Nagonka na BMW? Czy pojazd zaparkowany jest poprawnie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nagonka na BMW? Czy pojazd zaparkowany jest poprawnie?

Postprzez LeszkoII » środa 11 czerwca 2014, 14:28

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/absurdy,news,wysepka-dopasowana-do-bmw,125642.html

Obrazek źródło: TVN24
http://s28.postimg.org/52075tnij/1_srcw_616_srch_2000_dstw_616_dsth_2000.jpg
Proszę o podstawę prawną ewentualnego ukarania kierującego tym BMW. Bo ja nie znalazłem. Z góry zaznaczę, że nie chodzi mi o to czy ma sprawne światła, gaśnicę, włączony od 5 min silnik itp..

Sądząc po komentarzach to chyba jakiś przepis MUSIAŁ złamać 8) Tylko jaki i czy na podstawie samego zdjęcia można takie opinie wygłaszać?

EDIT: dodałem link do zdjęcia jakby się automatycznie nie wgrywało
Ostatnio zmieniony czwartek 12 czerwca 2014, 11:30 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 4 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: Nagonka na BMW? Czy pojazd zaparkowany jest poprawnie?

Postprzez jasper1 » środa 11 czerwca 2014, 14:59

Zacznijmy od art.49.1.2) PoRd
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez dylek » środa 11 czerwca 2014, 15:03

LeszkoII napisał(a):Proszę o podstawę prawną ewentualnego ukarania kierującego tym BMW. Bo ja nie znalazłem. Z góry zaznaczę, że nie chodzi mi o to czy ma sprawne światła, gaśnicę, włączony od 5 min silnik itp..

Sądząc po komentarzach to chyba jakiś przepis MUSIAŁ złamać 8) Tylko jaki i czy na podstawie samego zdjęcia można takie opinie wygłaszać?

PoRD art. 49.1 (2) ? ...tak ze zdjęcia :D

Oooo...jasper mnie ubiegła :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » środa 11 czerwca 2014, 15:49

Patrząc na kierunek ustawienia po lewej- może to jednokierunkowa i wszystko gra? Wie ktoś, co to za miejsce?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez piotrz » środa 11 czerwca 2014, 16:03

A może ciągła linia wzdłuż krawężnika
piotrz

Postprzez LeszkoII » środa 11 czerwca 2014, 18:23

jasper1 napisał(a):Zacznijmy od art.49.1.2) PoRd
dylek napisał(a):Oooo...jasper mnie ubiegła
Skoro zakładacie, że to droga dwukierunkowa, to jakoś nie widzę słupka od znaku D-6.
Wobec tego zakładam, że to droga jednokierunkowa.
maryann napisał(a):Patrząc na kierunek ustawienia po lewej- może to jednokierunkowa i wszystko gra?
Cenna uwaga. Skoro miałaby to być droga dwukierunkowa (jezdnia dwukierunkowa) to nie wyobrażam sobie znaku D-18 umieszczonego po lewej stronie i sugerującego postój przy lewej krawędzi jezdni oraz wzdłuż niej. Bowiem ten parking znajduje się na jezdni a nie poza nią.

Ja myślałem o zatrzymaniu przy wysepce... :hmm: ale to nie jest wysepka, tylko zatoka... "wypukła" :mrgreen:

Po prostu brakuje znaku poziomego P-21, który ponoć - cytując tekst TVN-u - kiedyś był i zastąpiono go zatoką.

Faktycznie nie wiemy, jakie to jest miejsce. Zakładam, że jednak nie umieszczono B-36 po lewej stronie jezdni. Nie byłoby wtedy "awantury".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez jasper1 » środa 11 czerwca 2014, 20:43

1. Czy tam przy tej wyspie - zatoce nie ma przypadkiem P-7b?
2.Czy takich urządzeń typu wyspa nie stosuje się przypadkiem właśnie do zabezpieczenia powierzchni wyłączonych z ruchu przed najeżdżaniem zgodnie z 220?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LeszkoII » środa 11 czerwca 2014, 21:17

jasper1 napisał(a):1. Czy tam przy tej wyspie - zatoce nie ma przypadkiem P-7b?
Oczywiście że JEST.
jasper1 napisał(a):2.Czy takich urządzeń typu wyspa nie stosuje się przypadkiem właśnie do zabezpieczenia powierzchni wyłączonych z ruchu przed najeżdżaniem zgodnie z 220?
Chodzi Ci o to, czy można zaparkować pojazd na trawniku pomiędzy jezdnią a chodnikiem/DDR/DDP? :hmm:
Powierzchnia wyłączona "z ruchu" = P-21.
Czy ta pseudo wyspa to pas dzielący jezdnie? A może pobocze o długości 5 m?

Wciąż nie widzę przeciwwskazań dla takiego parkowania.
LeszkoII

Postprzez dylek » środa 11 czerwca 2014, 22:47

Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » czwartek 12 czerwca 2014, 02:37

LeszkoII napisał(a):Wciąż nie widzę przeciwwskazań dla takiego parkowania.
Art 45.4 - wykorzystanie [...] niezgodnie z przeznaczeniem.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » czwartek 12 czerwca 2014, 06:58

Dzięki Dylek za linka.
A teraz przeanalizujmy jak wcześniej wyglądało oznakowanie http://goo.gl/maps/YrX21
Czyli po pierwsze cofnięty D-18 w kierunku PdP, po drugie zadziwiająco mała powierzchnia wyłączona z ruchu - nie mam pojęcia w jakim celu zastosowana.

BMW zaparkowało OK w dodatku za friko. Może to się nie spodobało ludowi.
sankila napisał(a):Art 45.4 - wykorzystanie [...] niezgodnie z przeznaczeniem.
A jaka to część drogi? Jakie jest jej przeznaczenie?
LeszkoII

Postprzez jasper1 » czwartek 12 czerwca 2014, 07:17

LeszkoII napisał(a):Chodzi Ci o to, czy można zaparkować pojazd na trawniku pomiędzy jezdnią a chodnikiem/DDR/DDP? :hmm:
Powierzchnia wyłączona "z ruchu" = P-21.

Chodzi mi o to, że wyspa wśród elementów infrastruktury pełni dokładnie tę samą rolę, co wśród znaków poziomych P-21 często żargonowo również zwany wyspą.
Zastosowanie jej w takim celu jaki podano w tekście do zdjęcia jest zgodne z 220.
W tej konkretnej sytuacji zastosowano ją by parking "nie rozciągnął się na przejście dla pieszych.

Podstawa prawna, którą podała sankila może być w pełni zastosowana.
jasper1

Postprzez maryann » czwartek 12 czerwca 2014, 09:08

LeszkoII napisał(a):mała powierzchnia wyłączona z ruchu - nie mam pojęcia w jakim celu zastosowana
Jako bufor, "bariera" między pdp a parkingiem "chroniąca" pieszych.
Ta wyspa wygląda jak azyl przejścia, między jezdniami.
Strzyc gościa za przekroczenie P7b!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » czwartek 12 czerwca 2014, 10:48

Od kiedy to można wjeżdżać za linię P-7b?
kombi

Postprzez LeszkoII » czwartek 12 czerwca 2014, 11:23

kombi napisał(a):Od kiedy to można wjeżdżać za linię P-7b?
Od zawsze, jeśli spełnisz wymóg:
znak P-7b oznacza ponadto zakaz wjazdu na pobocze kierującemu pojazdem samochodowym
A widzisz gdzie tam pobocze?
==========
maryann napisał(a):Jako bufor, "bariera" między pdp a parkingiem "chroniąca" pieszych.
To tego przeznaczone są inne urządzenia bezpieczeństwa. Jakoś po drugiej stronie ulicy nie ma tego "bufora". Zabrania się zatrzymywania pojazdu NA przejściu dla pieszych.... Czy to nie wystarczający przepis?
=======
jasper1 napisał(a):Chodzi mi o to, że wyspa wśród elementów infrastruktury pełni dokładnie tę samą rolę, co wśród znaków poziomych P-21 często żargonowo również zwany wyspą.
To po części prawda. Ale mam zastrzeżenie, dlaczego to coś co komentujemy nazywasz wyspą? Ja bym to nazwał miejscem idealnie nadającym się na postój - czymś w rodzaju zatoki/wyspy/przystani.
jasper1 napisał(a):Zastosowanie jej w takim celu jaki podano w tekście do zdjęcia jest zgodne z 220.
Wiele rzeczy jest zgodnych z innymi a jednak nie są tym samym (np. DDR to nie jezdnia, skrzyżowanie to nie jest droga, chodnik to nie jest droga dla pieszych).
W tej konkretnej sytuacji zastosowano ją by parking "nie rozciągnął się na przejście dla pieszych.
Nie może się rozciągać na PdP. Jego początek wyznacza D-18.
jasper1 napisał(a):Podstawa prawna, którą podała sankila może być w pełni zastosowana.
Przy założeniu, że ta "część drogi" to pobocze. Chyba nie tak wygląda pobocze :roll:
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze