Kontrola drogowa...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kontrola drogowa...

Postprzez RossoneriDevil » piątek 25 stycznia 2013, 23:58

Witam, wracałem sobie dzisiaj z wyprawy do swojego miasta, po drodzę zatrzymała mnie policja...już myślałem że dostanę mandat za nadmierną prędkość ponieważ przejeżdzałem przez miejscowość (teren zabudowany) a na liczniku około 70-80. Wyskoczył pan z lizakiem ,sprowadził na pobocze, powiedział aby podejść z dokumentami do radiowozu.
Tak też uczyniłem, sprawdził wszystko, kazał dmuchnąć w alkomat, coś tam napisał w notesiku spoglądając na mój samochód.
Oddał doumenty i powiedział że moge iść....
Czyli wnioskuje że jeżeli o niczym mnie nie pouczył, to była tylko zwykła kontrola drogowa na drogowych pijaków i mandat żaden do domu nie przyjdzie? :) ponieważ coś by mi powiedział itd prawda?
RossoneriDevil

Re: Kontrola drogowa...

Postprzez globuss2 » sobota 26 stycznia 2013, 00:06

Jeżeli miałbyś dostać mandat to przy tej kontroli
globuss2

Postprzez SpearHead » niedziela 27 stycznia 2013, 09:38

Czasami są takie kontrole mandatu nie dostaniesz :mrgreen: ja miałem podobna sytuacje jechałem do pracy a było to po Andrzejkach zagadałem się z kumplem i nawet nie zorientowałem się ze wjechałem do znanej miejscowości gdzie jest ograniczenie do 40km/h a miałem prawie 90km/h i tu ciach wyskoczył misiek z przystanku no to pomyślałem to teraz zabulę , jednak policjant kazał tylko otworzyć szybę i nie wysiadać z auta po czym tylko dmuchanie świeczki ( to ten nowy ich alkomat) wynik 0,0 po czym dziękuje i do widzenia :wow: nie sprawdził mi nawet dokumentów :D
SpearHead

Postprzez czepiacz » niedziela 27 stycznia 2013, 11:30

Kilka lat temu, gdy był jeszcze pobór do wojska, część poborowych lądowała w MSW w Oddziałach Prewencji Policji. Broni nie nosili, ale pałki i kajdanki owszem.
Czasem pomagali drogówce :)
Jak?
Wyobraźcie sobie korek na drodze wjazdowej do Warszawy, np. górka między Łomiankami a Młocinami. Korek stoi... Na poboczu zaparkowany Focus WRD i dwa busy OPP. Aspiranci drogówki wydają młodym posterunkowym wiaderko ustników i kilka alkomatów (wtedy jeszcze "świeczek" nie było). Młodzi idą między autami i każdego kierowcę proszą o dmuchanie, bez wysiadania z auta i okazywania dokumentów. Z opowieści znajomego glinarza wynika, że każdego ranka trafiali co najmniej jednego, u którego stwierdzono promile. Uciec taki nie da rady, młodzi w razie odmowy dmuchania bądź ciekawego wyniku wołali zawodowego policjanta, który dalej robił swoje. Według mnie doskonała metoda na wyłapywanie kierowców po alkoholu, gdzie dodatkowo masa postronnych ludzi to widzi i ma o czym myśleć...
Niestety, zawieszenie poboru pozbawiło policję kadr do wykonywania tej mozolnej i niewdzięcznej roboty, która jednak dawała dobre efekty w skali roku.
Żadnego sprawdzania dokumentów, tylko badania alkomatem - hurtowo, w biegu :)
Ostatnio zmieniony niedziela 27 stycznia 2013, 16:52 przez czepiacz, łącznie zmieniany 1 raz
czepiacz

Postprzez Borys_q » niedziela 27 stycznia 2013, 13:45

Ciekawe jak takie akcje, które jak najbardziej popieram, maja się do tego przepisu??

2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:

żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez czepiacz » niedziela 27 stycznia 2013, 16:53

Wydaje mi się, że w razie problemów z obywatelem, młodzi wzywali przełożonego, czyli zawodowego policjanta.
czepiacz

Postprzez Borys_q » niedziela 27 stycznia 2013, 22:50

A mi się wydaje że w świetle obecnych (głupich) przepisów wszelkie akcje 'trzeźwy poranek" są nielegalne.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 28 stycznia 2013, 00:48

w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie

uzasadnienie że wyglądał z daleka na piajnego? :D
RossoneriDevil

Postprzez Borys_q » poniedziałek 28 stycznia 2013, 09:54

W poniedziałkowy poranek każdy po kolei w korku tak wygląda??
Borys_q

Postprzez czepiacz » poniedziałek 28 stycznia 2013, 11:54

Kiedyś w Gdyni, na drodze należącej do wojska, ale udostępnionej do ruchu publicznego, ŻW stała z alkomatem. Stały dwa patrole, gdzie pierwszy zatrzymywał do kontroli, a gdy ktoś ich olewał i jechał dalej zostawał zatrzymywany przez patrol z kolczatką o długą bronią - takie ćwiczenia młode wojsko miało :)
Nauka w naturze, na losowo wybranych podmiotach :)
czepiacz

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 28 stycznia 2013, 13:46

Ja w ogóle nie lubię policji, ani im pochodnych a jak jeszcze z bronią by do mnie ktos wyskoczył to chyba bym zemdlał :D
Poniedziałkowy korek...a co się robi w weekend? :) Uzasadnienie ? bo wczoraj sam piłem - mówi policjant :D
Mnie też wyłapali od tak...ale się nie odzywałem i poczekałem na rozwój wydarzeń...nawet nie śmiałem się pytać czy to za prędkość bo jeszcze gotów sie mnie zapytać czy przekroczyłem :D
RossoneriDevil

Postprzez mk61 » poniedziałek 28 stycznia 2013, 15:15

Borys_q napisał(a):Ciekawe jak takie akcje, które jak najbardziej popieram, maja się do tego przepisu??

2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:

żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;

ITD teoretycznie nie pracuje w nocy (nie wiem, w jakich godzinach trwa ta ustalona "noc"), ale w "wyjątkowych sytuacjach" przełożony może wysłać krokodyli na nocne kontrole. Może dla tego paragrafu o dmuchaniu też jest jakieś odstępstwo ukryte w innym paragrafie?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka