MATURA 2006

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez milena » czwartek 15 grudnia 2005, 16:48

Jak miło znaleźć się wśród maturzystów, którzy dziś sobie popróbowałi
i pomogą mi coś wymyśleć, do pracy pt. :P
"Socjologiczne refleksje nt. spolecznych skutków reformy oświaty"

To jak :?: Pomożecie :?: :wink:
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez jimorrison » czwartek 15 grudnia 2005, 16:49

pomozemy!! :):):)
osobiscie dla mnie reforma to ..........
taram tam tam....
DNO!!
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez cappricio » czwartek 15 grudnia 2005, 16:58

no to tak. jesli chodzi o liceum. to skrocenie czasu nauki do 3 lat to najwieksza pomylka reformy... material ten sam do realizacji co w 4letnim lo... no i tak to jest... a jesli chodzi o mature... :hmm: to Wam powiem, ze dla mnie jest chyba latwiejsza niz stara... WIADOMO jak ona wyglada... WIADOMO, ze jest test czytania ze zrozumieniem, raz trudniejszy raz latwiejszy... wypracowanie - wszyscy sie spodziewac moga analizy/interpretacji/analizy porownawczej, zadnych rozprawek, reportazy nie bedzie...
ustna z polskiego :| to jest dopiero latwizna... wiadomo ze trzeba troche czasu poswiecic, zeby przygotowac fajna prezentacje, ale temat ma sie juz we wrzesniu... mozna caaaale pol roku ją pisac :twisted: potem sobie stanac przed komisja i zaprezentowac (ah te nerwy...), znac lektury, ktore sie podalo w bibliografii i odpowiedziec na 3 pytania...
po prostu... matura jest schematem teraz... nie wiem jak to bylo w starej ;P (chociaz powiedzialam, ze wydaje mi sie trudniejsza ;P) ale nowa matura nie ejst trudna ;) po prostu trzeba sie wyuczyc pewnych zachowan przy rozwiazywaniu testu i pisaniu wypracowania... no i znac chociaz streszczenia lektur, choc jak widac, ja nie znalam lektur dzis i sobie jakos poradzilam. z jakim wynikiem to sie okaze :] ale na pewno ze znajomoscia lektur, dzisiejsze Chlopy bylyby prostszym tematem niz ta Rosja... zreszta to zalezy od upodoban...
ahh

a o gimnazjum to sie nie wypowiadam... nie wiem czy te dzieci teraz sa takie glupie przez gimnazjum czy to swiat sie tak zmienia :|
cappricio

Postprzez milena » czwartek 15 grudnia 2005, 17:20

cappricio napisał(a):no to tak. jesli chodzi o liceum. to skrocenie czasu nauki do 3 lat to najwieksza pomylka reformy... |

Nie tylko skrucenie nauki w liceum jest największą pomyłką reformy,
Ten kraj jest jendą wieklą pomykłą i jego reformy... :roll:

A tak w ogóle to dziekuje CAPPRICIO za jeden pomysł. :P

Acha. Pan prof. zastrzegł sobie, że to mają być rzeczowe argumenty a nie wlasne, indywidualne poglądy i opinie 8)
milena

Postprzez volve » czwartek 15 grudnia 2005, 17:21

no ja tez jestem tegorocznym maturzystom i pisalem dzisiaj probna z Polskiego. Jesli chodzi o I czesc to akurat ciekawie trafili. Ja na ustnej z Polskiego bede mial jeden z utworow Kapuscinskiego wiec paru rzeczy dowiedzialem sie o nim:) Swoja droga, z tego co pamietam to dostal on w tym roku jakas nagrode literacka, wiec w sumie mozna bylo sie psodziewac, że ujrzymy cos z jego tworczosci na maturze.
Co do 2 czesci to welug mnie tematy byly w miare latwe. Ja tak samo jak capri(mam nadzieje, że sie nie obrazisz, że pisze skrotem, ale nie chce mi sie szukac pelnej nazwy Twojego nicku:) wybralem I temat, bo o chlopach nic nie pamietalem. Do tej prawdziwej matury to akurat bede sobie powtarzal lektury, czytal streszczenia, ale teraz mi sie nie chcialo:).

