Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » poniedziałek 16 września 2013, 17:27
przez rusel » poniedziałek 16 września 2013, 18:38
przez szerszon » poniedziałek 16 września 2013, 20:17
przez LeszkoII » poniedziałek 16 września 2013, 20:31
Więc co ma 'piernik do wiatraka'? Nie jestem znawcą prawa, ale moge się założyć, że pojęcie drogi jest używane w co najmniej kilkunastu różnych ustawach.Art. 2.
Użyte w ustawie określenia oznaczają(................)
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 02:01
Tyko żaby Sąd poprzestał powoływać się na to na co powinien. Bo to, co z punktu widzenie kierującego czyli Kodeksu jest drogą to już z punktu widzenia ewidencji gruntów wykracza poza działkę drogi i samo dojechanie asfaltem do miejsca parkowanie okazać się może sprawą nie do końca oczywistą i dość problematyczną typu np. zezwolenie na przejazd od właściciela, któremu przez pomyłkę kawałek działki wyasfaltowano. Proponuję nie kombinować i przy pojęciach w Kodeksie zdefiniowanych przy tych definicjach pozostać.rusel napisał(a):...prawdopodobne jest to na co bedzie sie powolywal organ orzekający mianowicie na okreslenie granicy pasa drogowego o ktorym wielokrotnie wspominalem...
Twoja wiedza z WOS jest niezastąpiona.Zonaimad napisał(a):Mam nadzieję, że pomogłem?
przez szerszon » wtorek 17 września 2013, 06:50
pytanie
czy można zaparkować na pasie zieleni trawniku mimo iz znaku B-36 nie ma ?
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 07:35
Bo sam w sobie PoRD wyjechania poza drogę (chyba?) nie zabrania.szymon1977 napisał(a):Czy wobec prawa jest w ogóle dopuszczalne poruszanie się samochodem poza drogą oraz na jakich warunkach wyjechanie poza drogę jest dozwolone?
przez szerszon » wtorek 17 września 2013, 08:32
Ależ to sie mieści jak najbardziej w PoRDA czy można będąc na drodze popełnić czyn zabroniony w innej niż PoRD dziedzinie prawa?
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 09:03
170 napisał(a):§ 15. 1.Znaki zakazu obowiązują na drodze, na której są umieszczone, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
przez szerszon » wtorek 17 września 2013, 09:14
przez taik » wtorek 17 września 2013, 11:43
szymon1977 napisał(a):W związku z rozterkami czy trawnik jest jeszcze częścią drogi czy już nie zastanawia czy wobec prawa jest w ogóle dopuszczalne poruszanie się samochodem poza drogą oraz na jakich warunkach wyjechanie poza drogę jest dozwolone. Bo z całą pewnością nie jest tak, że na drogach to PoRD a poza drogami to "hulaj dusza, piekła nie ma".
szerszon napisał(a):Pojazd też może sie poruszać w pewnych granicach.
przeciez nie będziesz jeździł nim alejkami w hipermarkecie, bo juz Ciebie tam PoRD nie obowiazuje.
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 12:35
Istnienie wspomnianego Art. jedyne na co wskazuje, to że wobec braku w PoRD formalnego zakazu wyjazdu poza drogę Ustawodawca wziął taką ewentualność pod uwagę. Być może w innej dziedzinie prawa jest zapis, który zabrania mi użytkowania trawnika w interesujący nas sposób, czyli zaparkowania na nim samochodu, czy może wręcz wjazdu na ten trawnik.taik napisał(a):Jest dozwolone, na co wskazuje zapis art. 1.2 PRD.
przez taik » wtorek 17 września 2013, 13:05
szymon1977 napisał(a):Istnienie wspomnianego Art. jedyne na co wskazuje, to że wobec braku w PoRD formalnego zakazu wyjazdu poza drogę Ustawodawca wziął taką ewentualność pod uwagę. Być może w innej dziedzinie prawa jest zapis, który zabrania mi użytkowania trawnika w interesujący nas sposób, czyli zaparkowania na nim samochodu, czy może wręcz wjazdu na ten trawnik.
szymon1977 napisał(a):Co formalnie zabrania mi zaparkować samochód w środku lasu na polanie skoro nie ma tam np. znaku D-36?
przez rusel » wtorek 17 września 2013, 13:42
Aby zostały spełnione przesłanki z art. 144 § l K.w. niezbędne jest stwierdzenie takiego zachowania sprawcy, które ma polegać na niszczeniu lub uszkadzaniu roślinności albo deptaniu trawnika lub zieleńca, lub też dopuszczeniu do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem. Najechanie kołami pojazdu na trawnik nie jest tożsame z jego deptaniem, gdyż przez deptanie trawy rozumie się chodzenie bądź spacerowanie po niej i w żadnym wypadku nie jest możliwe rozszerzenie interpretacji słowa˝deptanie˝również na rzeczy ruchome, którą w niniejszej sprawie jest samochód˝.
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 14:01
Czyli choć PoRD temat przemilcza zrobić tego nie można. I właśnie o to mi chodziło!rusel napisał(a):Podstawa prawna ustawa o lasach panstwowych
Fachowcem nie jestem więc zapytam: Art.144. ale czego? Jeżeli można poproszę o cytat.rusel napisał(a):...mandaty sypią się jak z rękawa w calej Polsce z art 144...
Swoją drogą nie wiem czy wiecie, ale 1,5 t samochodu opiera się na trawnika na powierzchni zbliżonej do powierzchni stóp 100 kg człowieka. Po za tym stawiający kroki człowiek niszczy na oko 10 razy mniejszą powierzchnię niż w sposób ciągły stykający się kołami z trawnikiem samochód.rusel napisał(a):Proszący o interwencję zauważa, że przejazd ważącego co najmniej kilkaset kilogramów samochodu jest o wiele bardziej szkodliwy dla trawnika niż przejście człowieka.