Samochód

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Samochód

Postprzez Radhezz » sobota 23 marca 2013, 18:07

rocko19 napisał(a):Czy opłaca się zakupić VG 4 generacji z 2003r? (...) Czy jest możliwośc w ogóle nabyć auto w dobrym stanie technicznym, niewyeksploatowane. Interesują mnie silniki benzynowe lub benzyna i LPG.
Każde auto się zużywa. 10-letnie auto kiedyś było "jak nowe", ale to było w czasach, kiedy producenci przykładali się do roboty, bo obecnie myślą przewodnią jest "niech za x lat się zużyje, to klient kupi nowy". Ale też nie wydaje mi się żeby trzeba było dramatyzować - tylko nie licz że następne 10 lat nim pojeździsz.

rocko19 napisał(a):Czytałem że silnik 1.6 101 KM jest bardziej dopracowany i pozbawiony słabych punktów niż 1.4 75KM.
Ja zawsze jestem za większym silnikiem, ale to nie ma nic wspólnego z dopracowaniem, tylko z tym jak bardzo trzeba silnik "piłować", żeby sensownie jechać. Jeśli tak piszą, to raczej mają rację, chociaż mi nic o jakichś rewolucyjnych rozwiązaniach technicznych w tych silnikach nie wiadomo.

rocko19 napisał(a):A pytam o ten model bo to kawał solidnego auta tylko niestety najlepsze lata mają już za sobą, dlatego mysle ze ciezko bedzie znaleźć egzemplarz w dobrym stanie ale może dzięki forum mi się to uda i pomożecie.
To prawda, ale nie na tym forum. Tutaj to ktoś może Ci doradzić coś ogólnie. Jeśli byś był zdecydowany, to szukaj po forach markowych/modelowych. Pomijając ile możesz się tam dowiedzieć na temat interesującego modelu, to jeszcze czasem forumowicze sprzedają swoje "pieszczochy". Z reguły to auta dofinansowane, wychuchane, a ich historię (w tym awarii i napraw) można prześledzić na forum.

rocko19 napisał(a):Druga istotna rzecz chciałbym wziąść ubezpieczenie na siebie mam jeszcze 24l w czerwcu 25, ile by mnie wyniosło samo OC na rok? Może dla niektórych pytania się wydają smieszne ale pierwszy raz będę brał auto na siebie i niewiem jak to wygląda.
Tego nikt Ci nie powie, bo to ubezpieczalnia różnicuje w zależności od naprawdę wielu czynników.

rocko19 napisał(a):Prawo Jazdy mam od 2007 r kat (B) ale są tez C,D niewiem czy to ma wplyw na ewentualną zniżkę.
Patrz wyżej: zależy od ubezpieczalni. Ja osobiście nie spotkałem się z czymś takim jak zniżka za prawko zawodowe.

rocko19 napisał(a):Chciałbym pochodzić po komisach, można tam według was jeszcze "wyrwać" cos godnego uwagi?
Niby się da, ale zalecam dużą ostrożność. Widziałem już parę komisów i aut które w nich stały... Część nie była warta nawet połowy swojej ceny. Pamiętam że kiedyś dałem swoją Fiestę do komisu - to był trup z przebiegiem ponad 300 tys. km, zgnity, silnik 1.3 palił na 3 cylindry, brał jakieś 12l benzyny i 0,5l oleju na 100km, co mniej więcej 1000km trzeba było dolać też 0,5 litra płynu chłodniczego. Ja dałem za to auto jak było jeszcze w lepszym stanie 400zł, w komisie zalali mu uszczelniacze (do chłodnicy i taki specyfik "motodoktor" na palenie oleju), odpicowali i wystawili za 900zł. A tak jak wspomniałem silnik był do wymiany...

rocko19 napisał(a):Ps. Mam okazje miec sprowadzonego z niemiec, warto?

Warto. Tam się o auta dba, nie ze względu na to że się lubi, ale że trzeba - podejrzewam że mało który polski samochód starszy niż 6-cio letni by przeszedł tamtejszy przegląd techniczny. Nie bez znaczenia jest również stan tamtejszych dróg. Tylko uwaga na rozbitki.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez rocko19 » niedziela 24 marca 2013, 20:05

Dzięki. Trudny wybór z tym samochodem, jeszcze nie jestem zdecydowany, chodzi mi jeszcze po głowie ta Skoda Fabia I ..
rocko19

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 26 marca 2013, 20:27

rocko19 podzielam twój ból głowy, też chcę kupić do czerwca jakiegoś 7-10 latka.
Zleży mi na długiej żywotności silnika tak 1.8-2.0 do 130 KM przy zużyciu paliwa do 7-10 benzyny w trybie miejskim, z dobrym zawieszeniem i ładnym wyglądem w sedanie.
Zależy mi na tym bardzo aby samochód był dynamiczny w mieście i abym nie bał się wyprzedzać na trasach więc nie wiem czy mam się rozglądać za powyższa pojemnością silnika i mocą czy wystarczy mi coś mniejszego.....
Jestem na etapie czytania o awaryjności samochodów powyżej 7 lat....
Tak na szybko wybrałbym Opla Astre II z rocznika 2002-2004 ponieważ takie dobre (ponoć).
Ale już w rankingu Dekra jest chyba na 40 miejscu.....
Nie chcę się wpakować w dodatkowe koszta bo i tak wydatek 15 K to dla mnie spora suma....
RossoneriDevil

Postprzez RossoneriDevil » piątek 29 marca 2013, 07:14

Może mi ktoś poradzić, jak dogadać się co do transakcji?
Bo raczej nie będę jechał do kogoś z gotówką...
Czy spisać jakąś dodatkową umowę?
RossoneriDevil

Postprzez mk61 » piątek 29 marca 2013, 14:05

Możesz zaliczkować. Możesz na miejscu podjechać do oddziału swojego banku i wybrać pieniądze, albo przelać na konto sprzedawcy.
Ostatnia opcja niestety długo trwa (2, albo nawet 3 dni, w zależności od banku/banków).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez RossoneriDevil » piątek 29 marca 2013, 17:38

Wolałbym tą drugą formę, myślałem tylko że trzeba sporządzić jeszcze co do tego umowę że zobowiązuje się przelać gotówkę na dany numer rachunku itd........
RossoneriDevil

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 08:29

Ps. Mam okazje miec sprowadzonego z niemiec, warto?

Czy przypadkiem to nie są te samochody które mają kręcone liczniki i sprzedawane są dwa razy drożej?
RossoneriDevil

Postprzez rsx » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 14:47

Często są. Tutaj sprawdzony salon używanych i nowych aut w Berlinie. Wszystkie mają udokumentowany każdy przejechany km, każdą naprawę najmniejszą. Warto poprzeglądać, zaufany salon.
http://www.matrix-automobile.de
Obrazek
rsx

Postprzez rocko19 » środa 10 kwietnia 2013, 11:21

Cześc. Mam oferte z mojej okolicy na zakup Skody fabi z 2002 r w benzynie z silnikem 1.4 8V. Przebieg 130 tyś. Auto bardzo ładnie utrzymane, garazowane 1 wlasciciel. Kwota 11600 tys cena do negocjacji. Ile w miescie taka skoda moze połknąc paliwa przy spokojnej dziadkowej jezdzie? No i w ogóle czy warto sprawdzac te auto czy sobie odpuscic? Pozdrawiam

A to?
http://tablica.pl/oferta/ford-focus-oka ... e464;r:6;s:
rocko19

Postprzez RossoneriDevil » środa 10 kwietnia 2013, 12:45

Rocko poczytaj tutaj http://moto.pl/Testy/0,126861.html#TRNavSST

i tutaj

http://www.autopewniak.pl/ranking-tuv-2012

Zweryfikuj czy to co się w twoim przyszło wybranym samochodzie psuje jest drogie w naprawie( czy części są drogie)

Do tego myślę że nie ma co kupować samochodów z Niemiec od jakiegoś Handlarza w Polsce.

https://www.youtube.com/watch?v=o7c0_YrAklg Handlarz prawdę Ci powie.
RossoneriDevil

Postprzez rocko19 » środa 10 kwietnia 2013, 14:03

rocko19

Postprzez gremlinek » sobota 13 kwietnia 2013, 00:30

Fabia za 11600tys? Czy cala jest ze zlota, ze kosztuje 11.600.000?
gremlinek

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka