Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez MloOoOdy » niedziela 25 maja 2014, 08:58

Witam! Skrzyżowanie wygląda tak :

Obrazek

Ja jechałem autem A. W miejscu w którym stoję, nie ma wyznaczonych pasów ruchu, ale jezdnia jest bardzo szeroka i dwa auta mieszczą się obok siebie bez problemu. W prawo jak widać jest zakaz wjazdu (ulica jednokierunkowa). W lewo również jest droga jednokierunkowa. Na wprost, droga się zwęża i jest już dość wąsko.
Jadąc na wprost, przyjąłem żeby jechać od prawej krawędzi jezdni (co jest chyba całkiem logiczne, skoro można jechać na wprost lub w lewo). Dobrze takie coś zrozumiałem ? Bo to już nie pierwsza moja sytuacja w takim miejscu jednak nigdy nie doszło do kolizji. A co w przypadku gdyby do niej doszło ? Będzie moja wina, czy drugiego samochodu ?

Dla mieszkających w Łodzi - skrzyżowanie Zielonej i Wólczańskiej przy Ambasadzie.
Zdjęcie z Google Maps :

Obrazek

Jeżdżę samochodem prawie rok, nie mam ani jednego mandatu i nigdy nie miałem sytuacji, której nie rozumiałem, ale tutaj już nie wiem o co chodzi, a że jeżdżę tędy codziennie, to nie chcę się przyznać w razie czego do kolizji, której nie jestem sprawcą.
MloOoOdy

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez jasper1 » niedziela 25 maja 2014, 10:40

Sądzę, że za przyczynę kolizji może być uznane niezastosowanie się przez A do przepisu o zmianie pasa ruchu (to jego pas kończy się). Zwłaszcza, że jeśli znaki na jezdni nie wskazują inaczej, to jazda na wprost dozwolona jest z każdego pasa ruchu.
Może jednak ktoś bardziej doświadczony się wypowie, bo czas mojego doświadczenia jest podobne do Twojego.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Makabra » niedziela 25 maja 2014, 10:41

Pojazd A zmienia pas ruchu więc ustępuje pojazdowi B.
Makabra

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 25 maja 2014, 12:58

https://www.google.pl/maps/@52.227427,2 ... !2e0?hl=pl

tak samo tutaj następuje zwężenie i wąska szyjka za wiaduktem. człowiek może się pogubić, jak tutaj się zachować?
RossoneriDevil

Postprzez lith » niedziela 25 maja 2014, 13:30

Imo bez sensu oznakowane, bo nie może być więcej pasów na wjeździe niż na wyjeździe ze skrzyżowania. Ja bym tutaj wyłączył torowisko i zostawił je tylko dla tramwaju, a samochody niech czekają z prawej, żeby ewentualnego tramwaju nie blokować. Tak to można dyskutować w nieskończoność czyj pas znika i czy były w ogóle 2 pasy przed skrzyżowaniem. Ja bym w takim miejscu najzwyczajniej stawał na środku szerokiego pasa, żeby nie robić sobie niepotrzebnie problemów, wtedy nie będzie wątpliwości, że jest jeden.
lith

Postprzez szoferemeryt » niedziela 25 maja 2014, 14:10

Winien kolizji pojazd A.
Tylko w przypadku "czerwonego" i zbliżania się tramwaju pojazd B winien ustąpić miejsce tramwajowi, gdzie(pod sytuację drogową nie podchodzi)? Za sygnalizator - mandat.
szoferemeryt

Postprzez aleo » niedziela 25 maja 2014, 14:24

Winę za kolizję powinien ponosić zarządca drogi za złą organizację ruchu. Najlepij ustawiaj sę tak jak pojazd na zdjęciu i nie będzie kolizyjnej sytuacji.
aleo

Postprzez szoferemeryt » niedziela 25 maja 2014, 15:19

aleo napisał(a): Najlepij ustawiaj sę tak jak pojazd na zdjęciu i nie będzie kolizyjnej sytuacji.

Faktycznie unikniesz kolizji ale mandatu nie unikniesz. :spoko:
szoferemeryt

Postprzez Makabra » niedziela 25 maja 2014, 15:39

szoferemeryt napisał(a):
aleo napisał(a): Najlepij ustawiaj sę tak jak pojazd na zdjęciu i nie będzie kolizyjnej sytuacji.

Faktycznie unikniesz kolizji ale mandatu nie unikniesz. :spoko:

No a jaki to mandat tam policja pokusi się wystawić?
Makabra

Powrót do Sytuacje na drodze