Znak był przy wjeździe na osiedle.szerszon napisał(a):Chyba w takim przypadku jest obowiązek oznakowania "droga wewnętrzną"
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymon1977 » środa 16 lipca 2014, 09:56
Znak był przy wjeździe na osiedle.szerszon napisał(a):Chyba w takim przypadku jest obowiązek oznakowania "droga wewnętrzną"
przez szerszon » środa 16 lipca 2014, 10:17
przez LeszkoII » środa 16 lipca 2014, 12:25
przez rusel » środa 16 lipca 2014, 21:51
drogę stanowiącą do niego dojazd
przez szoferemeryt » czwartek 17 lipca 2014, 00:23
przez Baranek » czwartek 17 lipca 2014, 10:33
przez LeszkoII » czwartek 17 lipca 2014, 11:23
Nigdy nie możesz mu wjechać pod maskę, ale chodzi Ci zapewne o pierwszeństwo. Nie posiadasz takiego pierwszeństwa. Włączałeś się do ruchu po zatrzymaniu niewynikającym z warunków bądź przepisów ruchu lub po postoju. Zatem nie możesz być uznawany za "nadjeżdżającego z prawej". Rzecz w tym, iż często trudno ocenić, z jakich powodów napotkany pojazd stoi (być może przepuszczał pieszego w stanie nietrzeźwości).Baranek napisał(a):Czy jeśli stoję na chodniku w pasie drogi wewnętrznej a obok asfaltem jedzie samochód, to mogę mu wjechać przed maskę bo on ma mnie z prawej??
przez Baranek » czwartek 17 lipca 2014, 11:39
przez szoferemeryt » czwartek 17 lipca 2014, 12:19
Baranek napisał(a):Leszko - tylko weź pod uwagę, że i ja jestem na drodze wewnętrznej i ten drugi jadący asfaltem także jest na drodze wewnętrznej. Więc - czy mozna tu mówić w ogóle o włączaniu się do ruchu?
przez szymon1977 » czwartek 17 lipca 2014, 13:11
Czy ja wiem? Nie wydaje mi się, żeby jedna droga mogła być bardziej wewnętrzna od drugiej. Dojazd obiektu jak dla mnie też to nie jest. Nie widzę więc żadnych podstaw podejrzewania aby było to coś innego niż skrzyżowanie równorzędne.szerszon napisał(a):Nie przeglądałem wcześniej. Miejsce wątpliwe i zarządca mógłby sie postarać.
Z treści pierwszego postu. Na google-map nie jeździłem, czy znak jest - nie wiem.szoferemeryt napisał(a):Skąd wniosek, że to drogi wewnętrzne?
Nie możesz, włączasz się do ruchu.Baranek napisał(a):Czy jeśli stoję na chodniku w pasie drogi wewnętrznej a obok asfaltem jedzie samochód, to mogę mu wjechać przed maskę bo on ma mnie z prawej??
Nie widzę powodów aby o tym nie mówić. Masz napisane kiedy następuje włączanie do ruchu i droga wewnętrzna nie jest tutaj żadnym wyjątkiem.Baranek napisał(a):Więc - czy mozna tu mówić w ogóle o włączaniu się do ruchu?
Nie status uczestników ruchu jest taki sam a status drogi, na której się znajdują. Polecam zapoznać się z przepisami, o których się dyskutuje. Kierujący wjeżdża na jezdnię z chodnika i w świetle Art.17. nie ma znaczenia, że dzieje się to na drodze wewnętrznej.szoferemeryt napisał(a):Status obu jest ten sam.
Kodeks napisał(a):Art.17.1. Włączanie się do ruchu następuje ... przy wjeżdżaniu:
- na jezdnię ... z chodnika ...
Nie skorzystam z propozycji. Dla mnie to takie samo skrzyżowanie jak każde inne. Ale znam Twoją interpretację, jak napiszesz "krzyżowanie" to będę wiedział, że masz na myśli skrzyżowanie.LeszkoII napisał(a):Szymon, Ty piszesz o skrzyżowaniu a ja proponuję nazywać te miejsce alternatywnym wyrazem... np. krzyżowaniem (bez literki 's').
przez szoferemeryt » czwartek 17 lipca 2014, 18:53
przez LeszkoII » czwartek 17 lipca 2014, 20:22
Tak można, a nawet trzeba, bo włączanie się do ruchu odbywa się przy wjeździe NA DROGĘ (nie sprecyzowano jaka to ma być droga, po prostu droga a nie np. pole kukurydzy) Z.... i punkciki wymieniają - skąd się wjeżdża.Baranek napisał(a):Leszko - tylko weź pod uwagę, że i ja jestem na drodze wewnętrznej i ten drugi jadący asfaltem także jest na drodze wewnętrznej. Więc - czy mozna tu mówić w ogóle o włączaniu się do ruchu?
Co to znaczy status ten sam? Dwie są dwukierunkowe? Art. 17 żadnego "statusu" drogi, na która się wjeżdża, nie określa. Określa tylko skąd na drogę należy wjechać, by doszło do manewru włączania do ruchu.szoferemeryt napisał(a):Choć by to były drogi wewnętrzne, to jestem tego samego zdania co Ty nie ma mowy o włączaniu się do ruchu. Status obu jest ten sam.
Czemu interpretację? Biorę do ręki PoRD i zadaję sobie dwa pytania: czy pierwsza droga jest twarda? (TAK) oraz czy druga droga jest wewnętrzna (TAK). Wniosek jasny jak promień słońca - "określenie to(def. skrzyżowania) nie dotyczy" tak przecinających się dróg (zgodnie ze stanem faktycznym).szymon1977 napisał(a):Ale znam Twoją interpretację, jak napiszesz "krzyżowanie" to będę wiedział, że masz na myśli skrzyżowanie.
przez szymon1977 » czwartek 17 lipca 2014, 22:18
W sytuacji z wątku oczywiście nie ma żadnego chodnika ani włączania się do ruchu. Natomiast chodnik pojawił się w odpowiedzi na poniższe pytanie:szoferemeryt napisał(a):Wyjeżdża z chodnika? Tego to już nie rozumiem, czy niby droga jest chodnikiem, czy, to że przejeżdża przez chodnik...
Baranek napisał(a):Czy jeśli stoję na chodniku w pasie drogi wewnętrznej a obok asfaltem jedzie samochód, to mogę mu wjechać przed maskę bo on ma mnie z prawej??
przez samotnyGeorge » czwartek 17 lipca 2014, 23:02
przez LeszkoII » piątek 18 lipca 2014, 21:20
Każdy kierujący wyjeżdżający ze ścieżki lub z drogi gruntowej na drogę inną niż scieżka lub droga gruntowa powinien ustąpić pierwszeństwa przejazdu pojazdom jadącym po tej drodze. W celu stosowania niniejszego artykułu określenia "ścieżka" i "droga gruntowa" mogą być zdefiniowane w ustawodawstwie krajowym.