Obserwacje WORD ŁÓDŹ

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Obserwacje WORD ŁÓDŹ

Postprzez antyword » niedziela 03 marca 2013, 16:14

Obserwując co dzień proces egzaminowania w Łodzi nie sposób nie zauważyć że wśród egzaminatorów są osoby, które czerpią satysfakcję z tego, że ktoś nie zdał. Nagminnie wpuszczają osoby egzaminowane w pułapki które nie mają nic wspólnego z weryfikacją kandydata na kierowcę, a są tylko źródłem satysfakcji pseudo egzaminatorów. Nie jest sztuką oblać zestresowanego kursanta, bo każdego się da nawet najlepszego kierowcę. Często egzaminatorem zostaje osoba która nie ma pojęcia o co chodzi w tym zawodzie (nie ma wymogu nawet, że wcześniej trzeba być instruktorem), a instrukcje egzaminowania wykorzystuje jako narzędzie do oblewania. Jest to narzędzie które w rękach nie odpowiednich ludzi powoduje tak małą zdawalność jaka jest w Łodzi. Taki pseudo egzaminator jeżeli założy ze chce kogoś oblać to osoba egzaminowana nie ma z nim szans, chociaż nie wiem jak bardzo umiała by jeździć, no bo przecież zawsze znajdzie się jakąś linię podwójną ciągłą wychodzącą za daleko, jakiś nakaz schowany między drzewami jak na Nowych Sadach, albo mega trudne zawracanie, a jak nie można znaleźć to wozi się do zajeżdżenia. Pseudo egzaminatorek krążąc po ulicach sto razy dziennie, znając budowę każdego skrzyżowania i długość każdej linii, myśli na czym by tu obsrać kolejnego egzaminowanego. Polska należy do krajów gdzie najtrudniej zdać prawo jazdy, a przoduje w liczbie śmiertelnych wypadków na drogach w Europie, to chyba jest jakiś absurd i dziwie się, że nikt nie robi nic w tym kierunku. Zamiast zająć się takimi WORDami i wywalić na zbity pysk nieodpowiednich ludzi, to stawia się fotoradary, ale co się dziwić w Polsce zawsze chodzi o kasę. Często egzaminatorzy obwiniają jakość szkolenie która nie zawsze jest najlepsza, ale co zrobić kiedy instruktor mając 30 godzin czy nawet i 50 musi jeździć i uczyć gdzie można wpaść na egzaminie, bo inaczej osoba egzaminowana nie ma szans zdać egzaminu, mimo to niejednokrotnie i tak nie zdaje. Poniżej przedstawiam listę łódzkich pseudo egzaminatorów; (...) specjalista od oblewania na podwójnej ciągłej, skręt w lewo z jednokierunkowej Falistej w Pienistą, gratulacje naprawdę dobra pułapka każdy kursant najedzie, proponuję zająć się katechizmem a nie interpretacją zasad egzaminowania. (...) i (...) skręt w lewo na parking z Elektronowej jednokierunkowej - zadanie na oblanie każdego, perfidna pułapka nie mająca nic wspólnego z weryfikacją a tylko wyczyszczeniem kursanta. (...) jeździ do zajeżdżenia, szukając na czym by tu oblać, dopóki nie znajdzie . (...) – niekompetentni, no bo jak nazwać kogoś kto twierdzi że na zakazie zatrzymywania nie można się zatrzymać w celu zaparkowania w miejscu parkingowym, albo że ruch do przodu a później do tyłu to dwie korekty przy parkowaniu równoległym, trzeba wziąć sobie może jakieś jazdy doszkalające,albo kurs teoretyczny z przepisów ruchu drogowego. (...) największy gbur WORDU. (...) młody szczyl mimo kompletnego braku kompetencji, uwielbia ubliżać auto-szkołom, wielki bohater w rozmowie z instruktorem jest nikim. Już niedługo skończy się praca w WORDach (niż demograficzny, zmiana przepisów), mam nadzieję, że w pierwszej kolejności odczują to ww. "egzaminatory", chętnie bym zobaczył co tacy „specjaliści” będą robić później ze swoim doświadczeniem, może w MPO jeździć śmieciarką nie najeżdżając podwójnej.
antyword

Re: Obserwacje WORD ŁÓDŹ

Postprzez Revan » poniedziałek 04 marca 2013, 11:15

Wiem co pisales wczesniej, dlatego sie odniose, pan Tomasz M. jest bardzo dobrym egzaminatorem, mialem u niego 1szy egzamin, oblalem ale przez swoj blad i wiele bym dal zeby go miec ponownie. Nie czepial sie pierdół, dobrze egzaminował, nie zauwazylem zadnych nieprawidlowosci czy braku kompetencji.

Co do innych wskazanych przez Ciebie-nie mialem z nimi stycznosci, ale mam wrazenie ze oni 'chca' oblac jak widza ze nie ogarniasz, bo po co taki kierowca na drodze?

Zycze powodzenia i przyjemniejszych doswiadczen z lodzkim wordem ;)
WORD ŁÓDŹ MARATOŃSKA

Kategoria B 12.03.2013 plac (+), miasto (+)
Revan

Postprzez Jacek » poniedziałek 04 marca 2013, 21:07

Ciekawa teoria, spiskowa wręcz. Tylko jakoś mi brakuje motywu. A może to jest tak, że osoby które takie polecenia otrzymały już wcześniej miały negatywny wynik albo powinny mieć ? Nie wierze, że ktoś złośliwie tak robi. Czyli wcześniej było idealnie więc trzeba coś wymyślić. Dla egzaminatora najbezpieczniejszy wynik to pozytywny. Nikt się nie skarży etc... A niż czy wyż demograficzny nie ma nic do rzeczy. Poprzednio był wyż, a zdawalności i tak nie było. Egzaminator zobowiązany jest do rzetelnego wykonywania zadań, jeżeli robi inaczej naraża się na skreślenie z ewidencji.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 marca 2013, 07:58 przez Jacek, łącznie zmieniany 3 razy
Jacek

Postprzez rusel » poniedziałek 04 marca 2013, 21:44

Zatem jeśli nie ma takiej potrzeby to po co się zatrzymywać na jezdni przed parkowaniem ?

to czy jest potrzeba czy nie to jest to subiektywna opinia, jezeli kursant zatrzymal sie przed parkowaniem zeby dac sobie moment na zastanowienie i ocene sytuacji to nie mam podstaw twierdzic ze jest to niezgodne z przepisami jezeli na danym odcinku zatrzymanie jest niedozwolone

Jedyny dopuszczalny przypadek to warunki lub przepisy ruchu drogowego.

warunkiem zatrzymania moze byc proba parkowania, jezeli dojezdzam na 3 biegu a zadanie kursant chce wykonac na 1 wiec zatrzymuje sie zeby bieg wybrac na widelcu, znaki nie maja nic do tego w tej sytuacji

Następnie ustępuje pierwszeństwa wszystkim zarówno przed jak i za pojazdem (tak na wszelki wypadek). W tym czasie korek za pojazdem liczy już kilkanaście pojazdów i nikt nie wie o co chodzi. Uważasz, że jest to prawidłowe zachowanie ?

nie jest prawidlowe, nieprawidlowe wobec innych kierujacych/utrudnianie ruchu natomiast mam nadzieje ze nikomu do glowy nie przyjdzie pomysl przerwania egzaminu ze wzgledu na znak zakazu zatrzymywania w tej sytuacji
rusel

Postprzez rusel » poniedziałek 04 marca 2013, 22:44

Nie jest to subiektywna opinia. Ruch jest dynamicznie zmienny i kursant musi sobie z nim radzić. Zatrzymywania pojazdu nie można usprawiedliwiać potrzebą zastanowienia się. Dojeżdżam do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem, to również się zatrzymam aby się zastanowić ? To że innym utrudniam ruch nie ma znaczenia ? To że na skrzyżowaniu obowiązuje zakaz zatrzymywania też nie ma znaczenia ?

kolega wrzuca do worka sytuacje wymagajace osobnej analizy, osobiscie jestem za segregacją smieci wiec mowmy o parkowaniu a nie o przejsciach, skrzyzowaniach, psach i kotach oraz staruszkach z biala laską

Jeżeli nie potrafi zredukować biegu w trakcie jazdy tylko potrzebuje zatrzymać pojazd tzn. że technicznie sobie nie radzić z tą sytuacją. Zgadza się ?

wyrazajmy sie konkretnie, nie wymyslajmy kolejnych sytuacji bo tez zaraz moge powyciagac inne historie ....mamy parkowanie, malo miejsca, kursant zatrzymuje pojazd bo chce to wykonac z 1 biegu, ma do tego prawo...

Otóż to. Czyli dochodzi do meritum, że jednak jest to błąd. Więc w czym jest problem ?

ale nie blad przy parkowaniu oraz wobec znaku zakazu zatrzymywania bo tak to dojdziemy do absurdu ze wszystko trzeba robic z marszu bo mam kolo siebie przejscie dla pieszych ktore rowniez zabrania zatrzymywania...
rusel

Postprzez rusel » poniedziałek 04 marca 2013, 23:28

A słyszałeś kiedyś, że masz unikać wszelkiego działania które mogłoby utrudniać ruch ? A przez działanie rozumie się również zaniechanie ?

oczywiscie ze nie robimy zatoru na drodze, dbamy o plynnosc ruchu, dbamy o kierujacych za pojazdem i to mozesz ocenic jezeli takie dzialanie zdezorganizuje ruch w duzej mierze

O to właśnie chodzi, jeżeli mogę zrobić coś z marszu to mam to obowiązek zrobić

jezeli jest to ogolne twierdzenie to sie z nim nie zgadzam, jezeli ktokolwiek jest za mną i przed parkowaniem zatrzymam pojazd to nie ma to zadnej podstawy do odnoszenia sie do w/w art, ma natomiast dalsze niepodejmowanie jazdy i czekanie az kazdy pojazd ominie pojazd egzaminacyjny, tutaj jedynie moge sie zgodzic choc nigdy jeszcze tej konkretnej sytuacji na egzaminie nie ocenilem na niekorzysc kursanta...
rusel

Postprzez skov » wtorek 05 marca 2013, 18:17

kolega egzaminator Jacek zmienił a niektóre posty wyczyścił więc dyskusja stała się jałowa. A mogła wywiązać się ciekawa dyskusja ale chyba zabrakło odwagi.
skov

Powrót do Egzamin na prawo jazdy