Filmik ze skrzyżowania (CAR DVR)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Filmik ze skrzyżowania (CAR DVR)

Postprzez Cyberix » niedziela 10 listopada 2013, 14:02

Co myślicie o pojeździe wyjeżdżającym z prawej strony z drogi podporządkowanej, w kontekście pojazdu skręcającego w lewo, będącego na drodze z pierwszeństwem przejazdu?
http://www.youtube.com/watch?v=uVAiUtFn9kY
Cyberix

Re: Filmik ze skrzyżowania (CAR DVR)

Postprzez lith » niedziela 10 listopada 2013, 14:36

Według mnie normalne nieustąpienie pierwszeństwa.
lith

Postprzez taik » niedziela 10 listopada 2013, 16:34

Podzielam opinię litha, ciężko wymyślić coś innego :D
taik

Postprzez oskbelfer » niedziela 10 listopada 2013, 18:05

Lith, a dlaczego twierdzisz że było to nieustapienie pierwszenstwa ?

Czy "kierowca z kamrą" musiał zwolnić, hamować, zmieniać kierunek jazdy bądź zatrzymać pojazd... na filmie nie zaobserwowałem by do czegoś takiego doszło.....

Oceniam to jako "płynną" jazdę obu kierowców, ten z podporządkowanej przytomnie wykorzystał możliwość jazdy, a ten z "kamerką" nie robił "dziwnych wyścigów" i dzięki temu pojechali płynnie....

A Ty cyberix, co sądzisz ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » niedziela 10 listopada 2013, 18:14

Pojazd z kamerą musiał istotnie zwolnić, inaczej by doszło do kolizji. Widać dokładnie to na nagraniu.
lith

Postprzez taik » niedziela 10 listopada 2013, 19:33

oskbelfer napisał(a):Czy "kierowca z kamrą" musiał zwolnić, hamować, zmieniać kierunek jazdy bądź zatrzymać pojazd... na filmie nie zaobserwowałem by do czegoś takiego doszło.....

Ale abstrahując od tego przypadku z nagrania. Czy w sytuacji, którą opisał oskbelfer, że skręcający np stoi, dochodzi do wymuszenia, czy samo uniemożliwienie wykonania manewru jest nieustąpieniem pierwszeństwa?
taik

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 listopada 2013, 19:39

Nie dostrzegłem nieustąpienia pierwszeństwa. Wszystko odbyło się wzorowo płynnie.
Czy w sytuacji, którą opisał oskbelfer, że skręcający np stoi, dochodzi do wymuszenia, czy samo uniemożliwienie wykonania manewru jest nieustąpieniem pierwszeństwa?
Jak najbardziej tak. "jeśli ruch MÓGŁBY zmusić". Ruch jest faktyczny a zmuszenie - opcjonalne(warunkowe). Na pustym skrzyżowaniu nie na kim spowodować MOŻNOŚCI zmuszenia do...
Fakt obecności stojącego pojazdu(mającego pierwszeństwo) sam w sobie zakłada MOŻNOŚĆ realną zmuszenia do...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Synekura » niedziela 10 listopada 2013, 22:58

Zależy od znaków. Obydwoje zachowują szczególną ostrożność. Ten kto ma pierwszeństwo to jedzie, a ten kto skręca w lewo na skrzyżowaniu z przecinaniem się tego przywileju (kierowca kamerzysta)to musi pamiętać o uniknięciu zagrożenia.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez lith » niedziela 10 listopada 2013, 23:32

Moim zdaniem nie było płynnie, skręcający w lewo ruszył, zaczął przyspieszać, a następnie musiał dać istotnie po hamulcu i prawie się zatrzymać żeby nie przywalić w skręcającego w lewo.
lith

Postprzez Cyberix » niedziela 10 listopada 2013, 23:46

No więc, w tym małym miasteczku często dochodzi do podobnych sytuacji, gdzie wyjeżdżający z podporządkowanej wymuszają pierwszeństwo na skręcających w lewo. W odniesieniu do nagrania to po przejechaniu ostatniego pojazdu chciałem ruszać i nacisnąłem na gaz ale widząc wyskakujący samochód z prawej zahamowałem, jednocześnie "otrąbiając" kierującą, która podejrzewam nie miała zielonego pojęcia o tym, iż wymusza pierwszeństwo. Co ciekawe, z ten budynek z lewej strony to Policja a pojazd wyjeżdżający z lewej strony również Policja. Panowie mieli na ustach banany od ucha do ucha...
PS. Nie podzielam zdania niektórych przedmówców, że odbyło się wszystko płynnie, bowiem idąc tym tropem to gdyby skręcających w lewo z podporządkowanej było 20 pojazdów i pojechały by one sznurem jeden za drugim to de facto wszystkie wymusiły by pierwszeństwo, ale ja musiałbym dalej stać z kotwicą wyrzuconą za okno...
Cyberix

