przez Borys_q » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 12:50
przez Altonen » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 14:21
przez furby » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 15:06
przez Makabra » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 17:34
Altonen napisał(a):
To ma być LEKCJA NR 2: ZAMIAR ZMIANY KIERUNKU
Zamiar - to zaplanowana decyzja, będąca wynikiem dokonania wyboru.
Sygnalizujemy zmiany kierunku jazdy będące wynikiem ZAMIARU.
przez Drezyna » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 17:58
Altonen napisał(a):I to by było na tyle, jeżeli chodzi o kierunek i zmianę kierunku (ruchu, jazdy).
przez szerszon » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 18:05
Ogólny: Ogólnie zawsze coś, z czym się nie zgadza nasza dotychczasowa wiedza, jest brednią. Ale czasem bywa.
nie dostrzegli ironicznego charakteru tego wątku.
przez LeszkoII » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 18:10
Z tej definicji wnioskuję, że nie zamierzasz odpowiadać na pytania... A ja nie odpuszczę.Altonen napisał(a):Parę postów wcześniej podałem definicję zamiaru.
Pas zanika, znaki poziome i pionowe narzucają opuszczenie pasa. Co z zamiarem?LeszkoII napisał(a):Zanikający pas ruchu na autostradzie czy gdziekolwiek. Sygnalizować zamiar zmiany pasa ruchu czy nie? Dopomóż AUTORYTECIE, bo nie wiem!
Znak P-9 "strzałka naprowadzająca" oznacza nakaz wjazdu na sąsiedni pas ruchu wskazany strzałką; nie dotyczy to kierujących pojazdami, dla których jest przeznaczony dalszy odcinek pasa ruchu.
przez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 06:37
Już była o tym mowa:Makabra napisał(a):A jak nie mam zamiaru zmieniać kierunku a na jezdnię wyjdzie policjant celem zatrzymania mnie i wskaże że mam skręcić w uliczkę według tej definicji mam nic nie sygnalizować?
O tym też:LeszkoII napisał(a):Pas zanika, znaki poziome i pionowe narzucają opuszczenie pasa. Co z zamiarem?
przez szerszon » wtorek 22 kwietnia 2014, 07:00
Już była o tym mowa:
Jeżeli dojeżdżasz do końca pasa zanikającego jaki jest sens informowania o czymś co i tak wynika z geometrii drogi i musisz to zrobić. Kierunkowskazy są do informawania innych o swoim zamiarze zmiany kierunku lub pasa. Nie ma sensu informować o czymś co do czego nie ma wątpliwości.
przez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 07:16
przez szerszon » wtorek 22 kwietnia 2014, 07:26
. Akurat tutaj mógłbym się zgodzić, bo nie zawsze widać, z perspektywy drogi głównej, że pas zanika,
Ale nie ma sensu informowania o zmianie kierunku na łuku drogi albo przy wjeżdżaniu na rondo.
czy wjechać na rondzie pod prąd.
Ja takiej potrzeby, a tym bardziej obowiązku nie widzę.
przez LeszkoII » wtorek 22 kwietnia 2014, 07:30
Racja. Szkoda, że aaltonen nie wziął pod uwagę, że choć pas trzeba zmienić, wybór miejsca tej zmiany zależy już tylko od kierującego - może to zrobić wcześniej, później... niech się domyślają inni - kiedy uruchomić kamerę i nagrać delikwenta (zwłaszcza ci jadący za aaltonenem)szerszon napisał(a):Fakt. Było już napisane, że nie sygnalizuje się zmiany pasa ruchu , kiedy pas sie kończy.
przez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 08:10
Owszem, ale rozmawialiśmy o "końcu" pasa zanikającego.aaltonen nie wziął pod uwagę, że choć pas trzeba zmienić, wybór miejsca tej zmiany zależy już tylko od kierującego.
Takich manewrów, które wynikają z zamiaru.Sygnalizuje się nie tylko zamiar, ale też kierunkowskaz ma działać podczas wykonywania manewru zmiany kierunku jazdy aż do chwili jego zakończenia.
Mają również prawo nie wiedzieć co oznacza kierunkowskaz....Kierunkowskaz jest również dla pieszych, którzy mają prawo nie wiedzieć co oznacza C-2
Kierunkowskazy mają wyłącznie funkcję informacyjną, przydatną w pewnych sytuacjach. Na pewno od kierunkowskazu nie wolno uzależniać, ustąpienia lub nie pierwszeństwa.Ze sygnalizowania kierunkowskazem korzystają też rowerzyści jadący DDR.
przez LeszkoII » wtorek 22 kwietnia 2014, 08:23
Skręt w prawo na nakazie C-2 wynika z zamiaru. Skoro skręcasz to znaczy, że miałeś zamiar to uczynić, bo inaczej być nie skręcił. Niestety ograniczasz słowo zamiar do zamiaru wyboru czegoś. Może doczekam się stwierdzenia, że oznaczają to samo?Altonen napisał(a):Takich manewrów, które wynikają z zamiaru.
Nie. Rozmawialiśmy o zanikającym pasie ruchu, który może mieć 100m.Altonen napisał(a):Owszem, ale rozmawialiśmy o "końcu" pasa zanikającego.
Ma też prawo urodzić się analfabetą, ale domyśli się co znaczy to pomarańczowe migające światełko.Altonen napisał(a):Ma również prawo nie wiedzieć co oznacza kierunkowskaz
przez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 10:35
LeszkoII napisał(a):Skręt w prawo na nakazie C-2 wynika z zamiaru. Skoro skręcasz to znaczy, że miałeś zamiar to uczynić, bo inaczej być nie skręcił. Niestety ograniczasz słowo zamiar do zamiaru wyboru czegoś. Może doczekam się stwierdzenia, że oznaczają to samo?Altonen napisał(a):Takich manewrów, które wynikają z zamiaru.