kombi napisał(a):Od kiedy to można wjeżdżać za linię P-7b?
Od zawsze, jeśli spełnisz wymóg:
znak P-7b oznacza ponadto zakaz wjazdu na pobocze kierującemu pojazdem samochodowym
A widzisz gdzie tam pobocze?
==========
maryann napisał(a):Jako bufor, "bariera" między pdp a parkingiem "chroniąca" pieszych.
To tego przeznaczone są inne urządzenia bezpieczeństwa. Jakoś po drugiej stronie ulicy nie ma tego "bufora". Zabrania się zatrzymywania pojazdu NA przejściu dla pieszych.... Czy to nie wystarczający przepis?
=======
jasper1 napisał(a):Chodzi mi o to, że wyspa wśród elementów infrastruktury pełni dokładnie tę samą rolę, co wśród znaków poziomych P-21 często żargonowo również zwany wyspą.
To po części prawda. Ale mam zastrzeżenie, dlaczego to coś co komentujemy nazywasz wyspą? Ja bym to nazwał miejscem idealnie nadającym się na postój - czymś w rodzaju zatoki/wyspy/przystani.
jasper1 napisał(a):Zastosowanie jej w takim celu jaki podano w tekście do zdjęcia jest zgodne z 220.
Wiele rzeczy jest zgodnych z innymi a jednak nie są tym samym (np. DDR to nie jezdnia, skrzyżowanie to nie jest droga, chodnik to nie jest droga dla pieszych).
W tej konkretnej sytuacji zastosowano ją by parking "nie rozciągnął się na przejście dla pieszych.
Nie może się rozciągać na PdP. Jego początek wyznacza D-18.
jasper1 napisał(a):Podstawa prawna, którą podała sankila może być w pełni zastosowana.
Przy założeniu, że ta "część drogi" to pobocze. Chyba nie tak wygląda pobocze