Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » wtorek 29 sierpnia 2023, 05:19

Cyryl8 napisał(a):....w samych latach osiemdziesiątych wyemigrowało do USA 1,3 mln ludzi.
wyjeżdżało się bez znajomości języka, bez zapewnionej pracy, często całkiem w ciemno.

He, he, sam do tej grupy nleze, ba, wyjezdzalem w ten sposob juz dwa ryzy w zyciu :mrgreen: :mrgreen:

W 1981 do Niemiec i w 1984 do Stanow.

Bylyzupelnie inne czasy, nikogo w Stanach nie interesowalo, czy masz visa'e czy pozwolenie na prace, bo budowales dany kraj pracujac za stawke mniejsza jaka mial jakis Mexyk.

Taka prawda. W Niemczech pracowalem w warsztacie, i przychodzil policjant ( w cywilu ) aby pogadac i poogladac, jak robimy mu auto.

Dzisiaj juz by to tak nie wyygladalo.....

:)
ks-rider

Postprzez ks-rider » wtorek 29 sierpnia 2023, 05:22

gumik napisał(a):A o traumie na psychice pomyślałeś? Nie ma nic za darmo.

Gumik, nie wiem jak Ty, ale podejrzewam, ze traume nie kazdy musi meic. W razie czego sa przeciez psychole czy psycholodzy....

:wink:
ks-rider

Postprzez ks-rider » wtorek 29 sierpnia 2023, 05:31

Cyryl8 napisał(a):Ty minąłeś się z powołaniem, powinieneś być katem.

Cyryl,

Bylem 4 lata w wojsku z tego 18 miesiecy w Panzer Grenadier i przez 18miesiecy bylem trenowany aby w razie draki zabijac. Do tej pory, jeszcze nikogo nie zabilem a jak wiesz mialbym czym, zresztado zabicia nie potrzeba broni.

Nie wiem jak Ty ale ja wychowalem sie na " Westernach " i mysle, ze mam duze poczucie sprawiedliwosci.

Powiem Ci szczerze, mniej obawial bym sie takiego chwasta wyrwac niz miec swiadomosc, ze po oddaniu strzalu moj sluch idzie sie pierdölic w pelnym znaczeniu tego slowa.

Moj jest niestety juz zjechany wlasnie przez wojsko, ciagle piszczenie w uszach, sluchanie muzy o znacznie wiekszym natezeniu niz inni.

ks-rider

Postprzez gumik » wtorek 29 sierpnia 2023, 10:41

ks-rider napisał(a):
gumik napisał(a):A o traumie na psychice pomyślałeś? Nie ma nic za darmo.

Gumik, nie wiem jak Ty, ale podejrzewam, ze traume nie kazdy musi meic. W razie czego sa przeciez psychole czy psycholodzy....

Oczywiście, że nie każdy musi mieć i nie każdy będzie miał. Ale realne ryzyko jest spore. Niektórzy czerpią przyjemność z zabijania, ale to raczej malutki procent osób.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 29 sierpnia 2023, 12:27

Powiedzmy sobie szczerze, ani Gumik i ja, ani Wy bardziej zdecydowani koledzy jeszcze tego nie doświadczyliśmy, więc wszyscy domniemamy.

Ks-rider zrobiłby jakby musiał, Gumik i ja mielibyśmy opory, a nasz młody kolega czeka na to z utęsknieniem jak na pierwszy stosunek.

Trochę mnie to śmieszy.

Natomiast czy wszyscy doświadczają traumy?
Nie wiem, ale część to zgłasza, część próbuje samemu walczyć nie przyznając się.
Jak naprawę jest - nikt nie wie, bo nawet pies potrafi mieć poczucie winy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 29 sierpnia 2023, 13:40

No cóż, zostaje mi powtórzyć tylko to co chyba już kiedyś napisałem... Gdyby nasz starszy kolega był kiedyś Królem/Władcą Polski to ten kraj by już nie istniał od wieków i był tylko w podręcznikach Historii jak Mezopotamia.
Najchętniej by pozbawił broni nawet policję i wojsko bo po co im broń. Mogą mieć potem traumę gdyby przyszło jej użyć.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » wtorek 29 sierpnia 2023, 14:07

gumik napisał(a):Oczywiście, że nie każdy musi mieć i nie każdy będzie miał. Ale realne ryzyko jest spore. Niektórzy czerpią przyjemność z zabijania, ale to raczej malutki procent osób.

Gumik,

bardza madre slowa ! Ja nigdy nie bralem narkotykow, bo boje sie, ze gdy wezme i mi sie spodoba to umarl w butach, pochowany w trampkach. To samo moze byc, gdy kogos zabijesz. Traume mozesz miec, a mozesz nie miec, co gprsza, moze zaczac Ci sie podobac.

Mialem kiedys takiego kursanta mial trche po trzydziestce. Byl na kilku misjach w Afganistanie. Chcialem zadac mu pytanie, czy kogos zabil, ale czekalem na wlasciwy moment. Sprawa rozwiazala sie sama, gdy zaproponowalem mu treningi na strzelnicy. Odpowiedzial mi:

- to nie to samo co strzelac w realu do ludzi !

Nawet nie zapytalem ilu ma na koncie.

Cyryl8 napisał(a):Powiedzmy sobie szczerze, ani Gumik i ja, ani Wy bardziej zdecydowani koledzy jeszcze tego nie doświadczyliśmy, więc wszyscy domniemamy.

Ks-rider zrobiłby jakby musiał, Gumik i ja mielibyśmy opory, a nasz młody kolega czeka na to z utęsknieniem jak na pierwszy stosunek.

Jak naprawę jest - nikt nie wie, bo nawet pies potrafi mieć poczucie winy.

Cyryl, rowniez bardzo madre slowa !

W Moim przypadku dzis wygladalo by tak. Gdybym dostal bilet do poboru to jedno jest pewne, nie stawiam sie. Gdy mie sila doprowadzaja, to odmawiam sluzby, bo za ten rzad, palcem nie kiwne i nawet nie splune !

Inna bajka gdy jestes w sytuacji

Enemy at the gate, masz bron i wiesz, ze przeciwnik niema problemow ze zlikwidowaniem Ciebie.

Wtedy musisz byc szybsiejszy od niego.

Zaklinac sie, ze traumy miec nie bede, bo bylo by to idiotyzmem. Nie wiem jak by bylo. O tym moglbym napisac, gdy juz kogos pozbawie zycia, a na to obecnie absolutnie sie nie zanosi. Wojny niema a gdy jej niema, to sie absolutnie nikogo nie zabija !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 29 sierpnia 2023, 14:39

Blacksmith napisał(a):...Gdyby nasz starszy kolega był kiedyś Królem/Władcą Polski...

ale oprócz Ciebie nikt nie chce być ani władcą, ani królem.

ja jak większość ludzi chcę normalnie żyć.
w pracy robić to co potrafię robić, co sprawia mi satysfakcję, a czas wolny spędzać jak mi się podoba.
ja chcę decydować tylko o sobie, a inni niech robią jak chcą byle nie szkodzili drugim.

tylko dzieciom wydaje się, że król czy władca może wszystko.

gdyby była wojna to dzisiaj możemy deklarować co byśmy zrobili, ale tylko deklaracje, a tak faktycznie dopiero sytuacja by to zweryfikowała, więc jestem daleki od opowiadania jak ja bym się zachował.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 29 sierpnia 2023, 17:22

Cyryl8 napisał(a):ja jak większość ludzi chcę normalnie żyć.
w pracy robić to co potrafię robić, co sprawia mi satysfakcję, a czas wolny spędzać jak mi się podoba.

I super. Ale akurat Tobie się poszczęściło. Wielu ludzi przez nienormalnych władców nie miało takiego normalnego życia. Narody, które nie zadbały odpowiednio o obronę nierzadko były wybijane. Zresztą mieliśmy to na własnym podwórku jak choćby w kwestii zaborów gdzie Polska zniknęła z mapy na wiele lat. Dawno to było, tak, ale było.

Tylko wyobrazić sobie gdyby Polska się nie broniła w roku 1920 przed najazdem ze wschodu. Wtedy taki Cyryl urodzony np. w roku 1900 nie miałby normalnego życia, albo nie takie jakby chciał.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 29 sierpnia 2023, 18:19

Cyryl8 napisał(a):ja jak większość ludzi chcę normalnie żyć.

Blacksmith napisał(a):...I super. Ale akurat Tobie się poszczęściło...

i nie zostałem królem. uff, odetchnąłem.

a może nie poszczęściło się, może jednak mam jakiś w tym udział i na to zapracowałem?

Blacksmith napisał(a):Tylko wyobrazić sobie gdyby Polska się nie broniła w roku 1920 przed najazdem ze wschodu. Wtedy taki Cyryl urodzony np. w roku 1900 nie miałby normalnego życia, albo nie takie jakby chciał.

masz rację trudno sobie to wyobrazić.
ale do 1989 roku też nie miałem normalnego życia, takie jakie chciałem.
tak jak pisałem, żadne deklaracje nie zastąpią działania.
jednak nie żyłem ani w tamtym czasie, ani w żadnym innym, więc trudno mi powiedzieć jakich miałbym rodziców, jak został wychowanym, jakim stałbym się człowiekiem.

więc takie dywagowania są guzik warte.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 29 sierpnia 2023, 23:12

Cyryl8 napisał(a):ale oprócz Ciebie nikt nie chce być ani władcą, ani królem.

tylko dzieciom wydaje się, że król czy władca może wszystko.

gdyby była wojna to dzisiaj możemy deklarować co byśmy zrobili, ale tylko deklaracje, a tak faktycznie dopiero sytuacja by to zweryfikowała, więc jestem daleki od opowiadania jak ja bym się zachował.

Fila, fila, ja bym chcial zpstac !

https://www.youtube.com/watch?v=p7a62QEVdCA

No bo moze !

Cyryl, Ty moze nie wiesz jak bys sie zdeklarowal, ja wiem zato doskonale ! Pociesz sie, ze mnie juz po zadnych wojskach nikt ciagac nie bedzie, przekroczylem wiek, do ktorego mogi by mnie powolac. Po prostu kazal bym sie im palowac ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Blacksmith » środa 30 sierpnia 2023, 02:28

Cyryl8 napisał(a):więc takie dywagowania są guzik warte.

Ja Cię trochę nie rozumiem... Ty bardzo mieszasz wszystko. Bez obrazy... jak kobieta. Był konkretny przykład użycia broni w Texasie w samoobronie. A Ty zacząłeś tworzyć jakieś filozofie, że Tobie dobrze się żyje, że jesteś zadowolony, że cieszysz się, że nie jesteś królem, itd. Tylko o kamperze jeszcze nic nie dodałeś. No i ok, ale nie wiem co to ma do rzeczy.

Ale wracając do tematu... rozumiem, że jesteś przeciwny temu aby w Texasie istniało prawo do samoobrony dla obywateli? A jeśli tak to czy jesteś też przeciwny aby w Polsce było jakiekolwiek prawo do samoobrony?
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » środa 30 sierpnia 2023, 04:07

gumik napisał(a): Niektórzy czerpią przyjemność z zabijania, ale to raczej malutki procent osób.

Zgadzam się. Ja jak bym był wyznaczony na kata dla zwyrodnialców to nie miałbym przyjemności w zabijaniu dla samego zabijania. Ale bym nie miał też wyrzutów sumienia. Po prostu wiedziałbym, że tak trzeba, ze trzeba robić swoja pracę.
Tu się zgadzamy.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 30 sierpnia 2023, 05:59

Ks-rider, w razie wojny mnie też już nie wezmą, ale gdy ktoś będzie zagrażał mojemu domowi, mojej rodzinie, to bez względu na wiek i stan zdrowia większość ludzi stawi opór.
Może na na pierwszej linii frontu, ale na swoje możliwości, wiedzę i doświadczenie jakie ma.

Blacksmith, kompletnie nie zrozumiałeś.
To nie mieszanie, ale właśnie porządek: Teksas jest tam, a Polska tu.
Nie chcę ingerować w życie innych. W Teksasie mają demokrację i ustanowili takie prawo i nic mi do tego.
Ja, podając statystyki przestępczości w Polsce, próbuję uświadomić Ci, że to co tam się sprawdza, u nas nie musi.

Ty mieszasz warunki i wolę mieszkańców Teksasie z warunkami i wolą mieszkańców w Polsce.
Jak posiadając broń w Polsce chcesz walczyć z przestępcami w Teksasie?
Korespondencyjne?
Pasuje Ci prawo w Teksasie i fajnie, jedź tam i zamieszkaj, ale nie rób Teksasu tutaj.
Tutaj my ustanowiliśmy jakieś prawa jako mieszkańcy - gospodarze i póki je nie zmienimy będą obowiązywały niezależnieod tego jakie prawo jest w Teksasie czy gdziekolwiek indziej.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » środa 30 sierpnia 2023, 09:27

Blacksmith napisał(a):...Ty bardzo mieszasz wszystko. Bez obrazy... jak kobieta...

to zabawne:
mieszkasz w Niemczech, chcesz zmieniać prawo w Polsce, aby było takie jak w Teksasie.

gdzie tu sens, gdzie logika?
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka