NA KTORY PAS?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

NA KTORY PAS?

Postprzez Gracjan » niedziela 18 września 2005, 10:17

Witam, mam pytanie. Z trzech pasow ruchu dwa (lewy i srodkowy) sluza do skretu w lewo. Na obydwu pasach stoja auta. Jakie pasy powinny zajac auta po skrecie w lewo. Czy auto z lewego pasa powinno zajac pas lewy czy srodkowy? Czy auto ze srodkowego pasa powinno zajac pas prawy czy srodkowy? Co w przypadku gdy oba auta chca zajac po skrecie pas srodkowy? Kto ma wtedy pierszenstwo? Proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości i poparcie ich kodeksem. Pozdrawiam Gracjan
Gracjan

Re: NA KTORY PAS?

Postprzez Mauro.Widzew » niedziela 18 września 2005, 10:51

Gracjan napisał(a):Witam, mam pytanie. Z trzech pasow ruchu dwa (lewy i srodkowy) sluza do skretu w lewo. Na obydwu pasach stoja auta. Jakie pasy powinny zajac auta po skrecie w lewo. Czy auto z lewego pasa powinno zajac pas lewy czy srodkowy? Czy auto ze srodkowego pasa powinno zajac pas prawy czy srodkowy? Co w przypadku gdy oba auta chca zajac po skrecie pas srodkowy? Kto ma wtedy pierszenstwo? Proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości i poparcie ich kodeksem. Pozdrawiam Gracjan

po skręcie mogą zająć każdy pas (ale najlepiej ten zgodny z ich następnym manewrem), jeśli oba chcą zająć środkowy pierwszeństwo ma ten który już jest na nim
Mauro.Widzew

Postprzez miros » niedziela 18 września 2005, 11:53

to jest troche glupie bo w kodeksie jest, przepis ktory mowi, ze po skrecie w lewo mozemy zajac dowolny pas. problem pojawia sie wlasnie, gdy do skretu mamy 2 pasy. w kodeksie raczej nie ma odpowiedzi na to pytanie (albo ja slepy jestem i szukac mi sie nie chce), ja takie cos rozwiazuje w taki sposob: pojazd ktory skreca w lewo z wewnetrznego pasa (czyl ilewego), po skrecie zajmuje pas skrajny lewy. pojazd skrecajacy z prawego pasa, po skrecie zajmuje albo pas srodkowy albo skrajny prawy. w ten sposob nie ma mozliwosci zajscia kolizji.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Jerzyk » niedziela 18 września 2005, 12:32

Po skręcie każdy może zająć dowolny pas na jezdni. Jeżeli z dwóch lub więcej pasów dozwolony jest skręt w danym kierunku, obowiązują 'zwykłe' zasady obowiązku ustąpienia pierwszeństwa pojazdom już jadącym po pasie który chce się zająć oraz chcącym wjechać na ten pas z prawej strony. W praktyce czyni to niemal niemożliwym zajęcie prawego pasa po skręcie z pasa skrajnego lewego.
Z błękitnym niebem :!: 8)

-- B od lutego 2005, C w drodze --
Jerzyk

Postprzez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 13:40

miros napisał(a):to jest troche glupie bo w kodeksie jest, przepis ktory mowi, ze po skrecie w lewo mozemy zajac dowolny pas. problem pojawia sie wlasnie, gdy do skretu mamy 2 pasy. w kodeksie raczej nie ma odpowiedzi na to pytanie (albo ja slepy jestem i szukac mi sie nie chce), ja takie cos rozwiazuje w taki sposob: pojazd ktory skreca w lewo z wewnetrznego pasa (czyl ilewego), po skrecie zajmuje pas skrajny lewy. pojazd skrecajacy z prawego pasa, po skrecie zajmuje albo pas srodkowy albo skrajny prawy. w ten sposob nie ma mozliwosci zajscia kolizji.

