obowiązkowe OC a nowy kierowca dylemat

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

obowiązkowe OC a nowy kierowca dylemat

Postprzez Thomsky » środa 11 grudnia 2013, 17:28

Po pierwsze chciałem zaznaczyć że dużo szukałem na internecie odnośnie oc tak samo zawitałem na rankomat pl ale nie wszystko było dla mnie zrozumiałe dlatego postanowiłem zapytać tutaj .wyskoczyło mi Hestia najtaniej ponad tyś ale dane które wprowadzałem to tak na szybkiego i nie do końca wszystko zrozumiałe.
Od 2 miesięcy mam prawko 28 lat wiek autko jakie mam na oku to daewoo lanos 2000r 1,5 silnik przebieg ok150tys .Może mi ktoś w przybliżeniu napisać ile mogło by wyjść moje pierwsze oc ? jeśli ktoś tuta również jest świeżym kierowcą tym bardziej proszę o wypowiedz

Mam też pytanie w jaki najlepszy sposób odszukać OC takie które by mi najbardziej odpowiadało ? wiem ran-komat itp ale idzie jakoś osobiście jeśli tak to gdzie ?
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa dość dziwna ale wyjaśnię .mój ojciec ma wiele lat prawko niestety nie jeździł wiele lat nie miał żadnego samochodu teraz jest osobą lekko niepełnosprawną . Czy może być jako współwłaściciel i czy miałbym jakieś profity z tego (zaznaczam nie miał auta nie płacił OC jedyny fakt długo posiada zrobione nieużywane prawko )
Thomsky

Re: obowiązkowe OC a nowy kierowca dylemat

Postprzez lith » czwartek 12 grudnia 2013, 02:26

Ja bym się przeszedł do multiagencji (jakbyś był z 3miasta to mógłbym Ci kontakt dać do znajomego), porównasz sobie z tym co te całe rankomaty wyliczyły, mi tam wchodziło korzystniej na miejscu i normalnie załatwiasz to z kimś, a nie się zastanawiasz co gdzie wpisać i czy na pewno o to chodzi :)

Ciężko powiedzieć, czy dopisanie drugiej osoby bez zniżek coś da w Twoim przypadku, pewnie zleży od konkretnej firmy, ale cudów bym sie nie spodziewał, bo zwyżek za wiek i tak nie masz, najwyżej za staż. Jedyna szansa, ze w niektórych kalkulatorach jak byś był wpisany jako drugi to może by gdzieś się ewentualna zniżka za staż zapodziała (nie wiem w jakich ubezpieczalniach jest) ... albo jeszcze np. ze względu na wykonywany zawód ojca może jakaś zniżka dojść. Sporo jest tych kryteriów i różne ubezpieczalnie trochę inaczej to liczą. Możesz się przejść do multiagencji i niech Ci gość wyliczy np. w 2 wersjach, to będziesz wiedział czy warto kombinować.
lith

Postprzez rekaw » czwartek 12 grudnia 2013, 16:14

Przy dopisaniu jako druga osoba jakieś tam zniżki są, ale szału nie ma. Zresztą, mam wrażenie, że i tak lepiej od początku być zarejestrowanym na siebie, to będziesz zbierał punkty na swój własny rachunek. Najlepiej faktycznie skorzystać z porady jakiejś dobrej agencji, porównać kilka ofert. Na pewno znajdziesz jakąś w miarę przyzwoitą.
Zapnij pasy!
rekaw

Postprzez Basak » czwartek 12 grudnia 2013, 16:49

Zniżki są, ale faktycznie bez fajerwerków. Zgadzam się, że lepiej już od początku rejestrować na siebie, wtedy tworzymy już własną historię i zbieramy punkty.
Basak

Postprzez taik » piątek 13 grudnia 2013, 16:15

Thomsky, sprawdź w You Can Drive i w mDirect (TU mBanku).
taik

Postprzez lith » piątek 13 grudnia 2013, 16:20

jak ktoś ma zniżki to nie ma co się zastanawiać czy go dopisać, przecież zniżki nam się i tak niezależnie zbierają. A do tego jest spora szansa, że w którymś momencie ktoś przepisze zniżki współwłaściciela na Ciebie. U mnie dość szybko się zatarło czy te 60% zniżki było moje, czy współwłaściciela.
lith

Postprzez Thomsky » piątek 13 grudnia 2013, 20:46

Oddzwonił do mnie konsultant z rankomatu i po rozmowie (podałem przybliżone dane auta ale najważniejsze rzeczy się zgadzały ) wyszło ze najtaniej You can drive ponad 1 tyś zł . Myślę sobie jeśli tak to nawet dam radę myślałem ze kwota będzie kosmiczna .dodatkowo można na raty wziąć.
mowa o daewoo lanosie 1,5 99-2000 r przebieg ok 150 tyś to autko mnie najbardziej interesuje.

Jestem z Pszczyny okolice Bielska no własnie preferuje jakąś multiagencje a najlepiej by załatwić to osobiście a nie przez telefon . nie wiem czemu ale jakoś mam mniejsze zaufanie do telefonicznego załatwiania tak ważnych spraw ale chętnie bym wysłuchał .

1.Jak Wy załatwialiście OC ? tzn przez internet ? przez jakąś agencję ?jak najbezpieczniej i najpewniej
2. długo trwa wydawanie OC czy od razu na miejscu ?
3. może dziwne pytanie ale jestem laik ktoś taki jak ja trafi tutaj będzie miał na tacy co i jak wytłumaczone :)
Co daje nam OC ? czytałem definicję ale jakoś nie do końca zrozumiałem . Czy jak np zepsuje mi sie auto na drodze dzwonię do ubezpieczyciela z którym zawarłem OC i pokrywają naprawę transport itp ?
Thomsky

Postprzez Nata » piątek 13 grudnia 2013, 23:03

Thomsky napisał(a):1.Jak Wy załatwialiście OC ? tzn przez internet ? przez jakąś agencję ?jak najbezpieczniej i najpewniej
2. długo trwa wydawanie OC czy od razu na miejscu ?
3. może dziwne pytanie ale jestem laik ktoś taki jak ja trafi tutaj będzie miał na tacy co i jak wytłumaczone :)
Co daje nam OC ? czytałem definicję ale jakoś nie do końca zrozumiałem . Czy jak np zepsuje mi sie auto na drodze dzwonię do ubezpieczyciela z którym zawarłem OC i pokrywają naprawę transport itp ?

Ad 1. Ja kupowałam OC w siedzibie CUK (Centrum Ubezpieczeń Komunikacyjnych), dlatego że mają możliwość zawarcia OC z wieloma ubezpieczycielami. Znaleźli mi najbardziej korzystną ofertę, można też na ich stronie przez internet sobie policzyć.
Ad 2. Od razu na miejscu wszystko załatwiasz :)
Ad 3. Z OC płacą poszkodowanemu przez Ciebie, czyli jak spowodujesz kolizję/wypadek, to z ubezpieczenia pokrywają np. koszty naprawy auta osoby, który uszkodziłeś z Twojej winy.

Co do transportu/holowania to trzeba wykupić Assistance, choć niektórzy ubezpieczyciele w ramach OC dają jakieś "mini-assistance".
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez furby » sobota 14 grudnia 2013, 00:57

Niektore ubezpieczalnie licza mniejsze stawki jesli jestes mezatka/zonaty lub po rozwodzie.
@thomsky: jesli kiedykolwiek bedziesz naprawial wlasne auto z polisy sprawcy to oddaj auto do salonu i daj im upowaznienie. Wtedy w razie klopotow z ubezpieczalnia sprawcy salon zalatwi brudna robote.
furby

Postprzez Radhezz » sobota 14 grudnia 2013, 02:11

Właśnie problem polega na tym, że każda ubezpieczalnia inne kryteria przyjmuje - ja mam ubezpieczenie z ojcem jako głównym właścicielem, a ja jestem współwłaścicielem. Do tej pory najlepszą ofertę dawał Allianz Direct, bo brał pod uwagę jedynie mojego ojca do kalkulacji, a mnie w ogóle. Teraz się okazuje że mDirect mi oferuje mniej więcej to samo, może nawet parę zł mniej, a do kalkulacji można posłużyć się zniżkami współwłaściciela :P Ciekawe która ubezpieczalnia bierze pod uwagę posiadane kategorie prawka to bym trochę zaoszczędził jeszcze :D
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Thomsky » sobota 14 grudnia 2013, 13:48

niestety CUK jest daleko od miejsca zamieszkania 130 km . poszukam jakiejś multiagencji by załatwić to osobiście jak nie to pozostanie telefoniczne załatwienie OC mogę im ufać ?
Podsumowując jeśli kupię lanosa 1,4 ponad 1 tyś OC + przerejestrowanie auta nowe blachy to coś ok 200 zł tak ? i to całkowity koszt kupna auta .
dochodzi do tego badanie techniczne które będzie ważne . dodatkowo wolę pojechać przed zakupem do warsztatu lub jakąś zaufaną stację diagnostyczną by nie wpakować się w maliny wolę wydać te 200 zł i mieć pewność że auto jest OK .

co do OC to pisałeś o mini assiostance konsultant wspomniał o tym za dopłatę 18 zł ciekawe że tak mało mowa o You can drive

Studiując dalej internet natknąłem się na ciekawą dyskusję przykład : kupuję auto używane poprzedni właściciel opłacił OC do września 2014 r przegląd długo ważny. Czy mogę jeździć na OC poprzedniego właściciela do końca ? boję się że potem przyjdzie upomnienie o dopłatę jakiejś niebotycznej sumy jak przeliczą na mnie OC . jak to jest powiedzcie ?
wiem że jak kupię od osoby prywatnej muszę opłacić podatek 2 % od wartości auta ,potem przerejestrować auto
Thomsky

Postprzez oskbelfer » niedziela 15 grudnia 2013, 11:46

bardzo duzo pytan.....
Jesli kupisz auto, to masz obowiazek przerejestrowac go na siebie o ile sie nie myle do 30 lub 33 dni, wiec i tyle wykorzystasz OC goscia od ktorego lanosa kupiles...

jesli chcesz tanie OC to maszeruj do brokera ktory reprezentuje wielu ubezpieczycieli.....tam kupisz najtaniej...jedna firma da Ci znizke za to ze jestes pielegniarka a inna ze jestes ksiedzem... powaga maja rozne opcje....wybierzesz najlepsza dla siebie....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Miet » wtorek 17 grudnia 2013, 12:01

Thomsky napisał(a):niestety CUK jest daleko od miejsca zamieszkania 130 km . poszukam jakiejś multiagencji by załatwić to osobiście jak nie to pozostanie telefoniczne załatwienie OC mogę im ufać ?

A liczyłeś sobie na ich kalkulatorze? Bo jak pamiętam to rankomat ma oferty oc tylko 16 towarzystw, więc lepiej sobie sam sprawdź na kalkulatorze z Cuk - on liczy oferty 20 ubezpieczycieli. Zawsze będziesz miał szerszy pogląd gdzie jest najtaniej.
Miet

Postprzez Thomsky » sobota 21 grudnia 2013, 08:00

bardzo pomogłeś mi z tym CUK rzeczywiście znalazłem dużo korzystniejszą ofertę .podziękował :)
Thomsky

Postprzez Miet » wtorek 01 kwietnia 2014, 13:36

A nie ma za co. Cieszę się, że mogłem pomóc. Ja tam zawsze lubię wszystko dokładnie sprawdzić przed zakupem, żeby potem nie pluć sobie w brodę że mogło być gdzieś taniej :)
Miet

Następna strona

Powrót do Luźna gadka