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 11 listopada 2013, 14:20

Cyberix, na filmie nie widać tego byś hamował, a tym bardziej byś dodawał gazu --------

teraz idąc dalej --- gdyby w tym drugim autku były kamery (załóżmy ze jest to Lka egzaminacyjna) -- to egzaminator miałby problem, oceniając tę babeczkę która "niby wymusiła pierwszeństwo" i ja np. nie dałbym jej "lufy", bo w razie odwołania na 99% egzamin byłby do powtórzenia, czyli moja zła ocena....

Oczywiście na filmie wyglada to "troche" inaczej niż w realu, dlatego takie stanowisko zajmuję...

Kolejna kwestia to definicja :
ustąpienie pierwszeństwapowstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przy-spieszenia kroku;

I idąc tym tokiem ---- gdzie zmuszono Cię do zmiany kierunku lub pasa lub istotnej zmiany prędkości ?

Na filmie wyraźnie widać, że "spóźniłeś start" :) ale oczywiście to nie żużel, byś musiał ruszać z kopyta....

gdybym tam jechał autobusem, to "paniusia" przejechałby jeszcze z "3 razy" zanim bym się "zebrał"...

LeszkoII - no wreszcie mogę Cię pochwalić :)
oskbelfer

Postprzez taik » poniedziałek 11 listopada 2013, 16:43

LeszkoII napisał(a):
taik napisał(a):Czy w sytuacji, którą opisał oskbelfer, że skręcający np stoi, dochodzi do wymuszenia, czy samo uniemożliwienie wykonania manewru jest nieustąpieniem pierwszeństwa?
Jak najbardziej tak. "jeśli ruch MÓGŁBY zmusić". Ruch jest faktyczny a zmuszenie - opcjonalne(warunkowe). Na pustym skrzyżowaniu nie na kim spowodować MOŻNOŚCI zmuszenia do...
Fakt obecności stojącego pojazdu(mającego pierwszeństwo) sam w sobie zakłada MOŻNOŚĆ realną zmuszenia do...

Rozumiem, że chciałeś potwierdzić słowa oskbelfera, bo odpowiedziałeś na pytanie twierdząco, które temu przeczy. :wink:
taik

Postprzez lith » poniedziałek 11 listopada 2013, 17:00

To chyba inne filmy oglądamy. Ja widzę wyraźnie przyspieszanie, hamowanie, przyspieszanie podczas lewoskrętu
lith

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 11 listopada 2013, 17:18

a ja widzę zaspany start Cyberixa, po paniusi która "z verwą, panie z verwą" ruszyła...

Było przyłożyć, do "pieca" wpakować się w "paniusie" -- a policja mogłaby też spokojnie "przywalić" mandać Cyberixowi...

w sądzie sędzia mógłby zobaczyć to co widzę ja ( a nie to widzi Lith) i co wtedy :) ? i stwuerdzić że:

Cyberix - nie zachowa szczególnej ostrożnosci, nie zastosował zasady ograniczonego zaufania, nie dostosowął prędkości do warunków ruchu drogowego....

W uwaga pirat, był filmik gdzie motorniczy przywalił w autko stojące na torach, zapierał się że on ma pierwszeństwo etc.....

Efekt końcowy --- dostał mandacior i był ździwiony....

Ja na filmie - nie widzę u Cyberixa ostrego ruszania i hamowania.... w realu wyglada to zupełnie inaczej (wiem o tym)

ps. z ostatniej chwili --- faktycznie widać przyhamowanie w ostatniej chwili - obeszłoby się bez tego - gdyby Cyberix pojechał parę "milimetrów" na wprost :)

Pytanie czy Cyberix nie "ścinał" tego skrętu :) ? kiepsko widać tam linie namalowane na jezdni :)

Cyberix, może wrzucisz lokalizacje skrzyżowania --- tak z ciekawosci :)
oskbelfer

Postprzez taik » poniedziałek 11 listopada 2013, 17:29

oskbelfer napisał(a):W uwaga pirat, był filmik gdzie motorniczy przywalił w autko stojące na torach, zapierał się że on ma pierwszeństwo etc.....

Sam słusznie zauważyłeś, że on stał, podejżewam, że gdyby wtargnął rozstrzygnięcie mogłoby być inne.
Tutaj sytuacja jest zgoła odmienna, oba pojazdy są w ruchu.
taik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze