winston napisał(a):Pytasz czy tak mam na imię? Bo nie zakumałem...
Pytam. Bo "Sławek" na pytanie Lisa o fotoradary odpowiedział, że mówi stanowcze nie pijanym kierowcom. Twoja odpowiedź wydaje się bardzo podobna.
winston napisał(a):Ja piszę o wypadkach śmiertelnych.
Wypadki śmiertelne to potrącenia i nieprawidłowe wyprzedzanie. Sama prędkość jakoś nie informuje stwórcy o konieczności usunięcia z tego świata. Poza tym, sam podałeś typy, więc nie rozumiem. Tylko je zdementowałem.
Piesi: Jeśli pieszy wybiegnie, to sam sobie winien. Jeśli kierowca jest sprawcą, to ponosi karę. Zapewniam Cię.
Wyprzedzanie: Jeśli sprawca ginie, to sam sobie winien. Jeśli ofiara ginie, to jest to wina sprawcy, infrastruktury, jeśli to droga tranzytowa zrobiona z gminnej, system szkolenia, bo nie uświadomił sprawcy o konsekwencjach takiego wypadku i czynnikach do jego powstania.
Taki sprawca odbębnił 30 godzin kursu, zdał egzamin z tańca figurowego i liczenia tyczek, nauczył się, że przepisy to kabaret, bo niby jakieś są, ale co z tego, skoro na dobrej, szerokiej drodze z dobrą widocznością stawia się jakieś kretyńskie ograniczenie prędkości, bo jest wyjazd z pola, którego rolnik używa 2 razy w roku i później są efekty.
winston napisał(a):A ta drwina to po co? Od takich szkoleń są ODTJ. Mają odpowiednią infrastrukturę, której nie maja OSK.
Czyli nie czujesz się odpowiedzialny za odpowiednie wyszkolenie kursanta, tak? Odpieprzasz 30 godzin i do widzenia? Ale za stawianiem samych represji jesteś jak najbardziej? Nawet w podstawówce nauczycielka najpierw uczy, a później robi sprawdziany, a nie daje książkę i tylko sprawdza.
winston napisał(a):Rozumiem, ze w pokrętny sposób próbujesz zakwestionować moje kompetencje z zakresu szkolenia (nie mając ani o nich, ani o mnie bladego pojęcia), tylko dlatego, że uważam jazdę zgodną z przepisami za cos normalnego i właściwego
Ani trochę. Tylko pytam. I staram się zrozumieć Twoją krótkowzroczność. Bo w ten sposób można każdego wsadzić do więzienia za posiadanie noża. Przecież może tym nożem kogoś zabić.
winston napisał(a):Weź się...
Wzajemnie.