phpBB [media]
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymonix » piątek 12 czerwca 2020, 17:15
przez krislee » sobota 13 czerwca 2020, 15:32
Cyryl napisał(a):Nie bardzo zrozumieliśmy się.
I tu dochodzimy do standardowego problemu jak komuś udowodnić coś co nie polega na naukach ścisłych tylko na "wrażeniu".Cyryl napisał(a):Jeżeli nasza policja nie potrafi, nie może, nie chce, nie ma czasu, to Ty jej nie zastąpisz takim działaniem.
I tu znowu mamy swoją indywidualną wizję. Ja takiego wrażenia nie mam. Jeżdżę codziennie to widzę 'po swoim doświadczeniu', że nie wszyscy, nie każdy itd. Ale ze "swojej statystyki" zauważam, że coraz więcej.Cyryl napisał(a):Co więcej można odnieść wrażenie oglądając takie kanały na YT, że wszyscy, każdy z nas jeździ źle celowo narażając innych na niebezpieczeństwo, a tak (moim zdaniem) nie jest.
Zgadzam się.Cyryl napisał(a):Takie stawianie sprawy powoduje, że widzimy w każdym innym użytkowniku dróg wroga, a czasem nawet w takich sytuacjach wystarczy przepraszający gest, uśmiech i ciśnienie schodzi.
O właśnie. Tu jest chyba ten przykład z krową i patrzenia na białe albo na czarneCyryl napisał(a):Jeżeli gość przed Tobą jedzie kilometr z włączonym kierunkowskazem i zrównując się z nim powiesz:
wyłącz ten kierunkowskaz idioto, to odpowie Ci agresja.
Nie udało mi się nigdy 'dojechać' do takiego kierowcy (tak, żeby znaleźć się np. z boku na światłach czy coś takiego). Zazwyczaj mrygam długimi jadąc za nim, ale nie wiem czy to daje zamierzony efektCyryl napisał(a):Jeżeli powiesz:
proszę wyłączyć kierunkowskaz, bo po tygodniu spali się panu żarówka, to reakcja będzie zupełnie inna.
Kiedyś to wypróbuj.
Ale może to jest właśnie 'patologiczna' stan rzeczy. Gdyby wszyscy stosowali się do zasad (powiedzmy jak roboty) — nie było by problemów? Problemy pojawiają się gdy któryś postanawia olać zasady, olać 'współżycie z innymi'... i to on zaczyna lawinę zdarzeń, konsekwencji zachowań itd.Cyryl napisał(a):Umiejętność poruszania się po drogach to nie tylko technika jazdy, ale przede wszystkim umiejętność współżycia z innymi użytkownikami dróg.
przez Radhezz » sobota 13 czerwca 2020, 16:34
Wspomniany przykład może działa w szkole, na młodych nie ukształtowanych ludzi. Człowiek dorosły wie, że zdanie anonów trzeba mieć w dupie bo - po pierwsze hejterstwo jest na porządku dziennym, i wielu z tych ludków wylewa swój jad, po to żeby się dowartościować. Po drugie społeczne potępienie też nie działa, bo żyjemy w dobie tzw. "poprawności politycznej", gdzie na porządku dziennym jest potępianie zachowań całkowicie normalnych, a promowanie debilizmów. Mnie przykładowo społeczna aprobata czy dezaprobata, jakiegoś tematu np. aborcji nie interesuje zupełnie. A jak ktoś będzie próbował mi narzucić swój punkt widzenia, to może nawet zaliczyć strzała w puzon jak będzie dostatecznie upierdliwy i natarczywy.krislee napisał(a): Ale jak to społeczeństwo MASOWO jakieś zachowania piętnuje i poniża... to tworzy się moda, norma. I ten ktoś już wie, że to nie tylko policja gdy go przyłapie powie, że "zrobił źle". Tylko, że masa ludzi będzie go miała za debila.
Komuna upadła 30 lat temu, a ORMO wiecznie żywe.Henq napisał(a):nagraleś takowego wyślij na policję, niech odpowie za swoje czyny.
przez Cyryl » sobota 13 czerwca 2020, 21:13
krislee napisał(a):...Ale ze "swojej statystyki" zauważam, że coraz więcej...
Radhezz napisał(a):...Najbardziej lubię misiów, którzy "hamują" klaksonem...
przez Cyryl » sobota 13 czerwca 2020, 21:21
krislee napisał(a):...ja wychodzę z założenia, że nie ukaram jak policja, ale jako społeczeństwo możemy mieć wpyw na normy i zachowania...
przez krislee » sobota 13 czerwca 2020, 22:35
Chyba się znowu niezrozumieliśmy. "Moje statystyki" oznacza dokładnie to co napisałem czyli to co JA widzę i obserwujęCyryl napisał(a):krislee napisał(a):...Ale ze "swojej statystyki" zauważam, że coraz więcej...
[..]to nie wiem skąd Ty bierzesz te "swoje statystyki".
Dlatego ja nie zadaję takiego pytania "czy jesteś dobrym kierowcą?", zadaję kilka konkretnych pytań typu: a tutaj używasz kierunkowskazu czy nie? a w takiej sytuacji przyśpieszasz czy zwalniasz? itp. i nie muszę słuchać co mu się wydaje o sobie, tylko od razu wiem czy jest dobrym kierowcą czy nieCyryl napisał(a):czy wiesz, że gdyby zapytać 1000 kierowców, kto źle jeździ, to wskazaliby oni 90% innych, twierdząc, że sami są doskonali, ale ci inni twierdzą coś zupełnie podobnego, więc kto tu jest dobrze jeździ, kto źle?
okazuje się że jest to bardzo subiektywna ocena.
Nie wiem, bo może lata mijają i ciągle nie widać skuteczności innych metod? Gdyby było lepiej... nikt by nie próbował robić czegoś innego, żeby było lepiej (?).Cyryl napisał(a):nie wiem dlaczego większość kierowców jako poprawę sytuacji na drogach wybiera metodę trudniejszą, ale na pewno nie dającą efektów, czyli pouczanie innych.
Ale to ten "KTOŚ" kto ma poprawić własne zachowanie, musi wiedzieć, że jego zachowanie jest "złe". Jeśli goście wyprzedzają na trzeciego, pod górkę, przed zakrętem, zmieniają ci pas przed nosem bez kierunkowskazu i bez patrzenia w lusterko czy ty już nie jedziesz z boku...to dlatego, że nie wiedzą, że to źle? To kto im ma powiedzieć jak nie inni obywatele "obok". Zanim się doczekamy aż złapie go policja i mu w końcu powie - może upłynąć dużo czasu.Cyryl napisał(a):a jest o wiele prostsza metoda, dająca 100% skuteczności - poprawa własnych zachowań.
Ha, tutaj się nie pilnowałeś i nie użyłeś jak wcześniej zwrotu "u większości", więc mogę cię złapać za słówkoCyryl napisał(a):niestety ale błędy, które u innych nas rażą, denerwują u siebie nie widzimy.
przez Cyryl » niedziela 14 czerwca 2020, 08:21
krislee napisał(a):I co?
I TEN NASZ KOLEGA ZMIENIŁ ZACHOWANIE!
Ze strachu! Teraz parkuje jak trzeba bo po prostu NIE CHCE BYĆ ZNOWU poniżony, zastraszony, czuć się tak źle psychicznie jak się poczuł...
przez krislee » niedziela 14 czerwca 2020, 21:39
przez Cyryl » niedziela 14 czerwca 2020, 23:10
przez gumik » poniedziałek 15 czerwca 2020, 11:45
Cyryl napisał(a):ilość wypadków, ilość ofiar i rannych jest wynikiem ilości niebezpiecznych sytuacji na drogach, które my jako użytkownicy tworzymy.
a statystyki są takie jak na tabeli, czyli liczba wypadków, ofiar i rannych stale się zmniejsza, więc i liczba niebezpiecznych sytuacji też musi się zmniejszać.
W 2019 roku do jednostek Policji zgłoszono 455 454 kolizje drogowe:
• w porównaniu do 2017 roku, w którym zgłoszono policji 436 469 kolizji, liczba
ta zwiększyła się o 18 985 (+4,3%);
• w porównaniu do 2018 roku, w którym zgłoszono 436 414 kolizji, liczba wzrosła
o 19 040 (+4,4%).
przez Radhezz » poniedziałek 15 czerwca 2020, 13:30
Wypadek czy kolizja - to robi różnicę w tej dyskusji, i to dużą.gumik napisał(a):Cyryl napisał(a):ilość wypadków, ilość ofiar i rannych jest wynikiem ilości niebezpiecznych sytuacji na drogach, które my jako użytkownicy tworzymy.
a statystyki są takie jak na tabeli, czyli liczba wypadków, ofiar i rannych stale się zmniejsza, więc i liczba niebezpiecznych sytuacji też musi się zmniejszać.
To jest IMHO nieuprawniony wniosek na podstawie samej tej tabelki. Trzeba wziąć tez pod uwagę liczbę kolizji oraz to, ze nie wszystkie kolizje są zgłaszane na policje, a to w oczywisty sposób zaburza statystyki. Do tego samochody są coraz bezpieczniejsze, co też może się przekładać na mniejsza liczbę wypadków za to większa kolizji (gdzie nikt nie odniósł obrażeń). To tak na szybko - pewnie o paru innych ważnych czynnikach zapomniałem.
Mozę i są bezpieczniejsze, ale jednak biorąc pod uwagę wciąż wysoką średnią wieku pojazdów... Jeszcze jakby z tego równanie wyłączyć wszystkie auta służbowe/firmowe, to nagle by się okazało, że średnia wieku prywatnych samochodów nie dochodzi do 20 lat, ale przekracza 25 lat. W tak starym pojźezie w grę wchodzi korozja elementów konstrukcyjnych, ogólny często zły stan techniczny, uszkodzone lub niedziałające/wyłączone systemy bezpieczeństwa czynnego.gumik napisał(a):Do tego samochody są coraz bezpieczniejsze, co też może się przekładać na mniejsza liczbę wypadków za to większa kolizji (gdzie nikt nie odniósł obrażeń). To tak na szybko - pewnie o paru innych ważnych czynnikach zapomniałem.
przez gumik » poniedziałek 15 czerwca 2020, 16:47
przez Cyryl » poniedziałek 15 czerwca 2020, 19:59