Wyjaśnienie zasad przeprowadzania egzaminu?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wyjaśnienie zasad przeprowadzania egzaminu?

Postprzez ciacha » środa 19 grudnia 2012, 15:56

Witam,
podczas egzaminu praktycznego miała miejsce taka sytuacja:
zasiadłam w aucie z egzaminatorem, przedstawił się, sprawdził mój dowód,
po czym Egzaminator pyta się czy wiem jakie są zasady przeprowadzania egzaminu,
ja mu na to nie -proszę po krótce wyjaśnić,
a on do mnie że nie będzie wyjaśniał mi zasad bo zajęłoby mu to 2 godziny, :shock:

prawdę mówiąc zatkało mnie, i powiedziałam zdziwiona aha poczym powiedziałam że no to wiem, bo nie wiedziałam co mu mam powiedzieć w takiej sytuacji,???
potem się spytał czy miałam wewnętrzny, ja że tak- a on że egzamin będzie przebiegał podobnie do niego, i chyba sie spytał potem czy mam jeszcze jakieś pytania, powiedziałam ze nie, potem gadał że będziemy sprawdzać to co komputer mi wylosował czy zad1.

Moje pytanie brzmi czy ma on obowiązek przedstawić mi na samym początku zasady/jak będzie przebiegał egzamin?

Bo prawdę mówiąc myślałam że powie; coś w stylu teraz odbędzie się egzamin, będzie musiała pani wykonać kolejno określone zadania najpierw na placu potem w ruchu drogowym i tyle...

Czy taka sytuacja byłaby podstawą do odwołania się egzaminu który zakończył się wynikiem negatywnym?
ciacha

Re: Wyjaśnienie zasad przeprowadzania egzaminu?

Postprzez Variable » środa 19 grudnia 2012, 16:35

No jak to nie znałaś zasad, przecież zasady egzaminu zarówno teoretycznego i praktycznego są omawiane wcześniej. Nie miałaś czegoś takiego przed egzaminem gdzie któryś z egzaminatorów przedstawia ogólne omówienie?
Poza tym ogólne zasady są znane wszystkim i przedstawiane chociażby np. podczas jazd. Przecież dobrze wiedziałaś co będziesz musiała robić w trakcie.
Ogólnie na takie pytanie egzaminatora odpowiada się tak, znam zasady.

ciacha napisał(a):
Czy taka sytuacja byłaby podstawą do odwołania się egzaminu który zakończył się wynikiem negatywnym?

A tego to nawet nie skomentuję, to jest egzamin państwowy a nie byle co i nie ma żadnych podstaw do odwołania wyniku egzaminu
Variable

Postprzez axel234 » środa 19 grudnia 2012, 16:40

Jesteś kolejną osobą, która szuka byle powodu tylko po to żeby odwołać się od negatywnego wyniku egzaminu. A ja kolejny raz zapytam tak jak pytałem w innym wątku: czy gdybyś zdała ten egzamin to też byś była taka oburzona tym, że egzaminator nie powiedział ci jak będzie przebiegał egzamin?

Jako absolwentka kursu powinnaś znać zasady przeprowadzania egzaminu państwowego zgodnie z tym co zostało zapisane w charakterystyce absolwenta kursu w odpowiednim rozporządzeniu. Miej pretensje do OSK, które ci tych zasad nie omówiło i nie obwiniaj egzaminatora za to, że nie zdałaś egzaminu.
axel234

Postprzez winston » środa 19 grudnia 2012, 18:34

ciacha napisał(a):Moje pytanie brzmi czy ma on obowiązek przedstawić mi na samym początku zasady/jak będzie przebiegał egzamin?

Jeśli chodzi o egzamin praktyczny to egzaminator rozpoczęciem upewnia się o zrozumieniu zasad przeprowadzania tego egzaminu przez osoby egzaminowane. W przeciwieństwie do egzaminu teoretycznego, przed którego rozpoczęciem zarówno wyjaśnia zasady jak i upewnia się o ich zrozumieniu.

Tak więc kwestią dyskusyjną jest czy egzaminator ma obowiązek wyjaśnić zasady przed egzaminem praktycznym. Moim zdaniem nie. Ale tak jak kolega wyżej wspomniał, zasady te ma obowiązek wyjaśnić ci instruktor.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez albin » środa 19 grudnia 2012, 22:44

Co wy ludzie z tego kursu wynosicie??? tylko materiały szkoleniowe i nic wiecej?
Kolejna wielce obrażona na egzaminatora, który jej wynik egzaminu wpisał nie taki jak chciała i szuka powodu do odzyskania pieniędzy z egzaminu.
Jeśli chodzi o twoje pytanie, to egzaminator nie ma obowiązku ci niczego wyjaśniać przed egzaminem praktycznym, ma obowiązek upewnić się o zrozumieniu zasad przeprowadzania egzaminu, a nie znajomości zadań egzaminacyjnych. rozporządzenie nie przewiduje takiej sytuacji że osoba egzaminowana nie zna zadań egzaminacyjnych bo to jest jeden z elementów na kursie. Ponadto jeśli egzaminator usłyszy od ciebie że nie są dla ciebie zrozumiałe zasady przeprowadzania egzaminu to może mieć to głęboko....bo on ze swojej strony wypełnił wymagania rozporządzenia, upewnił się o zrozumieniu zasad przeprowadzania egzaminu, a że ty nie rozumiesz to twój problem. Wyjaśnianie szczegółowe wszystkich zadań egzaminacyjnych to pewnie ze 30 minut zejdzie, 30 minut jego gadania z czego ty nie zapamiętasz nawet 3 informacji, więc jaki to ma sens?? trzeba było wymagać tego od instruktora, jemu zapłaciłaś za szkolenie i do niego idź po zwrot pieniędzy za egzamin !!
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez oskinstruktor » środa 19 grudnia 2012, 23:14

Charakterystyka absolwenta kursu się kłania....

§ 2. 1. Absolwent kursu powinien posiadać wiadomości, umiejętności i zachowania umożliwiające bezpieczne kierowanie pojazdem, w tym co najmniej:

1) dawać dowód znajomości i dobrego zrozumienia:
........
k) zadań i kryteriów oceny obowiązujących na egzaminie państwowym;
oskinstruktor

Postprzez Borys_q » czwartek 20 grudnia 2012, 13:36

Ma obowiązek upewnić się o zrozumieniu zasad nic nie musi ci wyjaśniać.

Jak nie znasz zasad to co w ogolę robisz w elce egzaminacyjnej?? Egzaminator ma prawo przeprowadzić egzamin w ten sposób: proszę wykonać pierwsze zadanie, proszę wykonać drugie zadanie, proszę wykonać kolejne zadanie. Tylko wtedy nikt by nie zdawał egzaminu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 20 grudnia 2012, 13:50

co za problem, jak osoba informuje o tym ze nie zna zasad, zawsze informuje ja ze nie dopuszczam jej do egzaminu
rusel

Postprzez Borys_q » czwartek 20 grudnia 2012, 16:23

Wszystko się zgadza ale odmowa przeprowadzenie egzaminu wymaga podstawy prawnej, a pod paragraf 29, ani 30 tego nie podciągniesz chyba, że masz jakiś inny sposób jakby ci się oburzony kursant odwoływał.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Anett » czwartek 20 grudnia 2012, 18:15

Ta. Widocznie trafiłaś do dobrej szkoły jazdy.
W mojej 1 szkole nawet wewnętrznego z praktyki nie miałam tylko z teorii.
Nic mnie nie nauczyli dosłownie.
7 egzaminów nie zdanych dzięki nim... Zasady mi również znane nie były ale zawsze mówilam "tak" jak sie pytali

Ale dziś 8 i szczęśliwe podejście po zmianie szkoły jazdy i dokupieniu ok 40 godzin w nowej szkole. Opłacało się :)
Anett

Postprzez rusel » czwartek 20 grudnia 2012, 18:23

kandydat musi spelnic wymagania w

par 38.1.3

3) posiada wiedzę i umiejętności określone w charakterystyce absolwenta kursu

§ 2. 1.Absolwent kursu powinien posiadać wiadomości, umiejętności i zachowania umożliwiające bezpieczne kierowanie pojazdem, w tym co najmniej:

k) zadań i kryteriów oceny obowiązujących na egzaminie państwowym;

30.1.3

Egzaminator odmawia przeprowadzenia egzaminu jezeli

4) inne przyczyny uniemożliwiają prowadzenie egzaminów

Jak mam przeprowadzic egzamin z kims ktos twierdzi ze nie zna zasad...
rusel

Postprzez skov » czwartek 20 grudnia 2012, 20:42

rusel napisał(a):
Egzaminator odmawia przeprowadzenia egzaminu jezeli

4) inne przyczyny uniemożliwiają prowadzenie egzaminów

Jak mam przeprowadzic egzamin z kims ktos twierdzi ze nie zna zasad...

to jeżeli ten ktoś nie zna zasad to jest to powód uniemożliwiający prowadzanie egzaminów?
skov

Postprzez Borys_q » czwartek 20 grudnia 2012, 21:10

Nie wiem co by na to nadzór, a wpisujesz N czy X??
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 20 grudnia 2012, 21:23

oczywiscie x, po takiej informacji wszyscy jednak zmieniaja zdanie....co do nadzoru to zalezy...znam osobiscie jednego nadzorujacego ktory potrafi przerwac egzamin za "podejrzenie nieznajomosci znakow drogowych" gdy kursant wygada sie ze nie skrecal bo widzi strzalke drogi jednokierunkowej

to jeżeli ten ktoś nie zna zasad to jest to powód uniemożliwiający prowadzanie egzaminów?

jak pojdziesz do banku z peknietym dowodem to zalatwisz sprawe?
rusel

Postprzez skov » czwartek 20 grudnia 2012, 21:51

pewnie ja nie załatwię ale to nie znaczy że zamkną oddział na cały dzień bo ja mam pęknięty dowód.
skov

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy