przez Cyryl8 » czwartek 12 stycznia 2023, 22:15
przede wszystkim kiedyś nie zostawiało się naczep.
z wejściem na rynek fabryk bezmagazynowych, gdzie towar z naczep idzie od razu na taśmę produkcyjną, przewoźnicy dostarczają naczepy na plac, a operatorzy zakładowi podstawiają naczepy do roz- lub załadunku.
dotyczy to również fabryk, na których teren ze względów fito-sanitarnych wjazd innymi pojazdami i wejście osób postronnych jest zabroniony.
w większości dokonywało się tego zwykłymi ciągnikami siodłowymi, tak jak dzisiaj w fabryce baterii LG pod Wrocławiem.
trzeba dodać, że zleca się to podwykonawcy zewnętrznemu, który przeznacza na to stary wyeksploatowany ciągnik, który w razie awarii zastępuje innym.
trzeba dodać, że takie pojazdy jak na filmie są w cenie ciągnika siodłowego (nowego).
w większości, aby nie mieć kosztów, kłopotów z pracownikami zleca się to firmie zewnętrznej.
ale ta firma dla której mam szkolić ludzi kupiła takie pojazdy, co jest nieracjonalne z punktu widzenia ekonomii.
także takie pojazdy w polskich firmach to zupełna nowość, przynajmniej ta firma jest pierwsza w moim regionie.
co ciekawe są to pojazdy elektryczne, a docelowo mają być wodorowe.
więc chyba to nowoczesność.
i tutaj ciekawostka, bo szkolenia dla kandydatów na kierowców zrobi każdy, Kwalifikację Wstępną - prawie każdy, Szkolenie Okresowe, gdzie masz przed sobą na sali wykładowej kierowców wykonujących swój zawód czasem i 30 lat - już bardzo niewielu.
a takie szkolenie to już nikt, dlatego zwracają się do mnie.
mam tydzień, aby zapoznać się z pojazdami, na stworzenie program szkolenia, uzgodnienie ze zlecającym i zrobienie prezentacji.
podobnie było z takim szkoleniem dla Skanskiej.
szkolenie dla operatorów żurawi samojezdnych zrobi większość, operatorów żurawi wieżowych paru, ale szkoleni dla kadry inżynierskiej, która ma nadzorować pracę wynajętych żurawi samojezdnych i wieżowych - nikt nie chciał się podjąć, bo trzeba zrobić coś zupełnie nowego, a ja to lubię.
także jak są jakieś kompletnie nowe lub nietypowe szkolenia we Wrocławiu i okolicach zwykle trafiają do mnie.
oczywiście wynagrodzenia za takie nietypowe szkolenia są dużo bardziej atrakcyjne od standardowych.