Fotoradary

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Fotoradary

Postprzez marqo123 » poniedziałek 04 lutego 2013, 10:53

lith napisał(a):
@marqo123
Jakieś dziwne rzeczy opowiadasz.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h: do 50 zł,
o 11-20 km/h: od 50 do 100 zł

Bardziej chodziło mi o tolerancje błędu licznika,jak wiadomo liczniki samochodowe sa lekko zawyżone i w autach wynosi ta tolerancja ok. 10km/h dlatego napisałem że jak ktoś ma 60km/h na liczniku w zabudowanym nie musi obawiać się mandatu.
marqo123

Re: Jazda lewym pasem

Postprzez lith » poniedziałek 04 lutego 2013, 11:13

No wiesz, błąd fotoradaru działa w 2 strony. Ja dostałem fotę mając 56 na gps i lekko poniżej 60 na liczniku (przy ograniczeniu 50). Fotoradar zmierzył 61.
lith

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 04 lutego 2013, 20:00

marqo123 napisał(a):Bardziej chodziło mi o tolerancje błędu licznika,jak wiadomo liczniki samochodowe sa lekko zawyżone i w autach wynosi ta tolerancja ok. 10km/h dlatego napisałem że jak ktoś ma 60km/h na liczniku w zabudowanym nie musi obawiać się mandatu.

Fajnie, tyle że pomiaru prędkości dokonuje się na podstawie odczytu z urządzenia pomiarowego, a nie licznika samochodowego. Nie wiadomo jaka jest specyfikacja teczniczna fotoradaru a zdarzają się już "pocztówki" za +5km/h.
piotrekbdg

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 04 lutego 2013, 20:26

lith napisał(a):Ja dostałem fotę mając 56 na gps i lekko poniżej 60 na liczniku (przy ograniczeniu 50). Fotoradar zmierzył 61.
Myślałem, że liczniki prędkości w samochodzie wskazuja lekko zawyżona prędkość - a tu się okazuje, że wprost przeciwnie:hmm: Chyba, że operatorzy kalibrujący fotoradar zawyżyli, żeby "łapanka" była bardziej dochodowa... Kto ich sprawdzi?

Przypomina mi to dociekanie, czy jednoręki bandyta nie ma na lewo ustawionego algorytmu.
piotrekbdg napisał(a):Nie wiadomo jaka jest specyfikacja teczniczna fotoradaru a zdarzają się już "pocztówki" za +5km/h.
Tolerancja podobno +/-10 km/h.
Chciałbym poznać dokładną dokumentację, z której wynikałoby dokładnie 10 a nie 12,8. W obecnych przepisach tolerancja wynosi 10 - posłowie głosowali ZA i przeszło ;)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 04 lutego 2013, 23:13

Co do fotoradarów...może się przydać :D

http://mdziennik.pl/auto/news-auto/cejr ... yjemnoscia
RossoneriDevil

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 lutego 2013, 09:34

Oglądałem wczoraj Lisa na żywo z Nowakiem. Nie jestem zwolennikiem rozmów o polityce na tym forum, więc pozwolę sobie wkleić tylko link do programu: http://www.youtube.com/watch?v=GZNT30vShpI
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Drezyna » wtorek 05 lutego 2013, 10:14

LeszkoII napisał(a): Tolerancja podobno +/-10 km/h.

Czyli że co, bo nie bardzo rozumiem? Chodzi ci o to, że dostaniesz mandat, kiedy przekroczysz dopuszczalną prędkość o 10 km/h w jedną lub drugą stronę, czy o niepewność pomiaru prędkości za pomocą fotoradaru? Bo i jedno i drugie trochę bez sensu. Chyba, że jeszcze coś innego...
Drezyna

Re: Fotoradary

Postprzez lith » wtorek 05 lutego 2013, 10:32

Śmieszne rzeczy o tych fotopstrykach opowiadają. Zgodnie z prawami Murphyego fotę i tak zrobią kiedy będziesz jechał normalnie, prawie przepisowo, a nie kiedy będziesz darł 140/50. Nikt nie będzie jeździł 100% przepisowo, więc ludzie po prostu przywykną do ryzyka, że zawsze mogą dostać fotę z nieoznakowanego fotopstryka i przestanie to na kimkolwiek robić wrażenie.
lith

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 05 lutego 2013, 17:45

Lis jak zwykle napadł na rozmówcę...dziwię się że kto kolwiek do niego przychodzi....

Przy filmiku który LIs pokazywał, ograniczenia prędkości i fotoradary. Nowak na to że tam jest przejście dla pieszych i skrzyżowanie...ok, ale co w momencie kiedy jest skrzyżowanie kierowane przez sygnalizacje? Masz zielone to jedziesz nawet i 80, bo wolna droga...
reakcja i czas hamowania....dobry przykład....ale kto wchodzi na czerwonym na jezdnie? JKM powiedziałby że tylko debli....
Nie jestem zwolennikiem szybkiej jazdy, slalomów między samochodami itd. ale jazda 50/60 gdzie faktycznie można smiało pojechać 80/90, gdzie prowadzi nas "zielona fala" ......wiem też że punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia......radary radarami , a może poprostu powinni się zastanowić nad zwiększeniem limitów prędkości w niektórych miejscach....
RossoneriDevil

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 lutego 2013, 19:22

Drezyna, chodziło mi o limity pomiarów z fotoradarów stacjonarnych (dopuszczalny błąd 10 km/h). Orientuje się ktoś, gdzie znajduje się konkretny akt prawny potwierdzający taką tolerancję i kiedy wszedł w życie?
Drugie pytanie jest techniczne: czy fotoradary "pistoletowe" (w ręku policjanta) mogą robić fotki?
LeszkoII

Postprzez winston » wtorek 05 lutego 2013, 19:58

RossoneriDevil napisał(a):Lis jak zwykle napadł na rozmówcę...dziwię się że kto kolwiek do niego przychodzi....

To był teatr, dziwię się że tego nie zauważyłeś. W środowisku dziennikarskim Lis jest tak skompromitowany, że teraz próbuje udawać niezależnego. Rzekomo trudne pytania nie zrobiły krzywdy pięknisiowi. Dlatego piękniś przyszedł; bo wiedział, że nic mu się nie stanie.
Odwagą by się wykazał, gdyby do Pospieszalskiego przyszedł :mrgreen:
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 05 lutego 2013, 21:02

Być może i był to teatr , ale poruszone kwestie ( niektóre) wydają się być ciekawe. "piękniś mówi o bezpieczeństwie i o tym że wolałby nie widzieć ani jednej złotówki z fotoradarów,ale ( nie wiedziałem że tak jest) faktycznie jeżeli możesz zapłacić więcej aby uniknąć punktów karnych to jest tu coś nie tak.
Druga kwestia że zamiast PLN więcej Pkt, przecież chodzi o bezpieczeństwo, o ludzkie życie....pomysł z jednej strony ciekawy.

Dodam że mając większą prędkość często zdaża mi się łapać czerwone, po pierwsze dlatego że ja gnam i musiałbym trochę mocniej przyhamować, a po drugie za mną gna następny któremu moje hamowanie może zrobić problem....Po troszku piekniś mnie przekonał że być może i faktycznie fotoradary są potrzebne, ale tylko Pkt mogą przytemperować szybką jazdę ponieważ dla niektórych 500 zł to jeden lunch....
RossoneriDevil

Postprzez winston » wtorek 05 lutego 2013, 21:20

Mnie fotoradary nie przeszkadzają, ponieważ generalnie jeżdżę z godnie z przepisami. Jazda zgodna z przepisami jest trudniejsza niż zapierda...nie, ale dla chcącego nic trudnego.
Niektórzy psioczą na fotoradary, ponieważ uniemożliwiają im bezczelne łamanie przepisów. Z takimi ludźmi nie powinno się poważnie rozmawiać, i mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć dlaczego.

Przeszkadza mi natomiast umieszczanie w budżecie przewidywanej kwoty z grzywien za łamanie prawa (sic!). Czerpanie korzyści z łamania prawa przez ludzi jest niemoralne!
instruktor kat. B

winston

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 05 lutego 2013, 21:30

psioczą bo na trzypasmowej drodze są większe możliwości niż 50 , np. 70, ale lepiej postawić fotoradar niż zrobić dobrą nawierzchnie i zrozumieć potrzeby kierowców.....
RossoneriDevil

Postprzez winston » wtorek 05 lutego 2013, 21:56

No ja wiem, że takie sytuacje się zdarzają (założyłem, że nie ma tam uzasadnienia dla 50). I to jest naganne i fatalne w skutkach. A to dlatego, że przez kilka niewłaściwie ustawionych znaków, kierowcy uzurpują sobie prawo do prucia przez całą Polskę.

A co do nawierzchni... To przy urnach wyborczych więcej myśleć, a mniej telewizora oglądać :spoko:
instruktor kat. B

winston

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze