Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez gumik » czwartek 14 września 2023, 18:35

I gdzie tu włączanie do ruchu?
Patrząc na zniszczenia, to rower musiał nieźle zapie....ć.

panuje pogląd, że skoro przepis nakazuje ustąpienie rowerzyście będącemu NA przejeździe, to oznacza że w żadnym innym przypadku rowerzysta pierwszeństwa nie ma.
A w jakiej sytuacji ktokolwiek ma pierwszeństwo, które nie jest wyrażone w przepisach?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » czwartek 14 września 2023, 18:46

gumik napisał(a):I gdzie tu włączanie do ruchu?
Patrząc na zniszczenia, to rower musiał nieźle zapie....ć.

Bardziej prawdopodobne, że to samochód <&%#$@> i trafił w bok roweru. Inaczej byłoby przednie koło w ósemkę...

Ja twierdzę, że wjeżdżając na przejazd rowerowy do ruchu się nie włączam. A to włączanie do ruchu powodowało by obowiązek ustąpienia pierwszeństwa przy wjeżdżaniu. Bez włączania do ruchu, w tym przypadku, najwyżej zasada prawej ręki.

Ewentualnie można ustalić czy droga rowerowa była publiczna, czy wewnętrzna, ale z tego co pamiętam, tam wszystkie DdR są wzdłuż dróg publicznych...

Jakby ustawodawca chciał, żeby rowerzysta "ustawowo" ustępował przed każdym przejazdem, a pierwszeństwo miał tylko rowerzysta będący już na przejeździe, po prostu nie dawał by wyjątku w Art. 17... A ten wyjątek wręcz świadczy o braku podporządkowania - a precyzyjniej równorzędności.

Z tym, że po wjechaniu na przejazd, rowerzysta pierwszeństwo "nabywa" już niezależnie skąd się pojawił na nim (no z jakimiś wyjątkami pewnie, bo widziałem parę nagrań xD...).
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » czwartek 14 września 2023, 20:35

mp0011 napisał(a):...Ja twierdzę, że wjeżdżając na przejazd rowerowy do ruchu się nie włączam. A to włączanie do ruchu powodowało by obowiązek ustąpienia pierwszeństwa przy wjeżdżaniu. Bez włączania do ruchu, w tym przypadku, najwyżej zasada prawej ręki.

Ewentualnie można ustalić czy droga rowerowa była publiczna, czy wewnętrzna, ale z tego co pamiętam, tam wszystkie DdR są wzdłuż dróg publicznych...

kompletnie nie rozumiem.

o jakim włączaniu, a jakiej zasadzie prawej ręki?
czyli jak jesteś na przejeździe dla rowerów to ustępujesz samochodowi z prawej, ale ten z lewej ma obowiązek udzielić Ci pierwszeństwa?

jaka jest różnica gdy jest przejazd dla rowerów, czy jest on kontynuacją drogi dla rowerów w ciągu drogi publicznej czy też nie?

czy kierujący samochodem ma zatrzymać się, wysiąść i pójść sprawdzić gdzie ta droga dla rowerów idzie, czy jest publiczna czy wewnętrzna?

no i trzeba jeszcze w definicjach znaleźć co to jest droga dla rowerów publiczna i wewnętrzna, bo ja pierwszy raz o czymś takim słyszę..
Cyryl8

Postprzez mp0011 » czwartek 14 września 2023, 20:46

Podstawową zasadą regulującą pierwszeństwo na skrzyżowaniach i innych miejscach przecinania kierunków ruchu jest zasada prawej ręki.

Dopiero znaki i przepisy szczegółowe (włączanie do ruchu na przykład) zmieniają tę zasadę.

Skoro na DdR nie ma znaków A7, STOP ani rowerzysta nie włącza się do ruchu, wracamy na przepisy ogólne - czyli pierwszeństwo określa zasada prawej ręki - w momencie zbliżania i wjeżdżania. Co innego zjazd z DdR na jezdnię bez przejazdu rowerowego - rowerzysta ustępuje wszystkim, bo włącza się do ruchu.

Po wjechaniu na przejazd, dochodzi "pierwszeństwo rowerzysty NA przejeździe", co wynika z odrębnych przepisów...

(to pierwszeństwo NA przejeździe po wjechaniu - porównał bym trochę do przepuszczania osoby o ograniczonej ruchomości lub niewidomej przez jezdnię, albo do zakazu wjazdu na zielonym, jeżeli utrudni to opuszczenie jezdni pieszym. Pierwszeństwo przy zbliżaniu się to jedno, a po wjechaniu to już co innego. To już ochrona niechronionego użytkownika drogi)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez mp0011 » czwartek 14 września 2023, 21:45

Może inaczej.

Nie tak dawno jakieś ministerstwo wypowiedziało się, że rowerzysta nie ma pierwszeństwa zbliżając się do przejazdu, i nigdy go nie miał.

Owszem, to prawda. Rowerzysta nie ma i nigdy nie miał pierwszeństwa takiego jak pieszy czy tramwaj. Ale to NIE oznacza że nigdy nie ma pierwszeństwa wjeżdżając na przejazd i że zawsze musi ustępować...

To tak jak stwierdzić, że rowerzysta nie ma pierwszeństwa wjeżdżając na skrzyżowanie. To jest fakt i nikt z tym nie polemizuje.
Ale to nie oznacza, że nie trzeba rowerzysty przepuścić, jak wjeżdża na skrzyżowanie z prawej strony albo drogą z pierwszeństwem...
mp0011

Postprzez ks-rider » czwartek 14 września 2023, 21:50

mp0011 napisał(a):Ostatni jakiś pajac w niebieskim mundurze stwierdził, że pierwszeństwo na przejeździe ma ten, kto pierwszy wjedzie. Nie ważne przepisy, nie ważny artykuł 17 i włączanie do ruchu... Ważne kto pierwszy wjedzie.

Ale o co Tobie chodzi ? :mrgreen: Przeciez tak jest i to ma swoja podstawe prawna ! :mrgreen: A ze kontynent sie nie zgadza ? :mrgreen: No siory, kto by sie takimi drobiazgami pruejmowal. :mrgreen:

W Stanach na skrzyzowaniu sa 4 znaki STOP i skrzyzowanie opuszcza ten, kto podjechal / zatzrymal sie jako pierwszy !

Podstawy jazdy trzeba znac ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez mp0011 » czwartek 14 września 2023, 21:55

W sumie w Polsce niektórzy traktują tak ronda - zwłaszcza te pinezki ;)
mp0011

Postprzez Cyryl8 » czwartek 14 września 2023, 22:44

mp0011 napisał(a):Podstawową zasadą regulującą pierwszeństwo na skrzyżowaniach i innych miejscach przecinania kierunków ruchu jest zasada prawej ręki.

Dopiero znaki i przepisy szczegółowe (włączanie do ruchu na przykład) zmieniają tę zasadę....

...Po wjechaniu na przejazd, dochodzi "pierwszeństwo rowerzysty NA przejeździe", co wynika z odrębnych przepisów...

znowu kompletnie nie rozumiem.

masz dwie możliwości:

1. jedziesz jezdnią pokonujesz skrzyżowanie jak inne pojazdy i wtedy obowiązują Cię te zasady.

2. jedziesz drogą dla rowerów, przecinasz jezdnię przejazdem dla rowerów (czy w rejonie skrzyżowania, czy nie - nie ma znaczenia) i wtedy obowiązują Cię przepisy dotyczące przejazdu dla rowerów. tutaj przepisy odnośnie skrzyżowań nie mają zastosowania.

jakie to odrębne przepisy określają pierwszeństwo rowerzysty na przejeździe?
Cyryl8

Postprzez mp0011 » czwartek 14 września 2023, 22:56

Jadę drogą rowerową. Zbliżam się do przejazdu i teraz...

1) Nie mam znaków nakazujących mi ustąpienie pierwszeństwa
2) Nie mam przepisów nakazujących mi wprost ustąpienie komukolwiek pierwszeństwa
3) Nie włączam się do ruchu.
4) jestem z prawej strony zbliżającego się po jezdni pojazdu.

Na jakiej KONKRETNIE podstawie mam ustąpić mu pierwszeństwa?

Przepis o pierwszeństwie NA przejeździe dotyczy zasadniczo kierowców i nakłada obowiązki na nich, nie na rowerzystę przed przejazdem.
Ten przepis reguluje pierwszeństwo PO wjechaniu roweru na przejazd, a nie PRZED wjechaniem.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 września 2023, 07:28

mp0011 napisał(a):Jadę drogą rowerową. Zbliżam się do przejazdu i teraz...

1) Nie mam znaków nakazujących mi ustąpienie pierwszeństwa
2) Nie mam przepisów nakazujących mi wprost ustąpienie komukolwiek pierwszeństwa
3) Nie włączam się do ruchu.
4) jestem z prawej strony zbliżającego się po jezdni pojazdu..

zła interpretacja:
nie zbliżasz się do przejazdu, ale do jezdni na której jest wyznaczony przejazd.

wygląda na to, że Ty nie widzisz jezdni, a przejazd dla rowerów jest elementem drogi dla rowerów, na której z nieznanych Ci przyczyn czasem pojawiają się samochody.
Cyryl8

Postprzez gumik » piątek 15 września 2023, 07:32

Mp001
Okeeeej. Teraz zrozumiałem.
No jest to gruba sprawa. Na pewno. 99% społeczeństwa w ogóle by o tym nie pomyślało. Czy środowisko rowerowe próbuje coś z tym zrobić?

Cyryl... Patrz:
Włączanie się do ruchu następuje przy (...) wjeżdżaniu:
(...)
na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów lub pas ruchu dla rowerów;
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 15 września 2023, 07:45

zgadza się, ale to, że nie jesteś włączającym się do ruchu nie daje Ci automatycznie pierwszeństwa.

może uproszczę:
jest coś takiego jak prawo gospodarza:
na chodniku pierwszeństwo ma pieszy,
na drodze dla rowerów - rower,
na jezdni - pojazd,
na torowisku - pojazd szynowy.

przekraczając cudze środowisko musisz ustąpić pierwszeństwa gospodarzowi.
masz również miejsca wyznaczone (przejścia, przejazdy) gdzie jesteś chroniony i masz tam pierwszeństwo, ale jako rower tylko na tym przejeździe, a nie dojeżdżając do niego.

kolega chciałby, aby droga rowerowa była ciągła i mógł jeździć bez zawracania sobie głowy innymi użytkownikami ruchu mając mniej więcej takie uprawnienia jak pojazd uprzywilejowany.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » piątek 15 września 2023, 07:57

Cyryl8 napisał(a):zgadza się, ale to, że nie jesteś włączającym się do ruchu nie daje Ci automatycznie pierwszeństwa.

może uproszczę:
jest coś takiego jak prawo gospodarza:
na chodniku pierwszeństwo ma pieszy,
na drodze dla rowerów - rower,
na jezdni - pojazd,
na torowisku - pojazd szynowy.

przekraczając cudze środowisko musisz ustąpić pierwszeństwa gospodarzowi.
masz również miejsca wyznaczone (przejścia, przejazdy) gdzie jesteś chroniony i masz tam pierwszeństwo, ale jako rower tylko na tym przejeździe, a nie dojeżdżając do niego.

kolega chciałby, aby droga rowerowa była ciągła i mógł jeździć bez zawracania sobie głowy innymi użytkownikami ruchu mając mniej więcej takie uprawnienia jak pojazd uprzywilejowany.

Ale w ogóle co to za prawo? Jakaś podstawa?
I najważniejsze o czym chyba zapomniałeś - rower to pojazd. Na jezdni też jest u siebie. To nie deskorolka ;)

I Art. 17 jeszcze raz... analogia:
Jeżeli w artykule 17 nie wpisano by że np. zjeżdżając z chodnika na jednię włączam się do ruchu, to jaki przepis regulował by pierwszeństwo w tej sytuacji?
mp0011

Postprzez gumik » piątek 15 września 2023, 08:03

Cyryl!? O czym Ty piszesz? To jest Twoja tylko dobra wola, ale prawnie nie ma czegoś takiego.

mp001. Czy rowerzyści próbowali w jakiś sposób rozwiązać ten problem, czy będą pokazowo pakować się na jezdnię, aż ktoś zginie?
gumik

Postprzez mp0011 » piątek 15 września 2023, 08:07

Jestem za tym, aby:

1) przejazdy były traktowane jako "miejsca przecięcia kierunków ruchu" na których domyślnie stosuje się zasadę prawej ręki. Mogą nie być skrzyżowaniami żeby nie odwoływały zakazów.
2) Stawiać znaki regulujące pierwszeństwo, zależnie od drogi wzdłuż której DdR biegnie.
3) Stawiać miniaturkę D46 (wielkości T22) na wylotach z parków i osiedli.

Ja nie jestem za "wolną amerykanką", ale za ucywilizowaniem obecnej sytuacji. Nie może być tak, że poruszam się drogą koło grubej drogi z pierwszeństwem, z lewej strony wyjeżdża samochód z drogi wewnętrznej, wjeżdża mi na przejazd i staje tak że muszę hamować, i wyskakuje z mordą że "rowerzyści nie mają pierwszeństwa na przejeździe!".
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka