Wyjazd z posesji vs jadący po chodniku.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjazd z posesji vs jadący po chodniku.

Postprzez ROZBISURMANIONY » środa 18 czerwca 2014, 09:21

[prywata]

ella
ROZBISURMANIONY

Postprzez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 11:17

Na uzasadnienie pomijania innych przepisów po zastosowaniu się do jednego? Mało. Powtarzasz w kółko swoje a argumentów nadal brak.
szymon1977 napisał(a):Napisz teraz, jak jadącemu wzdłuż po chodniku przyszło do głowy, że PoRD daje mu pierwszeństwo przejazdu, skoro wg PoRD go w ogóle nie ma?

Przypomnę jeszcze coś:
szerszon napisał(a):Używanie drogi niezgodnie z przeznaczeniem pozwala na korzystanie z jakiegokolwiek pierwszeństwa ?
szymon1977 napisał(a):Trudno mówić, żeby PoRD dał pierwszeństwo przejazdu komuś, komu sam zaistnieć w ogóle nie pozwala.

I jeszcze jedno:
szymon1977 napisał(a):A stajesz na zielonym celem przepuszczenia jadących na czerwonym? Bierzesz ich w ogóle pod uwagę? A może PoRD określa pierwszeństwo przejazdu w takiej sytuacji?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 18 czerwca 2014, 16:54

A skąd niby kierujący ustępujący pierwszeństwa może podejrzewać, że pojazd nie został zarejestrowany? Jakie to ma znaczenie? Normalnie zakładamy, iż uczestnicy stosują się do przepisów. I są to różne przepisy, często powiązane w parach pod względem tematycznym/kolizyjnym/przyczynowo-skutkowym.

Znajdź mi w przepisach pragmatyczną korelację zachowań na drodze pomiędzy pojazdem z przeterminowaną gaśnicą a rowerzystą bez hamulców.

Pomiędzy problematyką ustąpienia pierwszeństwa a prędkością/dozwolonym torem jazdy/właściwym korzystaniem z części dróg istnieje bardzo ścisły związek. Nieprzypadkowo biegli badają prędkość, tor jazdy a relacje świadków wskazują na nieznajomość przepisów (jazda samochodem po chodniku).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez pawmar » piątek 20 czerwca 2014, 10:41

Skoro można parkować na chodniku, to trzeba jakoś na ten chodnik wjechać - chyba, że niektórzy twardogłowi wnoszą swój pojazd na plecach. Skoro mogę parkować, muszę jakoś wjechać i ustawić samochód, wtedy wolno mi chyba pojechać po chodniku aby równo ustawić samochód i nie ma tutaj znaczenia czy jadę 2 metry czy może 10 metrów. Parkując na chodniku i podjeżdżając w związku z parkowaniem kilka metrów aby ustawić samochód zgodnie z przepisami chyba mam pierwszeństwo przed wyjeżdżającymi z posesji ??? Przychylam się do postów rozbisurmanionego natomiast szerszon chyba wnosi pojazd na chodnik na plecach bo on ostro twierdzi że po chodniku nie wolno jechać. To jak mam zaparkować ?
pawmar

Postprzez szerszon » piątek 20 czerwca 2014, 11:26

Skoro można parkować na chodniku, to trzeba jakoś na ten chodnik wjechać -

Tu nie ma mowy o parkowaniu tylko o jeździe wzdłuż po chodniku.
wtedy wolno mi chyba pojechać po chodniku aby równo ustawić samochód i nie ma tutaj znaczenia czy jadę 2 metry czy może 10 metrów

Dobrze ,ze dodałeś "chyba"...a znaczenie jest.
Chyba nie zamierzasz parkować blokując wyjazd do posesji.
Czy przytoczyć odpowiedni przepis w tym temacie ?
To o czym w ogóle mówimy ?
Parkując na chodniku i podjeżdżając w związku z parkowaniem kilka metrów aby ustawić samochód zgodnie z przepisami chyba mam pierwszeństwo przed wyjeżdżającymi z posesji ???

Lepszym pomysłem będzie, jak mi się wydaje, nauczyć parkować, aby nie jeździć po chodniku tam i z powrotem.Proponuje równolegle tyłem. Nie ma potrzeby jazdy 10 metrów.
Jeszcze w omawianym przypadku i miejscu , które zalinkowałem nie ma możliwości zaparkowania na chodniku. 1,5 metra jednak wypadałoby zostawić.
czy też przytoczyć odpowiedni przepis ?

Przychylam się do postów rozbisurmanionego

jestem wzruszony :lol:

natomiast szerszon chyba wnosi pojazd na chodnik na plecach bo on ostro twierdzi że po chodniku nie wolno jechać. To jak mam zaparkować ?

tak jak napisałem na początku. 1. Jest mowa o jeżdzie wzdłuż po chodniku, a nie o parkowaniu.
2. Wypada się nauczyć parkować. Dylematy znikną.
szerszon

Postprzez pawmar » piątek 20 czerwca 2014, 11:59

Niem mam obowiązku parkować równolegle, chodź wiem, że jest łatwiej. Wjeżdżam więc przodem na chodnik blisko krawędzi jezdni, zostawiam 1,5 metra dla pieszych i podjeżdżam aby równo ustawić samochód przejeżdżając kilka kroków aby stanąć za jakąś bramą do posesji nie blokując wyjazdu. Czy to jest zabronione ??? W tym czasie ktoś wyjeżdża z posesji i dochodzi niestety do kolizji - to ja jestem winny spowodowania kolizji ??? A tak na marginesie - ton wypowiedzi szerszona źle o nim świadczy i wolał bym aby wypowiedział się w tej kwestii ktoś, kto mniej emocjonalnie podchodzi do sprawy. Szerszonowi dziękuję, nic on nie wniósł do tematu.
pawmar

Postprzez szerszon » piątek 20 czerwca 2014, 12:05

Czy to jest zabronione ???

To jest jazda wzdłuż po chodniku. Poza tym , jeśli jest mozliwość pozostawienia 1,5 metra dla pieszych to juz nie ma elementu zaskoczenia jak w linku, który jest na początku.
Można sie zastosować do Art 3 widząc taką sierotkę co nie umie parkować.
Z resztą ..od kiedy to brak umiejętności, albo "bo mi wygodniej" pozwala łamać przepisy ?
To może w celu zawrócenia na drodze dwujezdniowej nie jedźmy do najbliższego skrzyzowania tylko zawróćmy przez pas zieleni.
W tym czasie ktoś wyjeżdża z posesji i dochodzi niestety do kolizji - to ja jestem winny spowodowania kolizji ???

A dlaczego nie ?
Nie potrafisz jeździć i parkować i chcesz z tego powodu mieć jakieś roszczenia ? :wow:
szerszon

Postprzez ROZBISURMANIONY » piątek 20 czerwca 2014, 12:25

A co niby pawmar źle zrobił, w którym miejscu naruszył przepisy ruchu drogowego parkując na chodniku ?
=======
moderowane... osobiste żale na pw
szerszon
ROZBISURMANIONY

Postprzez ROZBISURMANIONY » piątek 20 czerwca 2014, 12:31

Szerszon napisał:
Można sie zastosować do Art 3 widząc taką sierotkę co nie umie parkować.
Nie potrafisz jeździć i parkować i chcesz z tego powodu mieć jakieś roszczenia ? :wow:[/quote]

............... aby zaparkować równolegle trzeba trochę cofnąć a na drogach o dużym natężeniu ruchu, lub jeżeli manewr ten spowoduje utrudnienie lub zagrożenie w ruchu to cofać nie można i trzeba wówczas wjechać przodem na chodnik. .............

================ moderowane osobiste żale na pw..a z kulturą osobista nie narzekam..codziennie sie dwa razy kąpię
szerszon
ROZBISURMANIONY

Postprzez szerszon » piątek 20 czerwca 2014, 21:21

ROZBISURMANIONY
A co niby pawmar źle zrobił, w którym miejscu naruszył przepisy ruchu drogowego parkując na chodniku ?

Przecież była mowa o "poprawianiu" parkowania wyrównując poprzez jazdę 10 metrów. Nie jest to jazda wzdłuż ? Poza tym czytaj dokładnie o jakich sytuacjach pisałem.
Jesteś bardzo chaotyczny usiłując mnie zdyskredytować, co przynosi wręcz odwrotny skutek. :D

aby zaparkować równolegle trzeba trochę cofnąć a na drogach o dużym natężeniu ruchu, lub jeżeli manewr ten spowoduje utrudnienie lub zagrożenie w ruchu to cofać nie można i trzeba wówczas wjechać przodem na chodnik.

To sie nie parkuje. Zbyt duże natężenie ruchu pozwala jeżdzić wzdłuz po chodniku i rozpędzać pieszych ?
Interesujące.
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 20 czerwca 2014, 21:43

pawmar napisał(a):Wjeżdżam więc przodem na chodnik blisko krawędzi jezdni, zostawiam 1,5 metra dla pieszych i podjeżdżam aby równo ustawić samochód przejeżdżając kilka kroków aby stanąć za jakąś bramą do posesji nie blokując wyjazdu. Czy to jest zabronione ??? W tym czasie ktoś wyjeżdża z posesji i dochodzi niestety do kolizji - to ja jestem winny spowodowania kolizji ???
Tak, pod warunkiem, że kierujący, który włączał się do ruchu, nie mógł przewidzieć iż jadący wzdłuż po chodniku nie zna przepisów.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ella » piątek 20 czerwca 2014, 21:45

ROZBISURMANIONY inaczej pawmar zakończyli dyskusję.
ella
Moderator

Postprzez dylek » sobota 21 czerwca 2014, 23:47

Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » niedziela 22 czerwca 2014, 09:24

"...przejeżdżanie/przechodzenie obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu...". Oczywiście, że na chodniku można wyprzedzać. Pieszy pieszego. :lol:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 czerwca 2014, 10:35

papadrive napisał(a):Oczywiście, że na chodniku można wyprzedzać. Pieszy pieszego.
...ale znak dotyczy kwestii wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych. Pieszy nie jest pojazdem silnikowym wielośladowym :)

Wklejka graficzna Dylka to oczywisty "dowód", że po chodniku można jeździć 8)
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze