruk np. ze strony www DMV - bo samo tłumaczenie żadnym wiążącym dokumentem nie jest)
Z takimi papierami idziemy do WORD, płacąc za teorię 20zł.
Umawiając się na egzamin i tłumacząc, że chodzi o nostryfikację zagranicznego prawka oglądamy coraz to większe ze zdziwienia oczy kolejnych pań, które wołają na pomoc koleżanki :))
W końcu udaje się zapisać na egzamin, miłe panie pytają się jescze czy dobrze rozumiemy po polsku i czy test na kompie będzie ok.
2. Egzamin teoretyczny, po zdanym pozytywnie papiery idą z WORD do urzędu miasta.
3. Wizyta w urzędzie miasta - podejrzewając, że dokumenty mogą zaginąć w wielkiej biurokratycznej machinie składam w UM wizytę po tygodniu od ozytywnego zdania testów. Uprzejmy pan z informacji kierue mnei do odpowiedniego pokoju, gdzie równie urpzejme panie po 5 minutach znajdują moje papiery.
"Ale tutaj pan jest przekreślony, nie podszedł pan do egzaminu praktycznego". Kilka słów wyjaśnienia, telefon do WOR'a ("Cześć Grażynka, mam tutaj takiego pana....) i dowiaduję się, że ktoś po drodze faktycznie zawalil sprawę - ale nic to, dokumenty mają być na następny dzień, a tydzień-dwa później - prawko.
4. Odbiór - 2 tygodnie po ostatniej wizycie nowe prawo jazdy jest na miejscu, wystarczy tylko zapłacić 71zł + znaczki skarbowe za 8zł. No i oczywiście zdać w depozyt dokument oryginalny :(
Wydane prao jazdy jes terminowe, z datą wygaśnięcia takie jak oryginalne (dzień urodzin 5 rok po wydaniu). Aha - na zagranicznym prawku można jezdzić 6 miesięcy po przyjeździe do PL - nie wiem jak to sprawdzają w przypadku gdy ktoś posiada polskie obywatelstwo, bo w paszporcie nie mam daty przyjazdu.