Zgadzam się w 100% z Mirosem. W Kodeksie rzeczywiście nie jest to sprecyzowane, a szkoda, bo moim zdaniem powinno być właśnie coś takiego, że skręcający z lewego (jeżeli możliwość skrętu jest z więcej niż jednego pasa) powinien zająć lewy itd. Trudno by było jednak taki przepis sprecyzować, biorąc pod uwagę wszelkie możliwe ewentualności - droga, w którą skręcamy, może mieć przecież 2 lub 3 pasy dla jednego kierunku itp. itd.

Jerzyk napisał(a):Jeżeli z dwóch lub więcej pasów dozwolony jest skręt w danym kierunku, obowiązują 'zwykłe' zasady obowiązku ustąpienia pierwszeństwa pojazdom już jadącym po pasie który chce się

Nie do końca się mogę zgodzić. Według przepisów skręcający z każdego pasa po skręceniu może zająć dowolny pas. A więc teoretycznie jeżeli skręca ze skrajnego lewego w drogę z 4 pasami w jedną stronę, może zająć skrajny prawy. I gdyby doszło do dziwnego spotkania się na tym prawym pasie z drugim samochodem, który skręcałtam z innego pasa, w świetle przepisów nie byłoby mowy o czyjejkolwiek winie.
Najczęściej jeździ się tak, jak pisze Miros, i problemu nie ma. Ale powtórzę jeszcze raz - uważam, że powinno się to w Kodeksie sprecyzować.
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » niedziela 18 września 2005, 14:21

Jest tu zasada prawej reki.

Czyli

2 pasy do skretu w lewo w droge o 3 pasach.
Pojazd na lewym skrajnym pasie do skretu jest czesciowo uzalezniony od pojazdu znajdujacego sie po prawej stronie i tez skrecajacego. ALE pojazd skrecajacego z prawego pasa (do skretu w lewo) NIE MOZE wjechac na lewy pas bo w ten sposob zajedzie droge pojazdowi pierwszemu.

Czyli tak jak mowi dokladnie miros. Takie postepowanie jest zgodne z prawem. I tak nalezy jezdzic.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Gracjan » niedziela 18 września 2005, 14:51

Auto z lewego pasa jedzie na lewy, a z prawego na prawy, ok. Ale co w przypadku gdy oba auta zamierzaja zajac pas srodkowy. Ktoremu bardziej on sie "nalezy". W przypadku kolizji czyja bedzie wina?
Gracjan

Postprzez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 14:57

Gracjan napisał(a):Auto z lewego pasa jedzie na lewy, a z prawego na prawy, ok. Ale co w przypadku gdy oba auta zamierzaja zajac pas srodkowy. Ktoremu bardziej on sie "nalezy". W przypadku kolizji czyja bedzie wina?

No i właśnie problem polega na tym, że według naszego kochanego i jasnego Kodeksu teoretycznie niczyja. :D
scorpio44

Postprzez Jerzyk » niedziela 18 września 2005, 15:13

Z zasady prawej ręki - wina byłaby tego, któr y skręcał z lewego pasa.
Z błękitnym niebem :!: 8)

-- B od lutego 2005, C w drodze --
Jerzyk

Postprzez Sławek_18 » niedziela 18 września 2005, 15:21

Gracjan napisał(a):Auto z lewego pasa jedzie na lewy, a z prawego na prawy, ok. Ale co w przypadku gdy oba auta zamierzaja zajac pas srodkowy. Ktoremu bardziej on sie "nalezy". W przypadku kolizji czyja bedzie wina?

Wyjasnilem to w moim pascie ! Przeciez to proste tak samo jak przy zmianie pasa na srodkowy tan ma pierwszenstwo kto jest po prawej stronie. To juz wiem Skad tyle razy mi juz zajechano droge w takich sytuacjach jak ludzie nie wiedza kto ma pierwszenstwo.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Gracjan » niedziela 18 września 2005, 15:47

Ja tez twierdze, ze obowiazuje zasada prawej reki, ponad to jezeli ja jade srodkowym pasem to pierwszenstwo zajecia srodkowego pasa po skrecie nalezy do mnie. Ale sa ludzie ktorzy twierdza, ze po skrecie powinno sie zajmowac jak najblizej prawy pas (jezeli to mozliwe). Czy jest paragraf na koniecznosc zajmowania prawej strony?
Gracjan

Postprzez jimorrison » niedziela 18 września 2005, 15:54

Gracjan napisał(a):Czy jest paragraf na koniecznosc zajmowania prawej strony?

Kod: Zaznacz cały
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 16:02

Sławek_18 napisał(a):Przeciez to proste tak samo jak przy zmianie pasa na srodkowy tan ma pierwszenstwo kto jest po prawej stronie

A nieprawda! Tak się przyjęło, tak się jeździ i jest OK, ale z przepisów wcale tak nie wynika!

Zasada prawej ręki jako taka dotyczy właściwie tylko skręcania na skrzyżowaniu. Nie zapominajcie, że przepis dotyczący tego, że pierwszeństwo wjazdu na pas środkowy ma ten z prawej wprowadzono dopiero parę lat temu. Dawniej nawet to nie było według przepisów rozstrzygnięte. Ale rozstrzygnęli.
Natomiast jeżeli chodzi o to, o czym teraz dyskutujemy, to ani zasada prawej ręki, ani jakiekolwiek zasady związane ze zmianą pasa ruchu w świetle Kodeksu nie mają tu nic do rzeczy. Przepisy mówią tylko tyle, że po skręcie możemy zająć dowolny pas i nic więcej.

A jeżeli chodzi o jazdę jak najbliżej prawej strony, to po pierwsze - jest to przepis obowiązujący tylko na egzaminie :D:D, a po drugie - w tej dyskusji zakładamy raczej, że jeżeli ktoś chce zająć pas taki, siaki czy śmaki, to znaczy, że ma w tym jakimś cel i będzie mu wygodniej w dalszej jeździe.
scorpio44

Postprzez ella » niedziela 18 września 2005, 23:06

Co do tematu skrętu w lewo to jeżdżę tak jak pisze Miros i Sławek.
Jak jest jeden pas do skrętu w lewo czy w prawo to możemy sobie w myśl przepisów zajmować dowolny pas.
Natomiast jak są dwa pasy do skrętu to niestety nie możemy jadąc prawym po skręcie zająć lewego. Jest to zajechanie drogi temu co skręca w lewo z pasa wewnętrzenego. Każdy ma swój pas przed skrętem i swój pas po skręcie. Z tym, że ten po prawej może sobie wybrać albo prawy albo środkowy. Jadący z lewej natomiast zawsze co do środkowego pasa jest uzalezniony od samochodu na prawym pasie. Można to podciagnąć pod paragraf, że nie zmienia się pasu ruchu na skrzyżowaniu. Dwa pasy idące/skręcające w lewo na całej ciagłości skrzyżowania.
Czasami na większych skrzyżowaniach pasy do skrętu w lewo są wymalowane na całej długości, żeby samochody nie zajeżdzały sobie drogi.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 23:36

ella napisał(a):Można to podciagnąć pod paragraf, że nie zmienia się pasu ruchu na skrzyżowaniu.

Mogłabyś przytoczyć? Bo nie słyszałem o takim paragrafie. ;)
ella napisał(a):Czasami na większych skrzyżowaniach pasy do skrętu w lewo są wymalowane na całej długości, żeby samochody nie zajeżdzały sobie drogi.

No i wtedy nie ma wątpliwości. Każdy wie, jaki powinien być jego tor jazdy.

Ja chciałem na wszelki wypadek podkreślić, że ja również jeżdżę tak jak mówi Miros, Sławek czy Ella, bo tak nakazuje logika i zdrowy rozsądek. Ale nadal będę się upierał, że w przepisach nie znajdujemy rozwiązania tej sytuacji.
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze