Zagraniczne prawko (USA) w PL

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zagraniczne prawko (USA) w PL

Postprzez nowakka » wtorek 25 stycznia 2005, 21:45

Witam,

dzisiaj odebrałem polskie prawo jazdy wyrobione na podstawie amerykańskiego (CA). Egzamin tylko teoretyczny. Nie posiadam obywatelstwa U.S. ani nic w tym stylu - trochę cyrków z tłumaczeniami było, ale jak widać jest to całkowicie wykonalne.
Przy wydaniu zabrali amerykańskie w depozyt (szkodaa, dużo ładniejsze od PL jest ;o)
nowakka

Postprzez Sławek_18 » wtorek 25 stycznia 2005, 23:24

GRatulacje 8)
Opisz co gdzie i jak moze sie jakiemus userowi przyda.
I tak nie bedzie mu sie chcialo szukac :lol: :wink:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez nowakka » wtorek 25 stycznia 2005, 23:50

Sławek_18 napisał(a):GRatulacje 8)
Opisz co gdzie i jak moze sie jakiemus userowi przyda.
I tak nie bedzie mu sie chcialo szukac :lol: :wink:

To już jego strata :)
Cała procedura wygląda +- tak:

1. Wizyta w WORD: tłumaczenie przysięgłe + ksero prawka
Class C to w USA najzwyklejsze prawo na osobowe samochody (i maszyny rolnicze ;) max 3-osiowe, o wadze do ok. 11 ton ;P
Trzeba więc od razu przygotować źródło i tłumaczenie wyjaśniające, że ichnie C==B u nas. Ja ściągnąłem PDF'a ze strony klaifonijskiego DMV, i przeszło (ale żeby nie było na 100% problemów to radzę udać się najpierw do notariusza, który na miejscu potwierdzi pieczątką wydruk np. ze strony www DMV - bo samo tłumaczenie żadnym wiążącym dokumentem nie jest)
Z takimi papierami idziemy do WORD, płacąc za teorię 20zł.
Umawiając się na egzamin i tłumacząc, że chodzi o nostryfikację zagranicznego prawka oglądamy coraz to większe ze zdziwienia oczy kolejnych pań, które wołają na pomoc koleżanki :))
W końcu udaje się zapisać na egzamin, miłe panie pytają się jescze czy dobrze rozumiemy po polsku i czy test na kompie będzie ok.

2. Egzamin teoretyczny, po zdanym pozytywnie papiery idą z WORD do urzędu miasta.

3. Wizyta w urzędzie miasta - podejrzewając, że dokumenty mogą zaginąć w wielkiej biurokratycznej machinie składam w UM wizytę po tygodniu od ozytywnego zdania testów. Uprzejmy pan z informacji kierue mnei do odpowiedniego pokoju, gdzie równie urpzejme panie po 5 minutach znajdują moje papiery.
"Ale tutaj pan jest przekreślony, nie podszedł pan do egzaminu praktycznego". Kilka słów wyjaśnienia, telefon do WOR'a ("Cześć Grażynka, mam tutaj takiego pana....) i dowiaduję się, że ktoś po drodze faktycznie zawalil sprawę - ale nic to, dokumenty mają być na następny dzień, a tydzień-dwa później - prawko.

4. Odbiór - 2 tygodnie po ostatniej wizycie nowe prawo jazdy jest na miejscu, wystarczy tylko zapłacić 71zł + znaczki skarbowe za 8zł. No i oczywiście zdać w depozyt dokument oryginalny :(

Wydane prao jazdy jes terminowe, z datą wygaśnięcia takie jak oryginalne (dzień urodzin 5 rok po wydaniu). Aha - na zagranicznym prawku można jezdzić 6 miesięcy po przyjeździe do PL - nie wiem jak to sprawdzają w przypadku gdy ktoś posiada polskie obywatelstwo, bo w paszporcie nie mam daty przyjazdu.
nowakka

Postprzez janek » środa 26 stycznia 2005, 00:12

Nie posiadam obywatelstwa U.S. ani nic w tym stylu - trochę cyrków z tłumaczeniami było, ale jak widać jest to całkowicie wykonalne.

Umawiając się na egzamin i tłumacząc, że chodzi o nostryfikację zagranicznego prawka oglądamy coraz to większe ze zdziwienia oczy kolejnych pań, które wołają na pomoc koleżanki

Nie wiem dlaczego to takie dziwne :D :D :D
Na kazdej stronie WORD znajduje się informacja jak się wymienia prawo jazdy z państw z których prawko jest u nas nieważne.
Niestety ....... nie znajduje się w wykazie państw, których prawa jazdy są honorowane na terenie Polski. W związku z powyższym prawo jazdy z ....... nie może być bezpośrednio wymienione na polskie, daje jednak prawo do przystąpienia do egzaminu teoretycznego bez konieczności odbywania szkolenia. Po zdaniu egzaminu teoretycznego można uzyskać polskie prawo jazdy.

Myślałeś, że to jest nie wykonalne i tobie się cudem udało :wink: :D :D
Dużo osób tak robi :lol:
janek

Postprzez nowakka » środa 26 stycznia 2005, 00:25

Umawiając się na egzamin i tłumacząc, że chodzi o nostryfikację zagranicznego prawka oglądamy coraz to większe ze zdziwienia oczy kolejnych pań, które wołają na pomoc koleżanki

Nie wiem dlaczego to takie dziwne :D :D :D
Na kazdej stronie WORD znajduje się informacja jak się wymienia prawo jazdy z państw z których prawko jest u nas nieważne.

No ja też nie wiem, w końcu ustawa o ruchu drogowym i jakieś tam inne ;) od parady nie są. A o znajomość treści 'firmowej' strony www to ja bardzo miłych pań nie podejrzewam :))

Myślałeś, że to jest nie wykonalne i tobie się cudem udało :wink: :D :D
Dużo osób tak robi :lol:

Niewykonalne? W żadnym razie. Po prostu trzeba pilnować, żeby po drodze nie wyrzucili papierów do kosza, bo nie wiedzą co z nimi zrobić.
nowakka

Postprzez janek » środa 26 stycznia 2005, 00:43

Po prostu trzeba pilnować, żeby po drodze nie wyrzucili papierów do kosza, bo nie wiedzą co z nimi zrobić

Chyba za bardzo przesiąkłeś amerykańskim klimatem :D :D :D
Wydaje ci się że nikt nie wie takich rzeczy jak robienie (jak kogoś stać) prawka gdzie indziej a u nas je wymieniać. Mój kumel tez tak zrobił i nie musiał pilnować dokumentów, które według ciebie można wyrzucić do kosza.
A o znajomość treści 'firmowej' strony www to ja bardzo miłych pań nie podejrzewam

Tylko takie informacje zamieszcza sam WORD, więc chyba znają regulamin :D :D :D :D
Takiego zacofania to u nas nie ma :D :D :D :D :D :D

P.s. Mam znajomego który po kilku latach mieszkania w Szwecji też uważał że u nas straszne zacofanie :D :D :D :D :D
janek

Postprzez nowakka » środa 26 stycznia 2005, 01:05

janek napisał(a):Chyba za bardzo przesiąkłeś amerykańskim klimatem :D :D :D
Wydaje ci się że nikt nie wie takich rzeczy jak robienie (jak kogoś stać) prawka gdzie indziej a u nas je wymieniać. Mój kumel tez tak zrobił i nie musiał pilnować dokumentów, które według ciebie można wyrzucić do kosza.

Co wy z tym 'amerykańskim klimatem'?? Dobrze wiem, że ameryki nie odkryłem :P - piszę jak było w moim przypadku, może komuś się to przyda.
A gdybym się osobiście nie zgłosił, to bym mógł czekać ruski ;) rok, bo w dokumentach ktore przesłał WORD byłem skreślony.
A o znajomość treści 'firmowej' strony www to ja bardzo miłych pań nie podejrzewam

Tylko takie informacje zamieszcza sam WORD, więc chyba znają regulamin :D :D :D :D
Takiego zacofania to u nas nie ma :D :D :D :D :D :D

Jasne, kobieta wołała 3 koleżanki, później telefon do szefowej - ładna mi znajomość regulaminu :P
A o zacofaniu to ja ani słowa nie napisałem... to raczej niedoinformowanie.
nowakka

Postprzez ella » środa 26 stycznia 2005, 11:14

Mój sąsiad był na placówce z rodzicami i też tam zrobił prawko. Trochę łatwiej miał :wink: :D
W grudniu wymienił je. Bez problemu zdał testy w warszawskim Wordzie :D Tylko teraz musi się trochę podszkolić w jazdach :wink: :D
ella
Moderator

Postprzez set » środa 26 stycznia 2005, 11:20

A tak z ciekawosci, jak wyglada egzamin na prawko w stanach? Widzialem taki w TV, troche za banalny i nie chce mi sie wierzyc, wiec wole posluchac relacji z wiarygodnych zrodel :D .
"Musicie byc mocni moca milosci, ktora jest potezniejsza niz smierc..." Jan Pawel II
Prawo jazdy kat. B zdane za 1 razem: 09.03.2005, odebrane: 21.03.2005
set

Postprzez ella » środa 26 stycznia 2005, 12:18

Z tego co mi mówił to jest łatwiej bo i pytań na teorii mają mniej i placu nie mają. Ale ile w tym prawdy to wie tylko ten kto tam zdawał :wink:
A... i dostają od razu po egzaminie papierek i mogą jeździć. Dopiero później dostają normalne prawko. A u nas trzeba czekać od zdania egzaminu na otrzymanie prawka i nie mozna jeździć :(
ella
Moderator

Postprzez Sławek_18 » środa 26 stycznia 2005, 13:47

set napisał(a):A tak z ciekawosci, jak wyglada egzamin na prawko w stanach? Widzialem taki w TV, troche za banalny i nie chce mi sie wierzyc, wiec wole posluchac relacji z wiarygodnych zrodel :D .

nowakka prosimy o jakas relacje o ile pamietasz jak bylo na egzaminie.
Moze dla urozmaicenia w odpowiednim dzialem http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 9947#29947
;)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

tłumaczenie dokumentów.

Postprzez atominium.com » poniedziałek 08 lutego 2010, 13:49

Aby wszystko było zgodnie z prawem należy wykonać tłumaczenie przysięgłe takiego dokumentu.
Przeważnie taki dokument nie przekracza 1 strony standardowej, wiec i stawki nie są bardzo wysokie.
W razie pytań o stawki wykonujemy bezpłatną wycenę.
8) :lol: :twisted:
http://www.atominium.com
Tłumaczenia Kraków | Tłumaczenia Przysięgłe | Tłumaczenia techniczne | Tłumaczenia dokumentów
atominium.com

Postprzez ks-rider » poniedziałek 08 lutego 2010, 15:46

janek napisał(a):Na kazdej stronie WORD znajduje się informacja jak się wymienia prawo jazdy z państw z których prawko jest u nas nieważne.

Przepraszam jak to nielegalne ? ? ? Na kazdym jednym PJ z kraju znajdujacego sie na tej ziemi masz prawo poruszac sie pojazdem danej kategori czez okres X jezeli nie jestes rezydentem tego kraju. Kazdy kraj ma prawo ustalac okres X. PJ ( Prawo ) moze wymagac poparcia PJ rodzimego PJ miedzynarodowym.

185 dni moze byc liczone od daty opuszczenia danego kraju ( w tym wypadku USA ) Przy meldowaniu ( jezeli takowe nastapilo jest wglad ) – troche inna bajka.

set napisał(a):A tak z ciekawosci, jak wyglada egzamin na prawko w stanach? Widzialem taki w TV, troche za banalny i nie chce mi sie wierzyc, wiec wole posluchac relacji z wiarygodnych zrodel :D .

W zaleznosci od Stanu

W USA jest w sumie 9 ( dziewiec ) znakow symbolowych, reszta moze byc pisana.

Nie pametam ile pytan opiewa katalog pytan jest to maly zeszycik formatu A5 ma noze 20 stron ( dokladnie nie pamietam. Pytania sa b. proste i nie wymagaja z regoly uczenia sie ich na pamiec. W Virginia’i bylo swego czasu o jakiejs statystycznej ilosci wypadkow po spozyciu alkoholu. Mozna by rzec, ze pytania sa zroznicowane w zaleznosci od Stanu.

Teorie zadje sie w DMV lub podobnym urzedzie o innej nazwie po prostu w poczekalni.

Mi zajelo to w pierwszym przypadku jakies 20 minut ( Norfolk / Virginia ) poszedlem bez jakiegokolwiek przygotowania teoretycznego. W Chicago Ilinois niecale 5 minut ( tu jednak mialem katalog pytan ktore przeczytalem ze 3 razy.

Jazda w sumie bez problemu. Dylemat stanowi jedynie fakt, ze jazde zdaje sie „wlasnym“ ( moue byc pozyczonym ) pojazdem. Egzamin praktyczny trwa w zaleznosci od samego zdajacego i jego umiejetnosci oraz egzaminatora. W Virgini trwal ca. 15 min. WChicago moze 10 min.

Polecenie egzaminatora

W prawo, pierwsza w lewo, pierwsza w prawo, pierwsza w prawo, pierwsza w prawo, w lewo i bylismy spowrotem w urzedzie trasa moze 5 km.

Cala procedura od podejscia do urzedniczki i otrzymania PJ trwala
1. 2 godz.
2. 2 ½ godz ( w Chicago bylo wiecej osob w oczekiwaniu na egzamin praktyczny stad I o 1 ½ godz dluzszy czas oczekiwania na egzamin praktyczny.

Koszt dawania egzaminu za moich czasow az 10 $ :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Powrót do Egzamin na prawo jazdy