Precedensowy wyrok: Winny, choć miał pierwszeństwo!

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Precedensowy wyrok: Winny, choć miał pierwszeństwo!

Postprzez Amos » sobota 14 września 2013, 11:28

Coś dla tych, którzy uważają, że posiadanie pierwszeństwa przejazdu zwalnia z przestrzegania innych przepisów, i że posiadający pierwszeństwo przejazdu nigdy nie jest winny spowodowania kolizji/wypadku:
http://wyborcza.pl/1,75248,14602830,Precedensowy_wyrok__Winny__choc_mial_pierwszenstwo.html

Oby jak najwięcej takich wyroków. :)
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Re: Precedensowy wyrok: Winny, choć miał pierwszeństwo!

Postprzez rusel » sobota 14 września 2013, 13:42

bardzo niefrasobliwe uproszczenie......poza tym zaden wyjatek, 3 lata temu byl wyrok w sprawie motocyklisty ktory mial pierwszenstwo tylko ze jechal160km/h i latwo bylo udowodnic przez bieglych ze kierujacy pojazdem na drodze podporzadkowanej nie byl w stanie ocenic ile m/s pokona kierujacy z tak absurdalna predkoscia bo mozna wjechac na skrzyzowanie w momencie kiedy w promeniu 200m nikogo jeszcze nie ma
rusel

Postprzez LeszkoII » sobota 14 września 2013, 15:22

Na temat ustępowania pierwszeństwa oraz uwzględnienia prędkości:
(przepisałem ręcznie :) )

SN - V KRN 378/70 z 27.10.1970 napisał(a):W przepisie tym nie określa się wprawdzie, jaka odległość powinna dzielić ów pojazd zbliżający się drogą z pierwszeństwem przejazdu do skrzyżowania dróg, aby można było bezpiecznie wjechać drogą o podporządkowanym ruchu na to skrzyżowanie i wykonać zamierzony skręt, ale zawarta w nim zasada nie nasuwa wątpliwości co do tego, że odległość bezpieczna jest ściśle uzależniona od szybkości pojazdów zbliżających się do skrzyżowania i należy ja ocenić z punktu widzenia bezpieczeństwa ruchu.

Komentarz Stefańskiego:
W kontekście tego słusznego poglądu staje się jasne, że nie zawsze ten, kto wjechał na skrzyżowanie z drogi podporządkowanej - mimo formalnego naruszenia art. 25 ust. 1 p.r.d. - może być uznany za sprawcę wypadku. Może być eskulpowany w sytuacji, gdy pojazd jadący drogą z pierwszeństwem przejazdu poruszał się na tyle z nadmierną prędkością, że wprowadziło go to w błąd co do możliwości bezkolizyjnego przejazdu przez skrzyżowanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » sobota 14 września 2013, 16:03

ten pogląd Stefanskiego zawsze podzielalem pod warunkiem ze ktos procz poruszania sie drogą nie wykazuje żadnych zachowan mających na celu zapewnienia jakiegokolwiek bezpieczenstwa innym, patrz ostatni wyrok w sprawie Zientarskiego gdzie Sąd w zasadzie poraz pierwszy w orzeczeniu wzial pod uwagę caly kontekst zachowania i celowosci wyjazdu na drogę na dlugo jeszcze przed samym zdarzeniem co jest przelomem w tego typu uzasadnieniach wyroku
rusel

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 16 września 2013, 01:04

Jechałem na trasie i w sumie puściutko było, patrzę w lewe lusterko co jakiś czas i widzę że jest pusto.... ułamek sekundy, a koło mnie śmignął jakiś palant.....
Ci ludzie w ogóle nie zdają sobie sprawy z tego co robią.

Żal mi tego chłopaka, matura i taka wiadomość......a facet po 4,5 wyjdzie jak gdyby nigdy nic.....
RossoneriDevil

Postprzez rocko19 » poniedziałek 16 września 2013, 09:12

To w końcu zatrzymali mu te prawo jazdy na 10 lat czy nie?
rocko19

Postprzez simon1977 » poniedziałek 16 września 2013, 11:13

Jak widać wbrew temu, co niektórym się wydaje stosowanie się do PoRD na zobaczeniu zielonego światła (ewentualnie D-1 lub A-6) się nie kończy. Bardzo dobrze, że takie wyroki zapadają i jest o nich głośno.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja" - Sankila.
simon1977

Postprzez lith » wtorek 17 września 2013, 01:57

Ciekawe, czy się uprawomocni. Swoją drogą, akurat na takich głównych arteriach to gdybym nie brał pod uwagę, że może ktoś na niej jechać 130 km/h to bym już kilka razy pewnie zginął. Nie wiem z jaką prędkością jechał nissan, ale w gdańsku 90-100 km/h to jest standard na '3 pasmówkach', który raczej nikogo nie szokuje.
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 02:04

lith napisał(a):Nie wiem z jaką prędkością jechał nissan, ale w gdańsku 90-100 km/h to jest standard na '3 pasmówkach', który raczej nikogo nie szokuje.
W Warszawie też, a mając rodzinnego sedana o mocy około 90 KM ruszając spod świateł z gazem w podłodze i kręcąc do 6000 ob/min często pojedziemy co najwyżej równo z królami szos.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 17 września 2013, 09:42

Ale ja nie mówię o królach szos, tylko takiej zwykłej, spokojnej jeździe bez wyprzedzania się nawzajem i wyrywania spod świateł. Z resztą setka na Wisłostradzie też nie jest czymś co by mnie zdziwiło ;)
lith

Postprzez reassor » wtorek 22 października 2013, 07:10

Po obrazku widać, że opel nie miał szans nawet zobaczyć merca bo ten wyłonił się zza nissana. Kierujący oplem zapewne ocenił odległość nissana i widział, że ma dość miejsca. A merc zmieniając pas na linii ciągłej już pomijam prędkość spowodował zdarzenie.

To tylko moja ocena po analizie obrazka ;p
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Powrót do Luźna gadka