system obsługi szkoły jazdy - mój projekt

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

system obsługi szkoły jazdy - mój projekt

Postprzez matt99 » niedziela 08 grudnia 2013, 14:46

Cześć.
W ramach nauki i nabrania doświadczenia tworzę system obsługi szkoły nauki jazdy w formie aplikacji internetowej, ot taki serwis, dla kursantów, instruktorów i pracowników sekretariatu dla jakiejś konkretnej szkoły.
Aby ten projekt miał jakikolwiek cel, chciałbym się Was zapytać o Wasze odczucia wobec takiej aplikacji.
O to czy gdyby taki system został kiedyś wdrożony i oddany do użytku, to czy chcielibyście z niego korzystać. Czy uważacie, że w jakiś sposób ułatwiłby Wam życie, organizację czasu, czy w jakiś inny sposób pomógł? Wreszcie chciałbym się dowiedzieć, czy macie jakieś inne pomysły na konkretne funkcjonalności, które taki system powinien zawierać, lub których być w nim nie powinno oraz, czy słyszeliście o podobnym, już działającym systemie, lub z niego korzystaliście?

Poniżej zamieszczam tak luźno wypisane funkcjonalności, które będzie ten system posiadał (prawdopodobnie). Nie wszystkie oczywiście, tych oczywistych jak rejestracja, wiadomości, dodawanie pracowników nie podaję. Nie mam też w tej chwili dostępu do moich notatek, więc z pamięci piszę (jak coś pominę do dopiszę).

Wstępne założenia:
niestety bez nich się nie obędzie. Chcę, aby system wprowadzał coś nowego, z czym przynajmniej ja, się nie spotkałem, dlatego założenia są niezbędne. Tzn. - posiadanie smartfonów z dostępem do internetu przez instruktorów i klientów. Nie twierdzę, że bez tego system nie działa:P Po prostu traci wiele ze swoich funkcjonalności. Biorąc pod uwagę to, że dzisiaj prawie sporo kursantów (zazwyczaj są to osoby młode) nosi ze sobą smartfona, a także jest sporo szkół zatrudniających młodych instruktorów, myślę, że nie są to założenia z kosmosu:P

Dla kursantów:
1. Terminarz
- przeglądanie listy wykładów, lekcji, badań + możliwość rezerwacji
2. Rezerwacje:
- możliwy wybór preferowanych terminów w danym dniu, tyg., miesiącu na podstawie których dokonywane są automatyczne rezerwacje (wymagające późniejszego potwierdzenia) oraz możliwy wybór preferowanego instruktora
- lista rezerwowa (jak osoba która zarezerwowała jazdy/wykład zrezygnuje, na jej miejsce wskakuje osoba z listy rezerwowej)
3. komunikacja z instruktorem za pośrednictwem systemu (oprócz wiadomości, kursant posiada opcję przeglądania notatek z lekcji - krótkie uwagi zapisane przez instruktora)
4. automatyczne informowanie o opóźnieniach (instruktor wprowadza poślizg do systemu - jego następni kursanci są informowani przez system)
5. Postęp - co już zaliczone, co do zaliczenia
6. Punkty - zbieranie, możliwość wyznaczania nagród / zniżek za punkty

Dla instruktorów w skrócie:
- terminarz - grafik
- komunikator
- możliwość wprowadzenia obsuwy, uwag dla kursanta

Sekretariat w skrócie:
- ustalanie grafiku instruktorów
- dokonywanie rezerwacji telefonicznych
- dodawanie wydarzeń, wykładów, badań lekarskich
- ustalanie nagród za punkty
- zatwierdzanie przystąpienia do kursów przez klientów

Z góry dzięki za wszelkie uwagi, spostrzeżenia, ewentualną konstruktywną krytykę i propozycje:)
Pzdr
matt99

Re: system obsługi szkoły jazdy - mój projekt

Postprzez Nata » niedziela 08 grudnia 2013, 15:33

Z punktu widzenia kursanta, pomysł bardzo mi się podoba. Na pewno byłoby łatwiej z rezerwacją godzin jazd, bo na telefon ciężko było czasem się dodzwonić ;)

Do punktu "2. Rezerwacje" konieczne by było dodanie rozwijanej listy z wyborem miejsca rozpoczęcia jazd. W mojej szkole było kilka takich punktów do wyboru, więc lista byłaby ograniczona i definiowana przez szkołę.

Edit: teraz doczytałam, że to dla konkretnej szkoły. Tak więc punkt powyższy może nie być konieczny w tej szkole. Ale może warto pomyśleć "globalnie"? :)
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez matt99 » niedziela 08 grudnia 2013, 16:48

Dzięki za sugestię.
Masz rację i zastanawiałem się jak to rozwiązać. Szkoła może mieć kilka placówek i co wtedy. Czy instruktorzy w takiej sytuacji są powiązani z jedną z nich na stałe? Dochodzi też problem wysadzenia poprzedniego kursanta. Nie wiem, czy chcę ingerować na tyle w sam system funkcjonowania szkoły. Jak do tej pory, doszedłem do wniosku, że najlepiej by było zostawić to kursantowi, aby ten skontaktował się z instruktorem, a jako wyjściową lokalizację przyjąć placówkę, do której przypisany jest instruktor. Muszę się jeszcze nad tym zastanowić. I czekam na kolejne rady:)
matt99

Postprzez Nata » niedziela 08 grudnia 2013, 16:59

Szkoła mogłaby definiować powiązania placówka-instruktor.
Czyli np.
Placówka A - dostępni Instruktor A, Instruktor B, dostępne punkty A, B, C
Placówka B - dostępni Instruktor A, Instruktor C, dostępne punkty C, D, E
itd.

Co do wysadzania kursantów, to u nas było tak, że następny kursant odwoził poprzedniego tam gdzie ten chciał (oczywiście w ramach punktów). Niekoniecznie w te samo miejsce. Przykładowo, często umawiałam się na jazdy pod hipermarketem (jeden z punktów), a odwożona byłam do punktu blisko domu (inny z punktów). A to już ustalane było podczas jazdy.

Czyli:
Kursant A rozpoczyna w punkcie A o godzinie 10:00
Dojeżdża do punktu B o godzinie 12:00, gdzie rozpoczyna jazdy kursant B
W ramach jazd odwozi kursanta B do punktu C (ustalane "ustnie" bez pomocy programu)
Dojeżdża do punktu D o godzinie 14:00, gdzie rozpoczyna jazdy kursant C
itd.

Myślę jednak, że najpierw warto zrobić wersję podstawową aplikacji, a później możesz ją rozwijać zgodnie ze zgłaszanymi potrzebami. Tylko przy projektowaniu wziąć pod uwagę różne możliwości, tak aby było elastycznie i nie było konieczności później przerabiania połowy programu. Najlepiej wybadać, jak to jest w różnych szkołach jazdy.
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez matt99 » niedziela 08 grudnia 2013, 17:15

Rozumiem o co Ci chodzi. Fajny pomysł:) Na pewno dorzucę taką funkcjonalność, ale jako opcjonalną. Więcej, więcej proszę:P
matt99

Postprzez furby » niedziela 08 grudnia 2013, 18:18

@matt99: wez pod uwage rozne systemy: SYMBIAN, iOS, Android, Maemo, BB, Windows, itp. No i rozne przegladarki. I nie kazdy dysponuje predkoscia 4G/LTE.
furby

Postprzez Borys_q » niedziela 08 grudnia 2013, 20:11

System powinien mieć możliwość zdefiniowania Warunków odwołania jazdy bez konsekwencji (np do 24 h przed jazdą), a w przypadku odwołania z winy kursanta lub nie przybycia, naliczać sam konsekwencje (opłaty manipulacyjne czy inne).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez matt99 » niedziela 08 grudnia 2013, 21:37

@furby: to będzie serwis internetowy. Będzie działał w przeglądarce. Interfejs dostosowany będzie po prostu zarówno pod desktopy, jak i telefony. Do przesyłania wiadomości, czy przeglądania terminarza z wykorzystaniem skryptów js wystarczy takie standardowe łącze.

@Borys_q: Faktycznie muszę o tym pomyśleć, czy nie dać możliwości wprowadzenia jakichś kar, np odejmowanie punktów:P Możliwość rezygnacji z rezerwacji za pośrednictwem serwisu obowiązkowo.
matt99

Powrót do Luźna gadka