Walka z absurdem

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Walka z absurdem

Postprzez tomat » poniedziałek 04 listopada 2013, 16:24

Witam choć mam prawo jazdy od kilku lat problem zauważyłem jak dziewczyna zaczęła zdawać testy (za czwartym razem zdała). Napisałem do jednej osoby taki mail:
Kod: Zaznacz cały
Witam.
Piszę w dość nietypowej sprawie. Z uwagi ze ostatnio moja dziewczyna miała przyjemność zdawać testy na prawo jazdy z negatywnymi wynikami, dowiedziałem się jak naprawdę to wygląda.
Z uwagi na brak kontroli bazy pytań (tak usłyszałem w mediach oraz instruktorzy szkoły jazdy także tak mówią) pytania na egzaminie są dość absurdalne.
Ostatnio wpadłem na pomysł aby w jakiś sposób wymusić aby ta baza pytań była kontrolowana przez kilku ludzi upoważnionych do tego.
Dużo mówi się o referendach i zebranych podpisach... Jako że prawo znam tylko z nazwy nie wiem czy dało by się wprowadzić zmiany (poprawki) w ustawie w trybie natychmiastowym (jak to często słyszę w mediach) na podstawie zebranych podpisów. Sądzę że szkoły jazdy na pewno by aktywie uczestniczyły w ich zbieraniu, zwłaszcza że im przez nowe testy zmalała liczba kursantów.

W tej chwili nie wiem nawet komu zadać takie pytanie, jedynie Pańska osoba przyszła mi do głowy. Może ten pomysł urośnie albo i zostanie zapomniany. Chociaż spróbowałem.

Pozdrawiam
Tom

Po jakims czasie dostałem taką odpowiedz:
Kod: Zaznacz cały
Witam,

Faktycznie obecne egzaminy na prawo jazdy są absurdalne. Pomysł na usprawnienie systemu pewnie dobry - proponowałbym wysondować sprawę na facebooku (założyć jakieś wydarzenie/profil dotyczące tego problemu i sprawdzić, na ile można liczyć na wsparcie ludzi). Proszę jednak pamiętać, że my jednak walczymy o radykalną zmianę systemu panującego w Polsce - mniej zajmujemy się usprawnianiem działania obecnego, choć - oczywiście - każda zmiana, która ulży ludziom nękanym przez aparat biurokratyczny jest wielkim sukcesem!

Proszę dać znać, jak idzie Panu rozkręcanie tematu w internecie. Jeśli będę w stanie jakoś pomóc na pewnym etapie, zrobię to!
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Mniejsza o większość kto to lecz pomysł może jest doby.
Prosiłbym aby ktoś kto możne niech zajmie się tą sprawą. Ja niestety nie mam czasu na to. Nawet "fejsbuka" nie mam.

Temat też prosiłbym o przeniesienie w widoczne miejsce aby nie umarła za szybko.
Pozdrawiam
tom
tomat

Re: Walka z absurdem

Postprzez rusel » poniedziałek 04 listopada 2013, 19:45

Temat też prosiłbym o przeniesienie w widoczne miejsce aby nie umarła za szybko.

to proponuje wydrukować plakat pt "od kogos dostalem" nabić na kij i zablokować jakieś przejscie dla pieszych w okolicach wiejskiej

Ja niestety nie mam czasu na to

tak jak wszyscy więc nie zawracaj gitary, nie bylo tematu
rusel

Postprzez tomat » poniedziałek 04 listopada 2013, 23:02

Po twojej wypowiedzi twierdzę że masz to bardziej w wiadomym miejscu...
Są ludzie którzy dzięki kursantom mają pracę, a teraz to mają jej troszkę mniej, mogli by ten wolny czas jakoś wykorzystać. Co ja będę się uczyć od nowa tego co inni wiedzą dużo lepiej a mi i tak się nie przyda.
Widzę że jesteś przeciwko temu aby walczyć z absurdami w polskim prawie. Widocznie urzędnik z Ciebie jest lub będzie, za wynagrodzenie z naszych podatków które dobrowolnie nam narzucają urzędasy.

Ja jestem w stanie poprzeć każdy wniosek który będzie sensowny.

Tu trzeba siły przebicia.

PS. temat "przybić" w widocznym miejscu na forum, na niektórych forach jest tak że nie ważne jaki dział a ogłoszenia te same są. Na wiejskiej to nic nie da, bo nikt tego by nawet nie zauważył.

Dodano:
Mój pomysł Jest taki że ośrodki szkolenia zbierają podpisy pod petycją (czy czymś takim) w sprawie "naprawienia" błędnie napisanej ustawy. Powinno to coś dać do myślenia ustawodawcy.
Może inny pomysł, lepszy?

Z tego co wiem to brak kontroli pytań jest poważnym problemem.

Ktoś kto nie robi prawa jazdy w tym momencie tak naprawdę nie jest dotknięty tym problemem i dla niego problemu nie ma.
tomat

Postprzez MotoTomasz » wtorek 05 listopada 2013, 00:58

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... -HJI#t=152
Tyle w temacie...
A wydarzenia na fejsbuczku i inne takie można sobie w buty wsadzić. No chyba, że chodzi o zaproszenie na "domówkę" 2 tysięcy ludzi, to wtedy wypali.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez oskbelfer » wtorek 05 listopada 2013, 00:59

tomat napisał(a):Witam choć mam prawo jazdy od kilku lat problem zauważyłem jak dziewczyna zaczęła zdawać testy (za czwartym razem zdała).
Prosiłbym aby ktoś kto możne niech zajmie się tą sprawą. Ja niestety nie mam czasu na to. Nawet "fejsbuka" nie mam.

Pozdrawiam
tom

Tomat - to może Twoja dziewczyna się Tym zajmie skoro Ty nie masz czasu....

Skoro ni emasz "fejsbuka" to może czas założyć konto :)?

Ja też nie mam "fejsbuka", ale nie chce mi się go zakładać, chociaż ma na to czas :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Borys_q » wtorek 05 listopada 2013, 12:00

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... -HJI#t=152

Może bym i nawet się podpisał, ale kto mi zagwarantuje ze to wszystko nie jest ściema tylko po to żeby sprzedać moje dane osobowe???
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » wtorek 05 listopada 2013, 12:11

Po twojej wypowiedzi twierdzę że masz to bardziej w wiadomym miejscu...

męczybuła z ciebie, jak masz pomysł to rób coś, zbieraj podpisy, spelniaj obywatelski obowiazek, idz do rzecznika praw obywatelskich i dzialaj a nie wklejaj zlotych czy zielonych mysli niewiadomo jakiego pochodzenia, rownie dobrze mogles to wrzucic do dzialu "kosz"
rusel

Postprzez tomat » czwartek 07 listopada 2013, 18:28

@rusel
Czy aby nic nie robię w tym kierunku?
Przez ludzi takich jak ty ten kraj nie zmieni się na lepsze.

Ja "fejsbuka" nie mam i mieć nie będę. Dlaczego? Bo mogę.

Może bym i nawet się podpisał, ale kto mi zagwarantuje ze to wszystko nie jest ściema tylko po to żeby sprzedać moje dane osobowe???
Ciekawe ile razy już przekazałeś dane osobowe innej osobie? Jakoś nikt tego nie wykorzystał (prawdopodobnie).

W pojedynkę nie da się osiągnąć celu.
W grupie zapewnie uda się.

Ja swój pomysł zaproponowałem, może nie jest dobry ale możliwe, że ktoś bezie miał lepszy i tym sposobem cel zostanie osiągnięty.

PS.Jak komuś obecna baza pytań (często nielogicznych) odpowiada niech napisze tutaj, że jest zadowolony z niej.
tomat

Postprzez Borys_q » czwartek 07 listopada 2013, 18:31

Ciekawe ile razy już przekazałeś dane osobowe innej osobie? Jakoś nikt tego nie wykorzystał (prawdopodobnie).

Zawsze może być ten pierwszy raz a pierwszy raz boli:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 07 listopada 2013, 18:55

Czy aby nic nie robię w tym kierunku?

w ktorym kierunku robisz
rusel

Postprzez oskbelfer » czwartek 07 listopada 2013, 18:56

J
a "fejsbuka" nie mam i mieć nie będę. Dlaczego? Bo mogę.

No ale co nas to obchodzi, co Ty chcesz, a czego nie chcesz :)? Weź chłopie ogarnij się trochę... płaczesz że tam ktoś zdał za 4 razem ----- czyli co ? można zdać ? można tylko trzeba się douczyć.... w dzisiejszych czasach ni ema nic za darmo.........no sorki porzesadziłem -- w dzisiejszych czasach kazdy głąb jest w stanie zdać maturę na 30 % i ten wynik zalicza... prawko to ni ematura na 30 % wiec trzeba skończyć płakać a brac się za naukę..

Ja swój pomysł zaproponowałem, może nie jest dobry ale możliwe, że ktoś bezie miał lepszy i tym sposobem cel zostanie osiągnięty.

PS.Jak komuś obecna baza pytań (często nielogicznych) odpowiada niech napisze tutaj, że jest zadowolony z niej.

Jak masz pomysł, to go realizuj............a nie męcz "buły". Ja np. mam pomysł na zarobienie miliona dolarów w 4 dni --- tylko jest jeden problem --- nie mam "fejsbuka" :) a nie chce mi się go zakąłdać - cóz będę w plecy 4 bańki papieru....

Ja jestem zadowolony z tej bazy pytań, powiem więcej pytając ludzi, którzy zdali testy -- czy pytania były trudne kazdy odpowiada że pytania sa spoko, natomiast na pytanie za kórym razem Pan/Pani zdała odpowiadają różnie czyli za 1, 2, 3, 4, 5.... dalej jak pytam to czemu dopiero za piątym razem Pani zdała ? --- odpowiedź jest zawsze jedna i ta sama ---- za mało się uczyłam/uczyłem....

Czy pytania są nielogiczne --- być może jest kilka pytań problematycznych ------ ale te pytania, kóre widziałem sa w 90 % sensowne.... a 40 % pytań ludzie przeinaczają a dziennikarze powielają bzdury, internet jako medium przekazuje i duplikuje te opowiesci (tak jak np. Ty) - stąd wielki "strach" .....

Każdy kto ma prawo jazdy, uważa się za wielkiego fachowca, a 50% nie zna na bierząco kodeksu drogowego....

Na stadionie wszyscy znają się na piłce nożnej, tylko tych 11 biegających w barwach biało-czerwonych nie wie na czym futbol polega....

Za pedofilię księży i biskupów winę ponoszą wg. tych ostatnich nie oni tylko zupełnie ktoś inny (np. feministki)

a paradoksem tego wszystkiego jest dzisiejszy news, gdzie prokuratura chce postawić (a może już postawiła zarzuty studentce) bo zwołałą przez "fejsbuka" plenerową imprezę i ktoś utopił sie w stawie... http://wiadomosci.onet.pl/krakow/kwietn ... rawy/b2eyp

na tomiast na marginesie --- z kibolami ni emożna sobie dać rady, z dopalaczami są problemy, ale studentkę zamknać do ciupy --- bułka z masłem dla "wymiaru sprawiedliwości"
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez tomat » czwartek 07 listopada 2013, 19:56

@oskbelfer
No tak 90% jakich wadziłeś. lecz może być tak że nawet 40% może nie być sensownych.
Ja nie chce zmieniać systemu egzaminacyjnego. Tylko chcę aby można było wyeliminować te bezsensowne i nie jednoznaczne pytania z bazy. W prosty sposób przez kontrolę tej bazy przez kilku wyznaczonych do tego ludzi.

Wiecie dlaczego są chore przepisy w Polsce?
Bo nie ma większego sprzeciwu. A może się mylę...

w ktorym kierunku robisz
W odpowiedzi na twierdzenie: Na prawo i lewo, w przód a nawet w tył.
tomat

Postprzez dylek » czwartek 07 listopada 2013, 20:05

Tomat - pomijając fakt, że już się dzieje w kierunku, do którego ty dopiero zaglądać zaczynasz... to twoja postawa przypomina mi pewne powiedzenie :
WEŹMY SIĘ I ZRÓBCIE !
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomat » czwartek 07 listopada 2013, 20:29

No tak tylko że to w czerwcu 2014r dopiero podobno mają być zmiany,
Weźmy i zróbmy to teraz. Być może mam nieaktualne informacje.
To powinno być już zmienione w czerwcu tego roku a nie półtora roku po wejściu niedopracowanej ustawy.
Ten fakt Pokazuje jak nasz rząd jest kompetentny.

Jak w samochodzie wykryją jakąś wadę techniczną powstałą przy produkcji to natychmiast ją usuwają, a nie za półtora roku.

A tak poza tym testy nie zrobią dobrego kierowcy, nawet szkoły nie uczą jak jeździć sprawnie tylko uczą pod egzamin (słowa kilku instruktorów z którymi rozmawiałem). Człowiek w 30 godzin niestanie się super kierowcą, nie ma co się oszukiwać. Chociaż co niektórzy myślą że jak mają już prawo jazdy to jeżdżą super.
tomat

Postprzez rusel » czwartek 07 listopada 2013, 20:36

Weźmy i zróbmy to teraz

tzn co
rusel

Następna strona

Powrót do Luźna gadka