Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Gracjan » niedziela 18 września 2005, 10:17
przez Mauro.Widzew » niedziela 18 września 2005, 10:51
Gracjan napisał(a):Witam, mam pytanie. Z trzech pasow ruchu dwa (lewy i srodkowy) sluza do skretu w lewo. Na obydwu pasach stoja auta. Jakie pasy powinny zajac auta po skrecie w lewo. Czy auto z lewego pasa powinno zajac pas lewy czy srodkowy? Czy auto ze srodkowego pasa powinno zajac pas prawy czy srodkowy? Co w przypadku gdy oba auta chca zajac po skrecie pas srodkowy? Kto ma wtedy pierszenstwo? Proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości i poparcie ich kodeksem. Pozdrawiam Gracjan
przez miros » niedziela 18 września 2005, 11:53
przez Jerzyk » niedziela 18 września 2005, 12:32
przez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 13:40
miros napisał(a):to jest troche glupie bo w kodeksie jest, przepis ktory mowi, ze po skrecie w lewo mozemy zajac dowolny pas. problem pojawia sie wlasnie, gdy do skretu mamy 2 pasy. w kodeksie raczej nie ma odpowiedzi na to pytanie (albo ja slepy jestem i szukac mi sie nie chce), ja takie cos rozwiazuje w taki sposob: pojazd ktory skreca w lewo z wewnetrznego pasa (czyl ilewego), po skrecie zajmuje pas skrajny lewy. pojazd skrecajacy z prawego pasa, po skrecie zajmuje albo pas srodkowy albo skrajny prawy. w ten sposob nie ma mozliwosci zajscia kolizji.
Jerzyk napisał(a):Jeżeli z dwóch lub więcej pasów dozwolony jest skręt w danym kierunku, obowiązują 'zwykłe' zasady obowiązku ustąpienia pierwszeństwa pojazdom już jadącym po pasie który chce się
przez Sławek_18 » niedziela 18 września 2005, 14:21
przez Gracjan » niedziela 18 września 2005, 14:51
przez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 14:57
Gracjan napisał(a):Auto z lewego pasa jedzie na lewy, a z prawego na prawy, ok. Ale co w przypadku gdy oba auta zamierzaja zajac pas srodkowy. Ktoremu bardziej on sie "nalezy". W przypadku kolizji czyja bedzie wina?
przez Jerzyk » niedziela 18 września 2005, 15:13
przez Sławek_18 » niedziela 18 września 2005, 15:21
Gracjan napisał(a):Auto z lewego pasa jedzie na lewy, a z prawego na prawy, ok. Ale co w przypadku gdy oba auta zamierzaja zajac pas srodkowy. Ktoremu bardziej on sie "nalezy". W przypadku kolizji czyja bedzie wina?
przez Gracjan » niedziela 18 września 2005, 15:47
przez jimorrison » niedziela 18 września 2005, 15:54
Gracjan napisał(a):Czy jest paragraf na koniecznosc zajmowania prawej strony?
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
przez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 16:02
Sławek_18 napisał(a):Przeciez to proste tak samo jak przy zmianie pasa na srodkowy tan ma pierwszenstwo kto jest po prawej stronie
przez ella » niedziela 18 września 2005, 23:06
przez scorpio44 » niedziela 18 września 2005, 23:36
ella napisał(a):Można to podciagnąć pod paragraf, że nie zmienia się pasu ruchu na skrzyżowaniu.
ella napisał(a):Czasami na większych skrzyżowaniach pasy do skrętu w lewo są wymalowane na całej długości, żeby samochody nie zajeżdzały sobie drogi.