Likwidacja prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Likwidacja prawa jazdy

Postprzez Aurade » wtorek 21 stycznia 2014, 23:11

Nie ukrywam, że założyłem tutaj konto specjalnie po to, aby zadać jedno pytanie. Szukałem odpowiedzi w google, ale nie znalazłem tego co mnie satysfakcjonuje, więc odsyłanie mnie do google będzie złym pomysłem, jednak linki w których zawarta jest odpowiedź są mile widziane :) Do rzeczy: interesuje mnie procedura likwidacji mojego prawa jazdy, chcę pozbyć się uprawnień. Jestem kiepskim kierowcą, nie czuję się pewnie na drodze i po prostu chcę się pozbyć uprawnień, żeby nie być kolejnym idiotą, który nie umie jeździć, a ma uprawnienia (tak swoją drogą to dziwi mnie, że obydwa egzaminy zdałem bez problemu za pierwszym razem). Jeżeli ktoś wie jak przebiega taka procedura, ile czasu to może trwać i czy trzeba mieć coś poza dokumentem, którego chcemy się pozbyć niech się tą wiedzą podzieli :)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Pozdrawiam, Aurade.
Aurade

Re: Likwidacja prawa jazdy

Postprzez szerszon » wtorek 21 stycznia 2014, 23:30

Jest jeden szybki i bardzo skuteczny sposób, ale chyba go nie polecam.
szerszon

Postprzez furby » wtorek 21 stycznia 2014, 23:59

- isc na badanie lekarskie,
- poprosic o negatywna ocene,
- zaniesc dokument do WK.
furby

Postprzez furby » środa 22 stycznia 2014, 00:01

Lekarz niech wyda Ci negatywna opinie.
furby

Postprzez szymon1977 » środa 22 stycznia 2014, 00:12

A nie można po prostu iść do Wydziału Komunikacji i napisać podanie o odebranie uprawnień?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez jasper1 » środa 22 stycznia 2014, 00:16

Podania o odebranie uprawnień napisać niestety nie można, brak podstawy prawnej w przepisach.

Zgłaszasz uzasadnione zastrzeżenia co do swoich kwalifikacji do WK, w szczególności utratę umiejętności kierowania zapisanych w art.3.1.1) ustawy o kierujących pojazdami.
Skutkuje to koniecznością skierowania Cię na badania/kontrolne sprawdzenie kwalifikacji.
Nie zgłaszasz się na nie pomimo skierowania, co skutkuje decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » środa 22 stycznia 2014, 00:22

Ale ty mówisz o odebraniu uprawnień na drodze administracyjnej. A tu jest inna sytuacja dobrowolna rezygnacja z uprawnień. Czy Wydział Komunikacji ma jakąkolwiek podstawę prawną aby nie zezwolić na dobrowolną rezygnację z uprawnień do kierowania pojazdami? Bo nie przyjąć wnioski z pewnością nie może. Musi przyjąć i musi w terminie urzędowym rozpatrzyć.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez jasper1 » środa 22 stycznia 2014, 00:24

szymon1977 napisał(a):Ale ty mówisz o odebraniu uprawnień na drodze administracyjnej. A tu jest inna sytuacja dobrowolna rezygnacja z uprawnień. Czy Wydział Komunikacji ma jakąkolwiek podstawę prawną aby nie zezwolić na dobrowolną rezygnację z uprawnień do kierowania pojazdami? Bo nie przyjąć wnioski z pewnością nie może. Musi przyjąć i musi w terminie urzędowym rozpatrzyć.

Mówię o takiej drodze, bo innej w przepisach nie ma. Ustawodawca nie przewidział dobrowolnej rezygnacji z uprawnień.
Odpowiedź na podanie - rezygnację będzie negatywna.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez szymon1977 » środa 22 stycznia 2014, 00:40

Raczej bym powiedział, że ustawodawca nie opisał innej możliwości "pozbycia się" uprawnień niż ich utrata. Za to ten sam ustawodawca stwierdził, że wniosek może zostać nie przyjęty, a wniosek przyjęty może zostać nierozpatrzony. Więc jak zostanie rozpatrzony wniosek o rezygnację z uprawnień, skoro prawo o takiej możliwości nie wspomina ale też jej nie wyklucza? Chyba, że przepisy ogólne coś na ten temat wspominają?
szymon1977