A co do Twojego problemu milena, to rowniez mam podobne uwagi jak capri :D Jsk dla mnie liceum nie potrzebnie skrocono, bo praktycznie bardzo ciezko jest przerobic caly material. Jakbym chcial przeczytac wszystkie lektury, to bym chyba nigdy nie wyszedl z domu. A w 3 klasie dochodzi jeszcze robienie projektu i naprawde trudno jest ze wszystkim nadazyc. Teraz w sumie zaluje, że nie poszedlem do technikum, bo zawsze byloby wiecej czasu.
Jesli chodzi o gimnazjum to rowniez uwazam, że jest ono zbedne. Jak dla mnie moglo zostac tak jak kiedys, czyli 8 klas podstawowki i 4/5 liceum/technikum. Zreszta teraz sie szlyszy o coraz wiekszych patologiach w gimnazjum. Ludzie uwazaja uczniow gimnazjum za dzieci, natomiast coraz wiecej slyszymy o roznych wydarzeniach zwiazanych z gimnazjalistami typu jakies wypadki nad jeziorem z udzialem alkoholu, liczne przesladowania w gimnazjum. W dawnym systemie trafialo sie do szkoly jako 7 latek i nie zmienialo sie jej az do sredniej. Teraz natomiast po 6 klasie dzieciaki ida do gimnazjum gdzie nikogo nie znaja czesto, wpadaja nieraz w zle towarzystwo itp.
Dawniej po paru latach znalo sie ludzi, z ktorymi sie chodzilo do klasy, natomiast teraz trudno jest sie zgrac w 3 lata i naprawde zalezy to od ludzi z ktorymi sie bedzie chodzic do klasy. Ja akurat trafilem w miare dobrze do liceum. Jednak nie obylo sie bez podzialu. Klasa podzielila sie na dwie grupy i tak naprawde niektore osoby z 2 gdupy zaczalem dopiero teraz w 3 klasie poznawac. I tak naprawde wszystko sie dzieje za szybko, nie zdarze dobrze ich poznac a juz bedzie koniec szkoly. Majac jeszcze ten jeden rok napewno byloby lepiej.

Mam nadzieje, że uda Ci sie wyciagnac jakies wnioski z powyzszego tekstu i ze bedzie Ci on sluzyl pomoca:)
volve

Postprzez cappricio » czwartek 15 grudnia 2005, 17:37

milena napisał(a):Acha. Pan prof. zastrzegł sobie, że to mają być rzeczowe argumenty a nie wlasne, indywidualne poglądy i opinie 8)

ojj z tym skroceniem liceum do 3 lat to nie jest poglad ani opinia, to jest straszny fakt... kazdy Ci to powie ;P (no chyba ze ktos szkoly nie znosi)
moznaby sie dlugo rozwodzic nad wplywem takiego podziału podstawowka-gimnazjum-liceum... ja sie bardzo bardzo zgadzam z volve... dzieciaki jak ida do gimnazjum (teraz niby nie ma rejonizacji, ale za moich czasow jeszcze byla... i cala moja klasa poszlaby do dosc zulerskiego gimnazjum :( ale rodzice sie postarali i nam zmienili rejon :grin2: )... a niech to gimnazjum bedzie w centrum, miedzy blokami... strach sie bac czy dziecko ze szkoly dzis wroci :|:|:| no i czego sie nauczy od koleżków... boze jaki ten swiat przerazajacy jest... a te gowniarze zabijac to nie wiem skad sie ucza... przeciez takie gnojki z biednych rodzin nie maja komputerow, nie maja zabijanek... w domu sie biją? kto ich tam wie... no ale wracajac do tematu... 3 lata to jest za krotko zeby sie poznac, jak juz volve powiedzial... trafia takie dziecko w nowe srodowisko i naturalne jest ze chce byc akceptowane i lubiane... wiec sie dostosowuje... i niekoniecznie do tych 'kujonkow' (:])...
nie moge zebrac mysli... za duzo powiedziec chce i porzadku w tym nie ma :] sama bym taka prace mogla napisac ;P

popelniono wielki wielki blad z podzialem edukacji przedmaturalnej na 3 szkoly... :!:
cappricio

Postprzez brzewa » czwartek 15 grudnia 2005, 17:48

a rozszerzona:
1) Poznawanie. zinterpretuj i zanalizuj wiersz Szymborskiej "Mala dziewczyna sciaga obrus"

Drugi temat brzmiał mniej więcej tak: Dwie różne koncepcje miłosci, na
podstawie fragmentu DZIADÓW IV i wiersza Franciszka Karpińskiego pt. PRZYPOMNIENIE DAWNEJ MIŁOŚCI.
Należało dokonać analizy i interpretacji porównawczej :)
Obrazek
Prawko zdane za I razem: 26.09.2005r.
brzewa

Postprzez volve » czwartek 15 grudnia 2005, 17:58

capri-->> A teraz nie ma rejonizacji?? Przecież jest obowiazek uczenia sie do ktorego tam roku życia, wiec jesli sam sobie nie znajdzie innego gimnazjum, to trafia do tego, ktore jest w jego rejonie. No chyba ze cos sie zmienilo od "naszych" czasow(jesli dobrze mniemam, to jestes z mojego rocznika:).

milena-->> Jesli chodzi o konkretne przyklady no to jeden juz podalem wczesnije. Uzupelnie go teraz tylko. Otoz przed wakacjami jak dobre pamietam wyjechala sobie jakas tam grupka 14-15 latkow nad jezioro bez niczyjej kontroli. Oczywiscie pili alkohol(oni mowili, że tam niby piwo tylko, no ale mi takie pomysly po piwie jakos nigdy nie przychodzily do glowy). No i po jakims czasie wpadli na pomysl, aby wrzucic swoja kolezanke do wody. Okazalo sie, że ona nie potrafi plywac no a oni nie byli w stanie udzielic jej pomocy. Chyba o skutkach juz nie musze pisac.
Zreszta na co dzien slyszy sie pelno podobnych przykladow bezmyslnosci gimnazjalistow. Ludize staraja sie zwalic wine na komputery telewije, ale ja bym wlasnie zwalil wine na rodzicow oraz system nauczania.
volve

Postprzez milena » czwartek 15 grudnia 2005, 18:06

Volve, Cappricio ---> dziękuje, za te pomysły, ale obwiam się, że to za mało. :(
Ale chęci się liczą :D
milena

Postprzez brzewa » czwartek 15 grudnia 2005, 18:21

Są już odpowiedzi z polaka :D
sorki zapomniałem podać
http://www.oke.jaworzno.pl
Bądźcie cierpliwi mogą być problemy ze ściągnięciem, ale po kilku próbach na bank sie uda.
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 15 grudnia 2005, 18:28 przez brzewa, łącznie zmieniany 3 razy
brzewa

Postprzez cappricio » czwartek 15 grudnia 2005, 18:23

hehehehh serwer przeladowany :lol2:
cappricio

Postprzez brzewa » czwartek 15 grudnia 2005, 18:45

Nie dziwię się. Ja już mam odpowiedzi. Nie myślałem nawet, że będzie tak dobrze :D
Obrazek
brzewa

Postprzez cappricio » czwartek 15 grudnia 2005, 18:58

..... :lol2:
to ja poczekam az mi polonista sprawdzi..... :lol2:
cappricio

Postprzez xtek » czwartek 15 grudnia 2005, 21:24

Egzamin 13.09.2005
Prawko kat. B od 19.09.2005
xtek

Postprzez mazak » piątek 16 grudnia 2005, 00:12

jak rany aż wam zazdroszczę :D :D :D Zdałem maturę w 1991 r. z jęz polskiego (pisemna i ustna) matematyki ( pisemna i ustna) Wiedza o społeczeństwie (ustna) musiałem wychwalać Układ Warszawski i ZSRR. Chociaż nauczycielka od historii opowiadała nam "po cichu" o Katyniu i prawdę o Stalinie, potem studia... Tam już było lepiej można było mówic co się myślało. Jak rany, miałem obniżony stopień ze sprawowania, za to że w pochodzie 1 majowym razem z kumplem piliśmy piwo (1988 rok) a piwo było wtedy ciężko osiągalne. A pochód był obowiązkowy. za to że nosiłem długie włosy - Mateczka moja była wzywana do szkoły itp. Cięzko było - nie było internetu. MP3, pub-ów, itp. Ale wiecie co..... było ciekawie - naprawdę. Dziewczyny były Boskie (przez duże B). A imprezy.... :lol: :lol: :lol: wracałem rano do domu, a pod sklepem stało mleko i kefir. Poranna dostawa. Bralismy sobie po buteleczce i zostawialismy kasę (nikt nie kradł). Jezuuuu rozmarzyłem sie..... Jeszcze będziecie wspominać maturę, czy prawo jazdy jako miłe chwile za powiedzmy 10-15 lat. pozdrawiam wszystkich fanów Oddziału Zamkniętego - ujawnijcie się....
JEŚLI WIERZYSZ, ŻE NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. TO TRZAŚNIJ OBROTOWYMI DRZWIAMI
mazak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka