Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez ROZBISURMANIONY » środa 18 czerwca 2014, 09:21
przez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 11:17
szymon1977 napisał(a):Napisz teraz, jak jadącemu wzdłuż po chodniku przyszło do głowy, że PoRD daje mu pierwszeństwo przejazdu, skoro wg PoRD go w ogóle nie ma?
szerszon napisał(a):Używanie drogi niezgodnie z przeznaczeniem pozwala na korzystanie z jakiegokolwiek pierwszeństwa ?
szymon1977 napisał(a):Trudno mówić, żeby PoRD dał pierwszeństwo przejazdu komuś, komu sam zaistnieć w ogóle nie pozwala.
szymon1977 napisał(a):A stajesz na zielonym celem przepuszczenia jadących na czerwonym? Bierzesz ich w ogóle pod uwagę? A może PoRD określa pierwszeństwo przejazdu w takiej sytuacji?
przez LeszkoII » środa 18 czerwca 2014, 16:54
przez pawmar » piątek 20 czerwca 2014, 10:41
przez szerszon » piątek 20 czerwca 2014, 11:26
Skoro można parkować na chodniku, to trzeba jakoś na ten chodnik wjechać -
wtedy wolno mi chyba pojechać po chodniku aby równo ustawić samochód i nie ma tutaj znaczenia czy jadę 2 metry czy może 10 metrów
Parkując na chodniku i podjeżdżając w związku z parkowaniem kilka metrów aby ustawić samochód zgodnie z przepisami chyba mam pierwszeństwo przed wyjeżdżającymi z posesji ???
Przychylam się do postów rozbisurmanionego
natomiast szerszon chyba wnosi pojazd na chodnik na plecach bo on ostro twierdzi że po chodniku nie wolno jechać. To jak mam zaparkować ?
przez pawmar » piątek 20 czerwca 2014, 11:59
przez szerszon » piątek 20 czerwca 2014, 12:05
Czy to jest zabronione ???
W tym czasie ktoś wyjeżdża z posesji i dochodzi niestety do kolizji - to ja jestem winny spowodowania kolizji ???
przez ROZBISURMANIONY » piątek 20 czerwca 2014, 12:25
przez ROZBISURMANIONY » piątek 20 czerwca 2014, 12:31
przez szerszon » piątek 20 czerwca 2014, 21:21
A co niby pawmar źle zrobił, w którym miejscu naruszył przepisy ruchu drogowego parkując na chodniku ?
aby zaparkować równolegle trzeba trochę cofnąć a na drogach o dużym natężeniu ruchu, lub jeżeli manewr ten spowoduje utrudnienie lub zagrożenie w ruchu to cofać nie można i trzeba wówczas wjechać przodem na chodnik.
przez LeszkoII » piątek 20 czerwca 2014, 21:43
Tak, pod warunkiem, że kierujący, który włączał się do ruchu, nie mógł przewidzieć iż jadący wzdłuż po chodniku nie zna przepisów.pawmar napisał(a):Wjeżdżam więc przodem na chodnik blisko krawędzi jezdni, zostawiam 1,5 metra dla pieszych i podjeżdżam aby równo ustawić samochód przejeżdżając kilka kroków aby stanąć za jakąś bramą do posesji nie blokując wyjazdu. Czy to jest zabronione ??? W tym czasie ktoś wyjeżdża z posesji i dochodzi niestety do kolizji - to ja jestem winny spowodowania kolizji ???
przez ella » piątek 20 czerwca 2014, 21:45
przez dylek » sobota 21 czerwca 2014, 23:47
przez papadrive » niedziela 22 czerwca 2014, 09:24
przez LeszkoII » niedziela 22 czerwca 2014, 10:35
...ale znak dotyczy kwestii wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych. Pieszy nie jest pojazdem silnikowym wielośladowympapadrive napisał(a):Oczywiście, że na chodniku można wyprzedzać. Pieszy pieszego.