@szofer: nie unos sie. dobrze, ze podaja podstawe prawna. Ale mogliby tez czasami jasniej napisac.
A motorniczy i tak potrafia wymusic pierwszenstwo, (np. majac A-7) czy przyblokowac rondo aby kolega wjechal.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez furby » czwartek 15 maja 2014, 10:45
przez Makabra » czwartek 15 maja 2014, 11:46
szoferemeryt napisał(a):Temat to Tramwaj i samochód ......., więc wtrącę swoje 3 grosze.
Mamy oto taką sytuację: jest A-30, A-21 i T-8
Co kierujący ma zrobić gdy nadjedzie tramwaj?
https://www.google.pl/maps/@50.041838,1 ... qX9wQA!2e0
Dodam że jest to ulica o znacznym natężeniu ruchu i często korkująca się.
elwaen napisał(a):Witam, szukałem, ale nie znalazłem. Ciężko mi opisać, o co dokładnie chodzi, więc zobrazuję to:
https://www.google.pl/maps/@51.110212,1 ... 50swjw!2e0
Kto ma w takiej sytuacji pierwszeństwo? Zawsze wydawało mi się, że zgodnie z KD, pierwszeństwo ma samochód - poruszam się cały czas tym samym pasem, jadę prosto. W tym miejscu często spotyka mnie sytuacja, że tramwaj praktycznie chce mnie staranować i siłą rzeczy muszę się zatrzymać.
przez maryann » czwartek 15 maja 2014, 13:26
elwaen napisał(a):@lith
No właśnie. W tamtym miejscu mam zielone światło i jadę prosto..
przez szoferemeryt » czwartek 15 maja 2014, 13:35
przez Makabra » czwartek 15 maja 2014, 13:41
przez lith » czwartek 15 maja 2014, 13:48
maryann napisał(a):elwaen napisał(a):@lith
No właśnie. W tamtym miejscu mam zielone światło i jadę prosto..
Egdzietam! Masz zielone na wcześniejszym skrzyżowaniu, a tory wjeżdżają kawał dalej za znakami A21 i T8. Światła tamtego nie regulują już bezpośrednio.
przez taik » czwartek 15 maja 2014, 16:58
Makabra napisał(a):Mam wątpliwości co do tej sytuacji. Skoro jest to sterowane sygnalizacją, to czy tramwaj ma zezwolenie na wjazd razem z zielonym dla samochodów?
lith napisał(a):Nie chce mi się wierzyć, żeby tramwaj miał tam 'zielone' razem z samochodami.
LeszkoII napisał(a):Nikt nie wspomniał o Art. 25.2. (...)
przez jasper1 » czwartek 15 maja 2014, 17:50
taik napisał(a):Tutaj występuje nie tyle przejazd tramwajowy w rozumieniu art. 28 PRD, tzn. miejsce przecięcia drogi przez tory tramwajowe, co skierowanie na torowisko tramwajowe pasa ruchu, co należny odczytywać jako miejsce przecinania się kierunków ruchu - w rozumieniu art. 25 PRD - pojazdów, które jadą na wprost, kontynuując jazdę tym samym odcinkiem jezdni.
przez szoferemeryt » czwartek 15 maja 2014, 19:53
Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.
przez Makabra » czwartek 15 maja 2014, 20:08
taik napisał(a):Makabra napisał(a):Mam wątpliwości co do tej sytuacji. Skoro jest to sterowane sygnalizacją, to czy tramwaj ma zezwolenie na wjazd razem z zielonym dla samochodów?lith napisał(a):Nie chce mi się wierzyć, żeby tramwaj miał tam 'zielone' razem z samochodami.
Potwierdzam wypowiedź elwaen.
Tramwaje mają nadawany sygnał zezwolenia wjazdu za sygnalizator w tym samym czasie (z pewnym przesunięciem czasowym) co zielone światło dla kierunku na wprost.
Osobiście, ilekroć tamtędy jeżdżę, nie dostrzegam wielu sytuacji newralgicznych. Przeważająca większość kierowców orientuje się w sytuacji i ustępuje pierwszeństwa przejazdu jadącemu tramwajowi, poprzez zatrzymanie się.
szoferemeryt napisał(a):https://www.google.pl/maps/@50.041838,19.94326,3a,75y,180h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sl4i2Wqk4rJDjZLTCqX9wQA!2e0
Wydaje się najlepszym oznakowaniem A-30 z T-8.
Tylko co z tym zapisem.Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.
przez Drezyna » czwartek 15 maja 2014, 21:20
kombi napisał(a):A tramwajowi masz ustąpić pierwszeństwa na podstawie art. 28.
przez taik » piątek 16 maja 2014, 17:00
jasper1 napisał(a):Czy nie jest tak, że patrząc na oznakowanie pionowe w związku z A-21 mamy obowiązki wynikające z art. 28 PoRD, a w związku z T-8 z art.25?
jasper1 napisał(a):Przy okazji, czy ja dobrze kojarzę, że w 170, T-8 występuje wspólnie z A-30, a z A-21 tylko T-7?
Makabra napisał(a):Ale przy aktualnej organizacji co z autobusem który jedzie torowiskiem? Jego już nie dotyczy przepis o pojazdach szynowych
przez jasper1 » piątek 16 maja 2014, 18:28
taik napisał(a):jasper1 napisał(a):Należy jeszcze dodać, że 220 rozszerza ten zakres o łączenie znaku [A-21] z tabliczką [T-8], wręcz zaleca stosowanie takiego układu.
przez Makabra » piątek 16 maja 2014, 18:57
taik napisał(a):Makabra napisał(a):Ale przy aktualnej organizacji co z autobusem który jedzie torowiskiem? Jego już nie dotyczy przepis o pojazdach szynowych
W tym miejscu ruch autobusów, wyprowadzony z wydzielonego torowiska na jezdnię, jest kierowany poprzez odrębny sygnalizator dla kierujących autobusami ([SB]+tabliczka z napisem "BUS") i trzeba przyznać, że doskonale to funkcjonuje.
przez LeszkoII » piątek 16 maja 2014, 19:22
W "naszym" przykładzie mamy zarówno przejazd przez tory tramwajowe jak też skierowanie ruchu na tory tramwajowe. Ja bym się nie czepiał tak bardzo zapisów z "220" i w sytuacji wystąpienia tych dwóch okoliczności na raz, nie umieszczałbym jednocześnie A-20 oraz A-30 na słupku a pod nimi T-7 oraz T-8.taik napisał(a):W 170 i 220 jest wyraźnie zarysowane rozgraniczenie nazewnictwa i oznakowania tych dwóch przypadków: przejazdu tramwajowego (przejazd przez tory tramwajowe) oraz skierowania ruchu pojazdów na tory tramwajowe.