Postprzez piotrz » środa 22 stycznia 2014, 10:43

Z faktu posiadania uprawnień nie wynika obowiązek korzystania z nich. Prawo jazdy do szuflady, a Ty tylko na miejscu pasażera.
Chyba, że ma to głębszy sens: jeśli masz prawo jazdy i nie chcesz kogoś odwieźć do domu, to możesz być uznany za osobę nieżyczliwą, a bez uprawnień nie ma takiego problemu.
piotrz

Postprzez Aurade » środa 22 stycznia 2014, 10:47

Chodzi właśnie o to, że jak mam prawko to wszyscy chcą ze mną jeździć. Nawet jak jest grupka znajomych to najczęściej ja prowadzę, chociaż mój styl jazdy nie odbiega od innych. Nie mniej jednak nie czuję się na drodze pewnie i chcę się pozbyć tego problemu, a dopóki nie pozbędę się prawa jazdy to zawsze będę siadał za kółko.
Aurade

Postprzez kursantochota » środa 22 stycznia 2014, 10:55

Twój problem nie dotyczy prawa jazdy i umiejętności jeżdżenia, tylko asertywności. Nie chcesz prowadzić ? Odmawiasz. Naucz się tego, przydatne w wielu dziedzinach życia. W zasadzie jak dla mnie jest to umiejętność wręcz niezbędna.
Jak idziesz w gości to też Cię do garów stawiają ? :lol:
kursantochota

Postprzez szymon1977 » środa 22 stycznia 2014, 11:09

Albo weź sobie wykup ze 20 godzin z instruktorem. Później pojeździj trochę po wiejskich mało uczęszczanych drogach. Bez pasażerów, z których każdy będzie Ci podpowiadał jak powinieneś jeździć. Pojeździj sobie na spokojnie, bez pośpiechu. Może się rozkręcisz? Pierwsze jazdy bez instruktora za to z wszystkowiedzącymi pasażerami mogą być trudne.
szymon1977

Postprzez kursantochota » środa 22 stycznia 2014, 12:24

Nie chciałbym prawić kazań, ale moim zdaniem pozbywanie się uprawnień jest lekko niedojrzałe. Gdzie szacunek do pieniądza i poświęconego na to czasu ?
Zaczniesz zarabiać i utrzymywać się z własnej kieszeni, a zrozumiesz ile jest warte 1,5 tyś. wydane na uzyskanie prawka.
kursantochota

Postprzez jasper1 » środa 22 stycznia 2014, 13:43

Twoim problemem jest brak umiejętności na takim poziomie, byś czuł się pewnie na drodze oraz umiejętności mówienia nie. Nikt po kursie i nawet iluś dodatkowych godzinach jazdy nie czuje się jakoś super dobrze za kierownicą.
Oddawanie prawa jazdy nie ma sensu, trzeba szlifować umiejętności.

By czuć się pewnie musisz jeździć, ale nie z grupą rozbawionych kolegów, tylko z kimś kto może pomóc Ci doskonalić umiejętności, jeśli nie masz kogoś takiego w swoim otoczeniu, to z instruktorem, a później samemu.
Jeżdżę sama od marca i mam osoby, których nie wożę, ponieważ same mają kiepskie umiejętności, ale za to dużą potrzebę udzielania mi porad i jeszcze obrażania się, że z nich nie korzystam.
Mam też kolegę, doświadczonego kierowcę, z którym raz w tygodniu jeżdżę do pracy i choć mieliśmy wozić się na zmianę, to ostatecznie stanęło na tym, że ja go wożę i doskonalę umiejętności korzystając z jego porad.

Problem ze zrzeczeniem się prawa jazdy znam jako problem osób w mocno zaawansowanym wieku, które wiedzą, że już jeździć nie powinny, ale póki mają prawko, to ich kusi.
Jednocześnie są legalistami i bez uprawnień, by już nie jeździli.
To im przydałaby się prosta ścieżka zrzeczenia się uprawnień, nie Tobie.
Niestety muszą uciekać się do sposobów, o których pisałam wyżej.
jasper1

Następna strona

Powrót do Luźna gadka